Maliye Bakanı Naci Ağbal, Damga Vergisi'nin dönemin ruhuna uygun olmadığını vurguladı. Ağbal, "Hepimizin şikayet ettiği bir Damga Vergisi konusu var. Bir yerden neşteri vurduk. İnşaallah önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız. Özellikle kayıtlılığı engelleyen, öyle mükerrer vergileme dediğimiz damga vergi uygulamalarını ortadan kaldıracak güzel düzenlemelerimiz var." dedi.
Naci Ağbal, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na konuk oldu. Toplantıda ilk olarak terör eylemlerine değinen Ağbal, "Ülke olarak terörle mücadele edeceğiz. Bu millet olarak, devlet olarak bizim sorumluluğumuz." ifadelerini kullandı. Ardından teröre karşı ülkeleri el ele vermeye davet etti. Ardından dünya ekonomilerinin durumuna temas eden Ağbal, bu aralar ABD'nin olumlu bir tablo ortaya koyduğunu belirtti. Euro bölgesinde ılımlı büyüme görüldüğünden ve bunun pek çok ülke için önemli bir imkân olduğundan söz etti.
Türkiye'nin 2015 büyüme oranının yüzde 4 olacağına işaret eden Ağbal, "2016 için hedef yüzde 4,5. Avrupa'da olumlu durum, iç talepte olumlu durum bizi yüzde 4,5 büyütür. Avrupa'da kuvvetli büyümeme, yatırım ortamında devam eden riskler bu anlamda belirsizliklere neden oluyor. Ama biz büyüme hedefi için her tedbiri almaktayız." açıklamalarında bulundu. Ağbal, büyümeye ihracatın olumlu katkı sunacağını bildirdi.
Bütçe açığının da giderek gerilediğini anlatan Maliye Bakanı, şunları kaydetti:
"Avrupa Birliği'nin (AB) meşhur yüzde 3 bütçe açığı standardı vardı. Türkiye için bu, işte 2002'de geldiğimizde yüzde 11 seviyelerinde idi. Ama biz şu anda, 9 yıldır bütçe açığı noktasında, genel devlet bütçe açığı noktasında 9 yıldır AB Maastricht Kriterleri'nin altındayız. Yüzde 3 olan bu oranı biz bugün yüzde 1,2-1,3 seviyelerinde realize etmiş durumdayız. Türkiye ekonomisi açısından bütçe performansında elde edilen bu rakamlar gerçekten bizim ekonomide güçlü yönlerimizden birini oluşturuyor. Bütçe açıklarında aşağı gelen bu trend bizim borcun milli gelire oranını iyileştirdi. 2002'de kamu borcunun milli gelire oranı yaklaşık yüzde 74 idi, şu anda bu oran yüzde 32. Gerek AB ortalamalarının gerek gelişmekte olan ülkelerin ortalamalarının altındayız. Türkiye, bugün kamu borcunun milli gelire oranı bakımından gerçekten takdir edilecek noktada bulunuyor."
Kamu yönetiminin yeniden ele alınması gerektiğini dile getiren Naci Ağbal, şöyle devam etti:
"Kamu maliyesi önemli reform alanlarından bir tanesi. Bugüne kadar kamu reformu alanında mali disiplinin sağlanması noktasında önemli başarılar elde ettik. Ama bir de kamu maliyesinin kalitesi boyutu var. Kamu maliyesi bugün kalite noktasında çok iyi bir boyutta olmalıyız ama kamu maliyesinin kalitesinin arttırılması lazım. Ne demek, kamu maliyesinin kalitesi ne demek? Kamu gelirlerinin daha fazla dolaysız vergilerin elde edilmesi, dolaylı vergilerin aşağı çekilmesi. Damga Vergisi, evet bu dünyaya ait bir vergi değil, eski dünyanın vergisi. Dolaylı vergiler gerçekten işletmeyi o işe girişmekten alı koyan, kayıtlılıktan alıkoyan uygulamalar. Ve gerçekten vergiyi dolaysız vergilerde toplamamız gerekiyor. Hepimizin ne kadar kazanıyorsak o kadar vergi ödediğimiz bir düzeyi yakalarsak o zaman Türkiye'de her şey yoluna girecek. Kimseden bir kuruş fazla vergi istemiyoruz. Mükellef kazancına göre ne kadar vergi vermesi gerekiyorsa o kadar vergi vermeli. Vergi denetiminde mükellefin üzerine gri alanlardan gidip, mevzuatın belirsiz olduğu alanlardan mükellefin aleyhine yorum yaparak 'orada vergi vardır' anlayışını kökten kaldırmamız gerekmektedir."
Ağbal, Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili adımlarının olacağını da duyurdu. İhracatçıların vergi ile ilgili taleplerine ise şöyle cevap verdi:
"Hepimizin şikayet ettiği bir Damga Vergisi konusu var. Bir yerden neşteri vurduk. İnşaallah önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız. Özellikle kayıtlılığı engelleyen, öyle mükerrer vergileme dediğimiz damga vergi uygulamalarını ortadan kaldıracak güzel düzenlemelerimiz var."
Ağbal, ayrıca KDV iadeleri ve bakanlıkların koordinasyonu ile ilgili sorunları da ortadan kaldırmayı taahhüt etti.
İHRACATÇILARIN TALEPLERİ
Toplantıda, ihracatçıların taleplerini gündeme getiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de şöyle konuştu:
"KDV iadesi sürecinde yaşanan sorunlar özellikle ihracatçıların hele bu finansman maliyetlerinin çok artmış olduğu dönemde büyük sıkıntı yaratıyor. Yine bakanlıklar arasındaki koordinasyon ile ilgili sorunlarımız devam ediyor. KDV iadesi almaya gideceğiz değişik bakanlıklar arasındaki koordinasyonda sıkıntılarımız var. Damga Vergisi konusunda herhangi bir gelişme olmadı. Damga Vergisi sorunu devam ediyor. Bunun dışında KDV'nin bazı sektörlerimizde yüzde 1, bazı sektörlerimizde yüzde 8, bazı sektörlerimizde yüzde 18 olması ile ilgili sıkıntımız var. Çünkü ihracatçılarımızın farklı KDV oranları arasındaki oluşan KDV alacakları yılda bir sefer iade ediliyor. Bu da ihracatçıların finansmanı açısından çok büyük bir sorun."
CİHAN