Avukat Bayram Özcan, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nce yasadaki kriterlere aykırı şekilde, sözde muhtarların beyanlarına göre 'H' ve 'J' plaka tahsisi yapılarak hem gerçek esnafın mağdur edildiğini hem devletin zarara uğratıldığını iddia etti.
Orduzu semti şoför esnafları Doğan Erduran, Rıfat Altun ve Bayram Çalışkan'ın vekili olarak basın toplantısı düzenleyen avukat Bayram Özcan, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, hukuka aykırı olarak gördüğü haksız bir uygulamayı kamuoyuyla paylaşma gereği hissettiklerini belirtti.
Ticari plakaların Bakanlar Kurulu'nun 'Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Kararı' gereğince belirli kurallara göre dağıtılması gerektiğini vurgulayan Özcan, şöyle devam etti: "İlimizde 2012 yılında İl Trafik Komisyonu ve akabinde Belediye Encümen kararıyla ilçelerde öteden beri taşımacılık işi yapan şoför esnafımıza M plaka tahsisi yapılmış ve dağıtımı kararlaştırılmış iken, D4 plakası verilmesi ile yetinilmiş ve şoför esnafımız D4 belgesi ile taşımacılık yapagelmiştir. Bilahare Malatya ili yasayla büyükşehir statüsüne kavuşmuş ve yapılan seçimler ile Büyükşehir Belediyesi kurulunca İl Trafik Komisyonu işlevini kaybetmiş, bunun yerine Büyükşehir Belediyesi UKOME Şube Müdürlüğü kurulmuştur. Yine Ulaştırma Bakanlığı'nın Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne dağıtımını yaptığı yazı ile UKOME faaliyete geçene kadar yeni D4 belgesi verilmemesini bildirmiştir."
"Yasadaki kriterlere aykırı olarak sözde muhtarların beyanlarına göre önceden de şoförlük meslek erbabı olduğu kabul edilen eşe dosta (hatta kimisine birden çok) H ve J plaka tahsisini yapmıştır" diyen Özcan, "Yukarıda anlattığım mevzuat hükümlerine rağmen Malatya Büyükşehir Belediyesi yasalara ve tüm mevzuata aykırı olarak haksız bir şekilde; yasadaki kriterlere aykırı olarak sözde muhtarların beyanlarına göre önceden de şoförlük meslek erbabı olduğu kabul edilen eşe dosta (hatta kimisine birden çok) H ve J plaka tahsisini yapmıştır. Bu kişilerden de kapalı zarf usulü teklif suretiyle yarışma şartları oluşturmaksızın kendi belirlediği paraları toplamıştır. Bu durumda hem gerçek şoför meslek erbapları mağdur edildiği gibi devlet de zarara uğratılmıştır. Öte yandan, 2012 yılı İl Trafik Komisyonu ve Encümen kararları ile kendilerine D4 belgesi verilen (M plaka verilmesi gerekirken) ve o tarihten bu yana bilfiil çalışan esnafa yasaların emredici hükmüne göre para alınmaması gerekirken beheri 300 bin TL gibi fahiş bir meblağı ödemek zorunda bırakmış ve ancak bu şartın tahakkuku halinde H plaka verileceği duyurulmuştur. Bu durumda herhangi bir para ödememesi gereken yaklaşık 100 civarında şoför esnafından haksız yere 30 milyon TL civarında para toplanması öngörülmektedir. Bunun büyük kısmı da toplanmıştır" ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin hukuki süreç başlatacaklarını bildiren Özcan, "Bu durum bilhassa Orduzu ve Hatunsuyu'nda geçmişten bu yana ticari plaka sahibi olan ve taşımacılık yapan esnaf arkadaşlar tarafından tarafımıza bildirilmiş olup hukuksal süreci başlatacağız. Büyükşehir Belediyesi'nin yasaya, hukuka sığmayan uygulamalarının önüne geçeceğiz, açacağımız davalarla bu paraları toplatmayacağız, toplanan paraların da iadesini sağlayacağız, ayrıca dağıtılan plakaların iptalini de dava edeceğiz." şeklinde konuştu. CİHAN