Görüntülerde birden çok polisin yere yatırdıkları üç köylünün üzerine oturduğu, yumruk ve tekme attığı ve ayaklarıyla bastıkları anlatılmasına rağmen yalnızca bir köylünün yediği dayak nedeniyle yalnızca bir polise dava açıldı.Polis şiddeti görüntüleri iddianameye de girdi.
Dayak yiyen köylüler polisleri teşhis edemedi
Diğer iki mağdur, dövenleri teşhis edemediğinden diğer polislerin kimliğini saptanamadı. Bu arada, Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ait güvenlik kamerası kayıtlarının ‘yetersiz ışık’ nedeniyle seçilemediği ifade edildi. Oysa nezarethanedeki dayağın fotoğrafı çekilerek, sosyal medyada dolaşıma sokulmuştu.
Gevaş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede MOBESE kayıtlarına yer verildi. İddianameye göre araçlarından inen Abdulselam Aslan, Cemal Aslan ve Halil Aslan kollarını havaya kaldırmış şekilde yürüdü. Cemal ve Halil yere yatırılırken, güvenlik güçleri üzerlerine oturdu. Bir polis, Cemal’e yumruk attı. Bir diğeri ayağıyla Cemal’e vurup üzerine bastı. Bir başkası, Halil’i tekmeledi. Halil’in üzerine çıkan bir kişi yerdeki adamı yumrukladı. İddianamede bu anlar şöyle anlatıldı:
“Abdulselam Aslan, Cemal Aslan ve Halil Aslan olduğu değerlendirilen ve araçtan inen üç şahıstan bir numaralı şahsın kollarını havaya kaldırmış şekilde yürüdüğü, iki ve üç numaralı şahısların ise yerde uzanır vaziyette üstlerine güvenlik güçlerince oturmuş biçimde görüldüğü,
Bir şahsın bir numaralı (Abdulselam) şahsa koşar adım gelerek, önce tekme atarak yere düşürdüğü, sonrasında yerdeyken tekme ve yumruk attığı,
Bir şahsın, iki numaralı şahsın (Cemal) üzerindeyken yumruk attığı,
İki numaralı şahsa (Cemal) yanında duran bir şahsın ayağıyla vurduğu ve üzerine bastığı,
Üç numaralı şahsa (Halil) bir şahsın tekme attığı,
Yerde uzanır vaziyette bulunan üç numaralı şahsa (Halil) yanına gelen bir şahsın tekme attığı,
Üç numaralı şahsın (Halil) üzerinde bulunan bir şahsın yumruk attığı,
Üç numaralı şahsın (Halil) yere yatırıldığı ve bu sırada yanına gelen bir başka şahsın iki numaralı şahsa (Cemal) tekme attığı,
İki numaralı şahsın (Cemal) yerden kaldırıldığı, bulunduğu yere yatırılıp tekme ve yumrukla vurulduğu...”
Bir polise dava
Bu arada, Gevaş Emniyet Müdürlüğü’ne ait nezarethane görüntülerinde, ortam ışığının yetersizliği, kameraların konum ve açılarının yüz detaylarını verecek uygunlukta olmadığı, güvenlik sisteminden kaynaklı bozulmalar, şahısların kameralara uzak oluşu nedeniyle kişilerin tespit edilmediği belirtildi. Oysaki mağdurların nezarethanede dövüldüklerine dair bir fotoğraf sosyal medyada dolaşıma sokulmuştu.
Üç mağdurdan şüpheli polisleri teşhis etmesi istendi. Cemal ve Halil Aslan hiçbir polise teşhis edemezken, Abdulselam Aslan beş polisi teşhis etti. Ancak sadece O.Ş. adlı polis için işlem yapıldı. O.Ş. ifadesinde, araçtan inen üç kişinin geriye doğru kaçtıklarını, “Dur” ihtarı için ateş edilince şahısların yere yattığını, üzerleri aranırken direnmeleri üzerine zor kullandıklarını iddia etti. O.Ş.’ye ‘kasten yaralama’ suçundan bir buçuk yıldan dört buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bu arada, üç vatandaşı döven diğer ‘fili meçhul görevliler’ hakkındaki dosya ayrıldı. Diğer dört polis hakkında olay yeri veya olay anında bulunmadıkları gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Avukat Servet Haznedar, kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz etti.
Van’da esnaflık yapan 32 yaşındaki Abdulselam Arslan 9 Haziran 2017’de Gevaş’ın Artos dağında mantar toplamak için arkadaşının aracını aldı. Bu geziye 53 yaşındaki dayısı Cemal Arslan, 48 yaşındaki akrabası Halil Arslan ile 29 yaşındaki kayınbiraderi Nejdet Beysüm’ü davet etti. Dört akraba, Artos’ta mantar topladıktan sonra PKK’lılarca esir alındı. Köylülerin aracına el koyan PKK’lılar, Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne saldırdı. Dokuz buçuk saatlik esaret sonunda araçları kendilerine verilen vatandaşlar, ihbar için Emniyet’e giderken yolda terörist sanılarak durduruldu ve dövüldü. Van Valiliği tarafından yapılan açıklama ile PKK’lı olmakla suçlanan vatandaşlar suçsuz oldukları anlaşılınca serbest bırakıldı.