Meydan Gazetesi'nin haberine göre, MEB'in eğitimdeki yap-boz anlayışı öğrencileri mağdur ediyor. Son uygulama, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) yaşandı. Bu yıl 8'inci sınıfa geçen 1 milyon 300 bin öğrenci, yaz tatiliyle birlikte daha iyi bir liseye yerleşebilmek için iyi bir puan almak zorunda oldukları TEOG sınavına hazırlanmaya başladı.
3 KONU GİTTİ 2 KONU GELDİ
Kasım ayında yapılacak 1.dönem TEOG sınavına hazırlık için yayınevleri geçen yılki konulara göre kitaplar basarken öğrenciler de bu kitapları edinip sınava çalıştılar. Ancak sınava 2 ay kala MEB'in müfredatı değiştirdiği ortaya çıktı. 1.TEOG'da matematik müfredatında yapılan değişiklikle sınavda çıkacak 5 konudan 3'ü çıkarıldı. Bu üç konu 2.dönem TEOG sınavına kaydırılırken 2'nci sınavdaki 2 konu da ilk sınava kaydırıldı.
ÖĞRENCİLER TELAŞ İÇİNDE
Değişiklikten 11 Eylül'de MEB'in yeni dönem kitaplarını açıklamasıyla haberdar olduklarını belirten Anafen Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Talip Arslan, binlerce öğrencinin hâlâ bu değişiklikten haberi olmadığına dikkat çekiyor. Bu durumun büyük mağduriyetlere yol açacağını kaydeden Arslan, “Öğrenciler telaş içinde. Yaz boyunca sınava hazırlandılar ve şimdi yeni konular için hazırlanmak zorundalar. Üstelik de bir kısmının haberi yok. Böyle önemli bir değişiklik sınavdan 2 ay önce mi olur? Anlamak mümkün değil” diyor.
TEOG'DA TAKVİM NETLEŞİYOR
Öğrenci ve öğretmenler son hazırlıklarını yaparken okulların açılmasının da ertelenmesiyle MEB, yeni dönem TEOG sınavları için süreç konusunda yeni bir planlama yaptı. Ortaokul 8'inci sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin katılacağı sınavların hangi aylarda yapılacağı netleşti. Sınav tarihleri ise daha sonra açıklanacak. Buna göre, 1'inci dönem TEOG ortak sınavları kasım ayının, 2'nci dönem sınavları ise nisan ayının son haftasında yapılacak.
İŞTE DEĞİŞEN O KONULAR
Değişiklikten önce 1. TEOG'daki matematik müfredatında; ‘eşitsizlikler', ‘eşitsizlik grafikleri', ‘koordinat düzleminde simetri', ‘fraktal' ve ‘histogram' konuları vardı. Değişiklikle ‘koordinat düzleminde simetri', ‘fraktal' ve ‘histogram' konuları müfredat dışı kaldı. Yerine ‘sayı örüntüleri' ve ‘özdeşlikler' konuları geldi.