Devlet okulları ise bunun önüne geçmek için çözüm arıyor: Siparişle öğretmen getiriliyor, hazırlık kursları açılıyor, yayınevleriyle anlaşılıyor. Liselerde merdivenaltı dershaneciliğin maliyeti bin 500 lira.
Dershanelerin kapısına 2 ay sonra kilit vurulacak, zorla kapatılan bu kurumların yerini ise temel liseler alacak. Ancak dershanelere ihtiyaç bitmedi. Üniversite sınavlarında takviye derse ihtiyaç duyan öğrenciler, devlet liselerindeki kayıtlarını bu özel kurumlara aldırmaya başladı. Devlet liseleri ise bu kaçışın önüne geçmek için harekete geçti. Öğrencilerin okulda tutulması için liseler dershanecilik yapacak. İstanbul'da bir lisede eski dershane öğretmenleri öğrencilere Kurs verecek, bir başka lise ile anlaşarak öğrencilerine test usulü eğitim verecek, bir başka okulda ise YGS-LYS üniversite hazırlık kulübü açacak.
Dershaneler hâlâ dönüşüm sürecinde, birçoğu temel lise olmayı tercih etti. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 12. sınıfa gidecek öğrenciler, dershaneden dönüşen temel liselere adeta akın etmiş durumda. Devlet liselerinde giderek boşalan 12. sınıf sıralarını doldurmak ve öğrencileri kaçırmamak için okul müdürleri farklı yollar deniyor. Henüz resmiyete dökülmemiş ve yasallığı tartışmalı olan bu alternatif yollardan biri İstanbul Kadıköy'de uygulanacak. Okuldaki öğretmenler ders ücreti düşük olduğu için takviye kurs açmak istemedi. Bunun üzerine okul, dershaneden temel liseye dönüşen bir okulla anlaşma yapma yoluna gitti. Temel liseden öğretmenler okulda kurs verecek ve dokümanlar buradan karşılanacak. Okul aile birliği aracılığıyla velilerle fiyat anlaşması yapılacak. Ailelere maddi yük getiriyor diye kapatılan dershanelere karşılık, Devlet okullarında bu kurslar adeta merdiven altı faaliyet gösterecek.
VELİLERİN CEBİNDEN BİN 500 LİRA ÇIKACAK!
Beşiktaş'taki bir lisenin okul müdürü de, bir yayıneviyle anlaşma yaptığını söylüyor. Velilerle bin 500 TL'ye anlaşan okul, yayınevinden test ve dokümanlar temin edecek. Öğretmenler de kurs verecek. Okul kursu talep görmediği için öğretmenleri ücretle tutmaya çalışan okul müdürü, velilere “Kaydınızı aldırmayın, seneye bu işi çözeceğiz.” diyor. Kağıthane'de bir imam hatip lisesinin okul müdürü ise YGS-LYS hazırlık kulübü açmayı planlıyor. Öğrencileri bu kulüp üzerinden sınava hazırlamayı düşündüklerini söyleyen okul müdürü, öğrencilerin temel liselere nakil krizini bu yöntemle çözmeyi amaçlıyor. Yine Kağıthane'de bir başka okulun müdürü, kursa ilgi çekmek için ‘öğretmenini seç' kampanyasıyla kaçışı engellemeyi amaçladığını belirtiyor. Şişli'de bir lisede devlet okulundaki kurslar ağustosta başlayacak. Okul müdürü ağustosta ders başı yapmaları için öğretmenleri ikna etmeye çalışıyor. Öğretmenlere devletin ders başına vereceği 19 liraya ek olarak, okul aile birliğinin desteğiyle 12 lira destek sözü veriyor. Böylece bir ders ücreti 31 liraya çıkacak.Zaman