Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Eskişehir Valiliği, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Danıştay'ın 'Dershaneler kapatılamaz' kararına rağmen kentte faaliyet gösteren FEM'e ait 3 dershaneyi kapattı. Dershanelerin kapatılmasına herhangi bir gerekçe gösterilmedi. İlgili yazı da 'Eskişehir Valiliğinin Oluru' ile yazısı dikkat çekti.
Valilik oluru ile MEB tarafından 3 dershanenin iş yeri açma ve işletme ruhsatları iptal edildi, kurumların kapatılması konusu ve ilgili işlem yöneticilerine herhangi bir şekilde önceden haber verilmedi. Dershane avukatları, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen yarıyıl tatiline iki hafta kala yapılan bu hukuksuz işlemin iptali için İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
4 ay önce valiliğin direktifleri ile polis koordinesinde 8 ayrı kurumdan 30 kişiyle kentteki dershanelere kapatmaya gidildiğinde boş binalara işlem yapılması, açık dershanenin 'çöp kovası neden üçgen değil', 'merdiven niye yarım santim yüksek' gibi gerekçelerle cezalar uygulanmıştı.
Alınan bilgiye göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müfettişleri Valilik talimatıyla geçtiğimiz günlerde FEM'e ait kentteki üç ayrı yerdeki dershaneye teftişe gitti. Müfettişler, 'ilgili dershaneler faaliyet gösteriyor' diyerek rapor tutup valiliğe gönderdi. Eskişehir Valiliği de bir yıl önce kendisinin açılmasına izin verdiği ilgili kuruma bağlı 3 ayrı dershaneyi herhangi bir gerekçe, yasal bir dayanak göstermeden 'kapatılmalı' yönünde olur vererek Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı gönderdi. Milli Eğitim Bakanlığı da, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın 'dershaneler kapatılamaz' kararına rağmen Vali Güngör Azim Tuna'nın oluru ile 'kapatılmalı' denilerek söz konusu şirkete ait 3 ayrı noktada faaliyet gösteren dershane kapatıldı.
Kapatılmaya ilişkin Bakan adına Genel Müdür Vekili Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla MEB'den Eskişehir Valiliği'ne gönderilen resmi yazıda, şöyle denildi: " Valiliğinizin ilgili (b) yazısı eki inceleme/soruşturma raporu doğrultusunda işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptali için valiliğinizce uygun görülen aşağıda bilgileri bulunan kurumun iş yeri açma ve çalışma ruhsatı makam oluru ile iptal edilmiştir. Valiliğinizce, söz konusu kurumun kapatma onayının alınarak MEBSİS sistemi üzerinden de kapatma işlemlerinin gerçekleştirilmesi."
KAPATMA DERS SAATİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Söz konusu kapatmaya ilişkin ilgili yasal gerekçe ve maddelerin dershane yöneticileri ile avukatlarına gösterildiği ve iletilmediği belirtildi. Ayrıca kapatmaya ilişkin kararın da yönetici ve avukatlara iletilmemesi, kapatma işleminin ders saatinde yapılması dikkat çekti.
AVUKAT ŞEN: MEB'İN YAPTIĞI HUKUKA AYKIRIDIR
FEM Dershaneleri'nin avukatı Selamet Şen, hukuksuz işlemin iptali için İdare Mahkemesi'nde dava açtı, aynı zamanda yürütmenin durdurulmasını talep etti. Müvekkil kurumun kanunlara, yasala göre faaliyetlerini sürdürdüğünün anlatıldığı başvuruda, yapılan işlemin hukuk, yasalara aykırı olduğu belirtildi.
İşlemin öncesinde kendilerine bir bilginin verilmediğinin anlatıldığı başvuruda, dershanelerin faaliyetleri konusunda Anayasa Mahkemesi ve Danıştay 8. Dairesi'nin kısa süre önce verdiği kararlara vurgu yapıldı. MEB ve valiliğin bu işlemle yapmaya çalıştığının AYM ve Danıştay kararlarını çiğnemek, tanımamak olduğu vurgulandı. MEB'in AYM ve Danıştay kararlarına rağmen dershanecilik konusunda engel çıkarmaya çalıştığının aktarıldığı başvuruda şu ifadeler yer aldı: "Davalı AYM kararını tanımamakta ısrar etmekte, ikincil mevzuatta dershane faaliyetlerini düzenleyecek yasal düzenlemeler ihdas eme yoluna gitmiştir. AYM, Danıştay kararlarına rağmen davalının bu yaptığı açıkça hukuka aykırıdır."
Müvekilinin dershanecilik faaliyetlerini yürütürken, çalışma ve iş yeri ruhsatının iptalini gerektirecek herhangi bir eylem ve işleminin bulunmadığının vurgulandığı başvuruda, "Müvekkilim hakkında bir disiplin, uyarı cezası bile yoktur. İlgili yasal mevzuat uyarınca çalışma, işyeri ruhsatının iptalini gerektirecek bir durum yoktur. Buna rağmen tesis edilen işlem, bu işleme dayanak teşkil eden bakanlık ve valilik oluru açıkça kanuna, yasala aykırı olup iptalleri gerekmektedir. Hiçbir gerekçe gösterilmeden aniden kapatma yoluna gidilerek kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı işlem yapmıştır davalı kesim. Dava konusu da iptal edilmelidir, yürütmenin durdurulması gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.
CİHAN