Tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu, televizyonun kavga ve fuzuliyat aracı haline geldiğini ifade ederek, ekranlardaki yetenek yarışmalarını eleştirdi. "Yetenek denilince akıllara şapkadan kuş çıkarma, dans etme, şaklabanlık yapma geliyor." diyen Bahadıroğlu, "Bunların başta yapanlara ve hayata ne faydası var." diye sordu ve Kanuni'den bir hikaye anlattı.
Moral FM’de yayınlanan Hayatın Yorumu programında ekranlardaki yetenek yarışmalarını değerlendiren Bahadıroğlu, aşiretten imparatorluk çıkarmış, gemileri karadan yürütmüş bunun gibi pek çok zirvelere imza atan ecdadın torunlarının yetenek olarak algıladıklarının neler olduğuna dikkat çekti. Bahadıroğlu, yetenek yarışmalarında yapılanların yanlışlığına Kanuni Sultan Süleyman’dan bir hikaye ile eleştiri getirdi. Kanuni Sultan Süleyman’ın 46 yıl süren padişahlığı döneminde kimi zaman yorgunluk atmak için yetenek gösterileri düzenlediğini ifade eden Bahadıroğlu, bu gösterilerden birinde yaşanan olayı şöyle anlattı:
"Padişahın huzurunda düzenlenen gösterilerden birinde 5 metreden iğneyi ipliğe geçiren bir kişi katıldı. Merakla izlenen gösterisinde her defasında aynı başarıyı gösteren kişi beğeni toplarken Kanuni’nin yüzü birden ekşidi. 'Bu adama 100 altın verin, 100 de sopa atın' diye emir verince herkes şaşırdı. Kanuni bunun sebebini de açıklamış; '100 altın kabiliyetinden dolayı hediyemdir helal hoş olsun, ancak 100 sopa da her nefesin hesabının verileceği zamanını bu kadar gereksiz bir şeye harcadığı için' demiş."
NOT: Tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu'ndan bir fotoğraf...
Ne kendine ne çevresine faydası olmayan bir yeteneğin, gerçek yetenek olmadığını ileri süren Bahadıroğlu, "Yapılan bu yarışmalar emek harcamadan para kazanmayı alıştırıyor." dedi. Kültür yarışmaları adı altında düzenlenen yarışmalara da değinen Bahadıroğlu, "Fuzuli bilgilerle insanların hayatları dolduruluyor gerekli olan hiç bir bilgi için emek harcanmazken bu yarışmalar kafaları çöplüğe çeviriyor." diye konuştu.
CİHAN