Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 2003 yılında Türkiye zeytin üretiminin yüzde 6,85'ini karşılayan ilin, 2014 yılında bunu yüzde 14'e çıkardığını bildirdi. Çebi, müdürlükleri tarafından düzenlenen "Organik Zeytin Yetiştiriciliği ve Zirai Mücadelesi" konulu eğitim seminerinde bir konuşma yaptı.
İl Müdürü Çebi, Manisa'da Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kayıtlı 40 bin 438 zeytin üreticisi bulunduğunu, 2000 yılında 6 milyon 806 bin 302 adet olan zeytin ağacı varlığının, bugün itibariyle 22 milyon 265 bin adete çıktığını belirtti. Çebi, "2003 yılında Türkiye zeytin üretiminin yüzde 6,85'ini üreten Manisa, 2014 yılında ise yüzde 14 ünü üretir hale geldi. Dünya üretimininse yüzde 1,2'sini Manisa karşılamaktadır. Türkiye'de toplam 826 bin hektar zeytin üretim alanında Manisa Türkiye dördüncüsü, 153 bin ton zeytin üretim miktarıyla Türkiye üçüncüsüdür." dedi. Türkiye ve Manisa'da organik zeytin alanlarının hızla arttığını, buna bağlı olarak personelin bilgi ve becerilerini arttırmak, tekniğine uygun yetiştiriciliği öğreterek, modern yetiştiriciliğin uygulama sahasını genişletmek, dolayısıyla birim alandan daha yüksek gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla bu tür eğitimleri önemsediklerini kaydetti. Dünyada hızlı bir şekilde organik tarıma yönelme görüldüğünü belirten Hasan Çebi, "İlimizde de bu anlamda başlatmış olduğumuz organik tarım projemiz bulunmaktadır. Uzun vadede hedefimiz, Manisa'nın tamamında organik tarımın yapılmasını sağlamaktır. Bu hedefin gerçekleşmesi için çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Düzenlemiş olduğumuz eğitimler de bu projemizin bir parçasıdır." diye konuştu.
Manisa'da pek çok ilaç ve gübre bayisi bulunduğuna dikkat çeken İl Müdürü Çebi, "İlaç ve gübre bayilerini denetimlerimiz, sıkı bir şekilde devam etmektedir ve edecektir. İlçe müdürlüklerimizde çalışan arkadaşlarımıza, bu konuda çok büyük görevler düşmektedir. Reçetesiz, yasaklanmış ve kullanım tarihi geçmiş ilaçlar konusunda çalışmalarımızı aralıksız sürdürmek durumundayız. Organik zeytin yetiştiriciliğinde de organik ilaçların ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda üreticilerimizi bilgilendirmemiz gerekmektedir. Müdürlük olarak takip sistemimiz, SMS bilgilendirme sistemimiz bulunmakta olup ilaçlamalar konusunda duyurularımızı buradan yürütmekteyiz." dedi. CİHAN