Bakanlık tarafından onaylanan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mera Islah Projesi kapsamında ilk tohum ekimi gerçekleştirildi.
Kırıkkale'nin Keskin ilçesi Yoncalı köyüne bin 108 dekar alan yapay mera tesisinde ekim çalışması bitirildi. Ekim çalışmasında köyde ikamet eden çiftçiler, 8 traktörle destek verdi. Ekimin çiftçilerin büyük gayretiyle ve imece usulüyle başarıyla gerçekleştirildiğini açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, projenin yapay mera yapımı konusunda Orta Anadolu'nun en büyük mera ıslah projesi olduğunu söyledi.
Proje danışmanlığını Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hayrettin Kendir'in yaptığını belirten Kırbaş, "Mera Islah Projesi köye ait 4 bin dekar alanda uygulanmakta olup bunun bin dekarında suni mera tesisi, geri kalan 3 bin dekarında da üstten gübreleme yapılarak ıslah çalışması yürütülmektedir. Gübrelenen meralarda otlatma, suni mera tesisi yapılan merada da biçilmek suretiyle faydalanılacaktır. Projede 2015 yılı ilkbaharında gübreleme, sonbaharda ise toprak hazırlığı yapılmıştı. Ekimde yonca, korunga, çayır düğmesi, otlak ayrığı, ve kılçıksız brom bitkilerinin tohumlarından oluşan beşli karışım kullanılmıştır. Ekimle birlikte gübreleme çalışması da yapılmıştır." dedi.
Kırbaş, Kırıkkale'de 43 bin 316 hektar mera alanı mevcut olup, bu alanın 42 bin 528 hektarında tahdit çalışmasının bitirildiğini aktararak, şöyle devam etti: "Meralarda hayvanlarımızın daha iyi yararlanabilmeleri için müdürlüğümüzce 11 adet suluk inşa edilmiştir. 2015 Yılı içerisinde Keskin ilçemiz Cinali ve Yoncalı köylerinde mera ıslah projeleri bakanlığımızca onaylanarak programa alınmıştır. Islah yapılacak olan meraların toplamı 5 bin dekar olup ıslah çalışmaları 5 yıl süreyle devam edecektir. Hayvancılığın durumu, hayvanların beslenmesinde meraların gerekliliği, yem girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı az kazanan çiftçilerimizin, bu mera ıslahı sayesinde daha fazla kar elde edeceklerdir."
Kırbaş, ıslah çalışması kapsamında şimdiye kadar, mevcut meraların üzerindeki otlatma baskısını azaltmak amacıyla 28 torba silajlık mısır Cinali köyüne, 700 kilo macar fiği tohumu da Yoncalı köyüne yüzde 50 çiftçi katkılı olarak dağıtıldığını kaydetti.
CİHAN