Sosyal medyadan tepkilerini dile getiren kişiler cep telefonlarıyla çekebildikleri fotoğrafları paylaşarak "Böyle 'mavi ay' mı olur?" serzenişinde bulundular.
PEKİ NEDEN İNSANLAR "MAVİ" AY GÖREMEDİ?
İnsanların mavi renkli Ay görememesinin sebebi ise bütün dünyanın olayı tamamen yanlış anlamasıyla alakalı.
Peki nedir Mavi Ay?
Mavi Ay olayı, iki farklı şekilde tanımlanıyor. Birinci tanıma göre Mavi Ay olayı şöyle; Normal zamanlarda bir mevsimde 3 kez dolunay doğuyor. Ancak eğer o yıl Mavi Ay yılı ise, bir mevsimde 4 dolunay izlenebiliyor. Bunların üçüncüsü ‘Mavi Ay’ olarak tanımlanıyor. Daha kolay bir tanımlamayla, 1 ay içinde ikinci kez dolunay görülmesi halinde de, ikincisine Mavi Ay deniyor. Örneğin bu yıl yaz mevsiminde (sonuncusu Ağustos ayında olmak üzere) 4 dolunay gerçekleşecek. Dolayısıyla bugün (31 Temmuz 2015) yükselmesi beklenen mevsimin üçüncü dolunayı, ‘Mavi Ay’ olacak.
İkinci tanıma göre Mavi Ay olayı ise ay bazında yapılmış. Bir ay içinde dolunay bir kere olur. Ama 1 Temmuz’da gerçekleşen dolunaydan sonra bu akşam yani 31 Temmuz akşamı yine dolunay görüleceği için, bir ay içerisinde gözüken iki dolunaydan ikincisine Mavi Ay denir.
MAVİ AY DENMESİNİN SEBEBİ
Mavi Ay olayının yaşanacağı bu akşam ay gerçekten mavi mi gözükecek? Hayır, normal bir dolunay olayı yaşanacak. 1883 yılında yaşanan bir yanardağ patlaması sonrası göğe yükselen dumanın bu olaya denk gelmesi ve ayın mavi (bazılarına da yeşil) gözükmesinden dolayı Mavi Ay denilmiştir.
Aslında Mavi Ay olayı, döngüsel bir olaydır. Ayın dönüşünü tamamlaması ile takvim yılı eş zamanlı olarak hareket etmiyor. Bu sebebten dolayı her üç yılda bir fazladan bir dolunay görülebiliyor. Gözüken bu 13. dolunay olayı da 4 mevsimden birinde fazladan dolunay görülmesine yani Mavi Ay olayı yaşanmasına sebep oluyor.
Rotahaber