Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa piyasasında bir toparlanma olduğunu ancak Türkiye'nin geleneksel önemli pazarlarından Irak, Rusya ve kısmen Suudi Arabistan'da bir takım sıkıntıların bulunduğunu söyledi.
Rekabet koşulları yoğun olsa da Asya'nın yeniden keşfedilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, işadamlarına çağrıda bulundu. Yakın coğrafyanın petrol fiyatının düşüşünden oldukça olumsuz etkilendiğinin de altını çizen Başbakan Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün bir çok yanı başımızdaki ülkenin petrol fiyat varsayımı bütçede belki 80-90 dolardır, 60 dolardır, ama fiiliyatta 40 doların altında."
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve KOSGEB destekleriyle düzenlenen '22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES)' Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı.
Fuarın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa'da piyasada toparlanma olduğuna dikkat çekerek, "Bizim en büyük pazarlarımızdan bir tanesi de Almanya, İtalya, İngiltere. Avrupa'da bir toparlanma var, bu iyi haber. Ama bizim geleneksel yine en önemli pazarlarımızdan Irak'ta, Rusya'da hatta kısmen Suudi Arabistan'da bir takım sıkıntılar var. Dolayısıyla bizim bu durumda rekabet koşulları yoğun olsa dahi Asya'yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Çünkü orada çok büyük bir tüketici kitlesi var. Korkmamak lazım. Pazar büyük, orada rekabet yoğun ama inanıyorum ki Avrupa'ya mal satan firmalarımız oraya da mal satabilir, noktaya gelecek. Çünkü bu iş bir miktar yenilikçilik, bir anlamda Ar-Ge, dizayn ve kaliteli üretim gerektiriyor. Biz bunu başarabiliriz." diye konuştu.
"ORTADOĞU VE AFRİKA'DA KISMEN BELLİ NOKTALARDA BİZİM KONTROLÜMÜZ DIŞINDA OLUMSUZ GELİŞMELER VAR"
İş dünyasının önünü açmak için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başbakan Yardımcısı Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki dönemde reformları yaparak, iş ortamını iyileştirerek, var olan sıkıntıları gidererek, Avrupa'yla ilişkileri daha da güçlendirerek biz bu yakın coğrafyanın sıkıntılarını inşallah hep birlikte aşacağız. Daha önce küresel kriz sonrasında Avrupa Birliği bir borç krizine girdi. Avrupa'da 7-8 yıl süren bir durgunluk dönemi yaşandı. Biz onu Ortadoğu ve Afrika'ya açılarak aştık. Şimdi Ortadoğu ve Afrika'da kısmen belli noktalarda tabi ki bizim kontrolümüz dışında olumsuz gelişmeler var. Biz bunu da aşarız."
Ayakkabı sektörüyle ilgili olarak 10 kişiye kadar tasarımcı çalıştırana çok ciddi destekler getireceklerine vurgu yapan Şimşek, "Şuanda büyük firmalara Ar-Ge anlamında verdiğimiz desteği tasarım desteğine dönüştürüyoruz. Onun tasarısı hazır. Eminim en önce müzakere edilecek konulardan bir tanesi budur. Böylece biz esaslı bir şekilde sektörün önünü açmak istiyoruz, destek vermek istiyoruz." şeklinde konuştu.
Brüksel'deki izlenimlerini de aktaran Başbakan Yardımcısı, şöyle devam etti: "Avrupa artık Türkiye ile güçlü olmak istiyor. Benim edindiğim izlenim bu. Türkiye ile daha güçlü olacağına inanıyor. Olay sadece Suriyeli göçmen meselesi değil. Önümüzdeki dönemde Batı ile ekonomik anlamda entegrasyon daha da derinleşecek, daha da gelişecek. İnşallah gelecek sene vize serbestisi ile birlikte gerçek anlamda o zaman malların tabi ki bu malları götürenlerin serbest dolaşımı sağlanmış olacak."
Özellikle Hindistan, Çin, Endonezya gibi ülkelere ağırlık vermeleri gerektiğini anımsatan Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: "Latin Amerika'yı bütün sıkıntılarına rağmen keşfetmemiz gerekiyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için kolay bir dönem değil. Çünkü bir çok ülke emtia satıyor ve oradan gelen gelirle bütçesini, ekonomisini bir anlamda götürüyor, dengeliyordu. Yakın coğrafya petrol fiyatının düşüşünden oldukça olumsuz etkileniyor. Bugün Rusya'da belki petrol üretim maliyeti 40 doların altında değil ama şuanda fiyat onun altına indi. Bugün bir çok yanı başımızdaki ülkenin petrol fiyat varsayımı bütçede belki 80-90 dolardır, 60 dolardır, ama fiiliyatta 40 doların altında. Tabi bütün bunlar etkiliyor." CİHAN