AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'nin sistemi ile ilgili de daha ayrıntılı bir şekilde tartışmaya ihtiyacı olduğunu belirten Eker, "Türkiye'nin bugüne kadar geldiği sistem sorunları köklü ve kalıcı bir şekilde çözmediği aşikar. Onun için zaman zaman geçmiş dönemlerde önü tıkandı. Bunun bir daha olmaması, Türkiye'nin gerçekte rahat ve huzur içerisinde gelecekte daha güçlü olabilmesi 78 milyonun birlik ve beraberliği açısından yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Başkanlık sistemi tartışılması lazım çok ciddi şekilde." diye konuştu.
1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Mehmet Mehdi Eker kaydını yaptırdı. Eker, kayıt sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, "Yeni dönem anayasa tartışmalarıyla başladı. Başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirmeniz ne olacak?" sorularına Eker, "Başbakan bugün hepsini açıkladı. Bugün öğlen verdiği mülakatta bunlarla ilgili bütün düşüncelerini söylüyor. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Türkiye'nin sistemi ile ilgili de daha ayrıntılı bir şekilde tartışmaya ihtiyacı da var. Bu önümüzdeki süreç içerisinde bunlar yerine gelecek. Bunun için çalışacağız. Çünkü Türkiye'nin ihtiyacı var. Bugüne kadar Türkiye birçok reform yaptı ama o reformların hepsi sonuçta 61 ve 82 anayasalarının çizdiği sınırlar içerisindeydi. Anayasa'nın ancak 26 maddesi bizim dönemimizde değişti. Fakat bu yeterli değil, yeni bir anayasaya, gerçekte sivil düşünce ürünü ve bütün toplumsal mutabakatla ele alınmış, oluşmuş yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Başkanlık sisteminin de hakeza tartışılması lazım. Çünkü önemli olan husus şu; Türkiye'nin 21. Yüzyılda gerçekten daha güçlü olması, sosyal meselelerini çözmesi, ekonomik olarak gelişmesini tamamlaması gerekiyor. Bunun için sistem değişikliği lazım. Çünkü bizim model aldığımız Fransa'da, irade hukukunu örnek aldığımız Fransa'da, tarihinde 1789'dan sonra 5 defa sistem değişikliğine gitmiş, birçok ülke böyle. Ya parlamenter sistemlerde veya federal sistem var veya başkanlık veya yarı başkanlık sistemi var veya monarşi var. Türkiye'nin bugüne kadar geldiği sistem sorunları köklü ve kalıcı bir şekilde çözmediği aşikar. Onun için zaman zaman geçmiş dönemlerde önü tıkandı. Bunun bir daha olmaması, Türkiye'nin gerçekte rahat ve huzur içerisinde, gelecekte daha güçlü olabilmesi, 78 milyonun birlik ve beraberliği açısından yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Başkanlık sistemi tartışılması lazım çok ciddi şekilde." cevabını verdi.
"ÇÖZÜM SÜRECİ BİZİM MİLLETİMİZLE YAPTIĞIMIZ BİR SÖZLEŞME"
"Bir de çözüm süreci tartışmalarında muhatap değişikliğinden bahsediliyor. HDP'nin yeni dönemde rolü ne olacak?" sorusu üzerine Eker şunları söyledi: "Çözüm süreci bizim milletimizle yaptığımız bir sözleşme. Burda muhatap millettir. Ama demokratikleşme ve sivilleşme ile birtakım reformların ele alınması hususunda, bütün bunlar aslında muhatap olarak milletin alındığı bir süreç idi. Fakat Türkiye'nin bir de bunun dışında karşı karşıya kaldığı bir terör sorunu var. Türkiye'de silahların susması yönünde, zaman zaman başka aktörlerden de, örneğin HDP'den de onlarla da birtakım görüşmeler yapıldı. Ama geçen zaman içerisinde buradan, çok da doğrusu yararlı veya sonuç gerçekte alındığına dair de toplumda ortak bir kanaat yok. O nedenle burada asıl olan husus şu: Bir; demokratikleşme ve sivilleşme ile Türkiye'nin bir meselesinin çözülmesi. İki; Türkiye'nin terörün tehdidinden kurtarılması. Bunlar aslında iki farklı düzlemde, iki farklı alanda birlikte aynı anda belki yürümesi gerekiyor. Partim bu konuda zaten seçim beyannamemizde aslında bunun işaretleri var. Biz seçim beyannamemiz doğrultusunda oluşacak olan yeni AK Parti hükümetinde partinin karar organları ve oluşacak olan hükümet bu konuda felsefemizi, anlayışımızı, programımızı ve vaat ettiğimizi, seçim beyannamemizi hayata geçirecek." CİHAN