Malatya'da geçen yıl Kasım ayında ortaya çıkan ve 9 ilçe ile 18 mihrakta görülen şap hastalığına karşı başlatılan aşılama çalışması yüzde 78 oranında gerçekleştirildi. Şap hastalığı görülmesi üzerine kapatılan hayvan pazarı yeniden açıldı.
Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, yaptığı açıklamada, şap hastalığının hayvan ticaretini olumsuz yönde etkileyen, ekonomik kayıplara yol açan, çit tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığı olduğunu belirtti.
Genç hayvanların yaşlılara göre hastalığa karşı daha hassas olduğunu bildiren Özdemir, şunları kaydetti: "Ülkemizde geçtiğimiz yıl ilk defa Van ilinde tespit edilen ve hızla yayılmaya başlayan yeni tip A-Nepal 84 şap virüsünün neden olduğu hastalık, ilimizde ilk defa 16 Kasım 2015 tarihinde Yeşilyurt ilçemize bağlı Yaka Mahallesi'nde tespit edilmiş ve sonrasında hızlı bir yayılım göstererek 17 mihrakta daha hastalık çıkmıştır. Yeşilyurt ilçemize bağlı Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi'nde 4 Ocak 2016 tarihinde çıkan en son mihrakla beraber toplam olarak Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Doğanşehir, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt olmak üzere 9 ilçemizde, 18 mihrakta hastalık çıkmıştır.
Hastalığın tespit edilmesiyle beraber başta mihrak çevreleri olmak üzere ilimiz genelinde büyükbaş hayvanlar yeni tip şap virüsüne etkili Şap aşısı ile aşılanmaya başlamış; hastalığın yayılmasının en önemli nedenlerinden birinin de hayvan hareketleri olması nedeniyle İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu'nun aldığı karar ile İlimiz hayvan pazarı geçici olarak kapatılmış, yeni hastalık mihrakı çıkmaması ve aşılamaların yüzde 70 seviyesini geçmesiyle ikinci bir komisyon kararı ile hayvan pazarı tekrar açılmıştır. Bugün itibariyle ilimiz genelinde aşılama oranı yüzde 78'i geçmiş olup, ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerimiz tarafından yeni tip şap virüsüne etkili aşı ile aşılama çalışmaları devam etmektedir."
Şap hastalığı virüsünün enfekte hayvanlar ile hastalığa hassas hayvanlar arasında direkt temasla et, süt gibi araçlarla bulaştığını anlatan Özdemir, şu bilgileri paylaştı: "Hastalıktan hayvanlarımız korumak için alınacak kontrol tedbirlerinin yanında periyodik aşılama büyük bir önem arz etmektedir. Bunun için aşısız annelerden doğan yavrulara 2 haftalıktan, aşılı annelerden doğan yavrulara ise 2 aylıktan itibaren ilk aşılama yapılmalıdır. İlk aşılaması yapılan hayvanlara 1 ay sonra rapel aşılaması yapılmalı ve sonrasında her 6 ayda bir aşı tekrarlanmalıdır. Ancak hastalığın yoğun olarak görüldüğü bölgelerde etkin bir koruma sağlamak için 4 ayda bir aşılama tavsiye edilmektedir. Hayvan hareketlerinin önlenmesi en etkili tedbirlerden biridir. İnsanların enfekte çiftlikleri ziyareti önlenmelidir. Hayvan taşıyan araçlar dezenfekte edilmelidir. Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda virüs etkinliğini azaltarak tedaviye yardımcı olmak için antiseptikler, barınaklar, nakil vasıtası, yem, kıyafet, malzeme gibi yeni bulaşmalara sebep olabilecek şüpheli her şeyi dezenfekte etmek dezenfektanlar kullanılır." CİHAN