Mali'de kalıcı barış için ikinci imza töreni yapıldı


Mali'nin kuzeyindeki ayrılıkçı gurupların bir kısmı ve Mali yönetimi arasında 15 Mayıs'ta 'barışma anlaşması' imzalanmıştı. İlk törene katılmayan Tuareg ve Araplardan oluşan diğer ayrılıkçı Malililer, dün başkent Bamako'da gerçekleştirilen ikinci resmi törende 'barışma' metnine imza attı.

Yaklaşık bir yıldan beri Birleşmiş Milletler (BM), Cezayir ve Fransa hükümetinin öncülüğünde Mali hükümeti ile ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı Tuareg ve Arap guruplar arasında yürütülen 'barışma' görüşmelerinin ikinci imza töreni Bamako'da yapıldı. Törende, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, BM Sahel (Sahil) Bölgesi Özel Temsilcisi Mongi Amdi, Cezayir ve Fransa hükümet temsilcileri, çok sayıda yabancı misyon temsilcileri ve davetlinin katılımı ile karşılıklı imzalar atıldı.

Barışın kalıcı olması adına çok önemli bir adım atıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Keita "Bugün tarihi bir gün, Malili kardeşlerin barışmalarını simgeleyen ve diyalog yollarını daha da genişleten bir gün." dedi.

Mali'nin kuzeyinde ayrılıkçı gurupların, 2011 yılı başlarında Mali ordusu askerlerine saldırmasıyla başlayan gerginlik kısa sürede tırmanmış ve Yüzbaşı Amadou Haya Sanago, cumhurbaşkanlığı seçimine bir ay kala askeri darbe yapmıştı. Darbenin ardından özellikle Mali'nin kuzeyi, Bamako yönetiminin kontrolünden çıkmış ve geçici Cumhurbaşkanı Dioncounda Traore, Fransız ordusu, Afrika Birliği'ni Mali'ye müdahale edilmesi için davet etmişti. Çağrıya cevap veren Fransa askeri müdahale gerçekleştirmiş, BM de barış gücü kapsamında ülkeye binlerce asker göndermişti. CİHAN
<< Önceki Haber Mali'de kalıcı barış için ikinci imza töreni yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER