"Gördüğüm kadarıyla diyaloglar felaket yazılmış! Karakter analizleri iyi yapılmamış, konuşma dilleri çalışılmamış. İki karakter arası ilişki, hitap tarzları aksıyor." diyen Birsel, yazısını şöyle bitiriyor: Ama tek başına bu diyaloglara bakarsak şunu söylemek zorundayım: Bu bir film olsaydı, eleştirmenler inandırıcılık sorunundan büyük not kırardı!
İşte Gülse Birsel'in yazısının ilgili bölümü...
Umut Oran-Emre Uslu diyaloğuna senarist analizi
ESASINDA aksiyon var, siyaset var, entrika var, heyecan var, ünlü bir isim ve merkezde genç bir kadın var. Yani cazip bir hikâye.",
Suikast iddiası doğru mu bilmem, zaten araştırılacak. Ancak Emre Uslu ve Umut Oran arasında Twitter'da yapıldığı söylenen diyalogda, senarist olarak biraz "acemi yazar" kokusu aldım.
Emre Uslu'yu tanımıyorum. Fuat Avni kim veya kimlerse, yazım dilini her Twitter kullanıcısı kadar biliyorum. Umut Oran'ı da çok defalar televizyonda seyrettim. Gördüğüm kadarıyla diyaloglar felaket yazılmış! Karakter analizleri iyi yapılmamış, konuşma dilleri çalışılmamış. İki karakter arası ilişki, hitap tarzları aksıyor. Normal bir sohbet veya gayriresmi yazışmada olan duraklamalar, sözlerin üst üste binmesi, devrik cümleler, tekrarlar, yani gerçek hayattaki aksak tempo ve karışıklık yok. Kitabi, düzgün cümlelerle, hikâyeyle ilgili birçok farklı bilgiyi aynı anda seyirciye aktarma çabasında acemice replikler vardır kötü dizilerde. Onları hatırladım.
Bu ülkede olup biten hiçbir şeye şaşırmamaya alıştık, doğru. Memleketin senaristlerine son üç-dört yılda olanlardan sonra siyasi entrikalı hikâye yazma yolu kapanmıştır! Zira gerçek hayatla hiçbirimizin hayal gücü boy ölçüşemez.
Ama tek başına bu diyaloglara bakarsak şunu söylemek zorundayım: Bu bir film olsaydı, eleştirmenler inandırıcılık sorunundan büyük not kırardı!
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ