Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni mülteci dalgasına karşı yabancı karşıtı tepkilerin yükseldiği ülkesine gelen herkesin anayasal koruma altında olacağını vurguladı.
Almanya'ya gelen herkesin Alman vatandaşı olsun olmasın Anayasa'nın güvencesi altında olduğunu söyleyen Başbakan Angela Merkel, "İnsan onurunun dokunulmazlığı Almanya'da bulunan herkes için geçerlidir. İnsan onurunu tartışmaya açanlara kesinlikle tolerans gösterilemez." dedi. Avrupa'nın en büyük mülteci akınıyla karşı karşıya olduğunu belirten Başbakan Angela Merkel, daha güvenli ve daha müreffeh bir hayat kurmak için insanların yollarda olduğunu ve çok acı felaketlerin yaşandığını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Avusturya'da bir kamyon içerisinde 70'ten fazla göçmenin hayatını kaybetmesini "acı bir felaket" olarak nitelendiren Merkel, Avrupa'nın sorumluluk alarak mülteci krizinde başarırız olmaması gerektiğini vurguladı.
Berlin'de Federal Basın Evi'nde başkent muhabirlerinin iç ve dış politikaya yönelik sorularını cevaplayan Merkel, konuşmasında mülteci krizine ağırlık verdi. Eritre, Suriye ve Kuzey Irak gibi kriz bölgelerinden binlerce insanın zor şartlar altında Almanya'ya gelmeye çalıştığını hatırlatan Merkel, ilticanın anayasal bir hak ve Almanya'ya gelen herkesin anayasal koruma altında olduğunu söyledi.
"İNSAN ONURUNU TARTIŞMAYA AÇANA KESİNLİKLE TOLERANS GÖSTERİLEMEZ"
Almanya'nın hukuk devleti olduğunu dile getiren Merkel, "Gösteri ve protesto hakkı anayasal bir hak. Şiddet ve mülteci yurtlarını kundaklama girişimleri kabul edilemez. Suçlularla hukuk devleti mücadele edecektir. Fakat kimse insan onurunu tartışmaya açamaz, insan onurunu tartışmaya açanlara kesinlikle tolerans gösterilemez. Vatandaşlar kimlerin arkasında sokağa çıktıklarını iyi bilmeliler. Nefretin özrü ve açıklaması olamaz." dedi.
"ŞU ANDA ALMAN ESNEKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"
"Her şeye rağmen Almanya iyi bir ülke. Birçok vatandaş ve belediyeler mültecilere sahip çıkıyor, fedakârca çalışıyor." diyen Başbakan Merkel, "Alman dakikliği iyi fakat şu an Alman esnekliğine ihtiyaç var" dedi. Almanya'ya bu yılsonuna kadar 800 binden fazla mültecinin geleceğini tahmin ettiklerini söyleyen Merkel, "Almanya bunu aşacak güçtedir. Birçok şeyi başardığımız gibi bunu da başaracağız. Doğu-Batı Almanya'nın birleşimde, nükleer enerjiden vazgeçme sürecinde ve yaşadığımız doğal afetlerde olduğunu gibi mülteci krizinde de fedakârlığa ve işbirliğine ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Balkan ülkelerinden gelenlerin iltica haklarının olmadığını ve hızlı bir şekilde geri gönderileceklerini hatırlatan Başbakan Merkel, Almanya'da kalma hakkı elde edenlerin topluma ve iş piyasasına uyumu için perspektif verilmesi gerektiğini kaydetti.
"AB ÜLKELERİ SORUMLU DAVRANMALI"
Avrupa Birliği ülkelerinin mültecilere karşı sorumlu davranması isteyen Başbakan Merkel, AB ülkelerinin küresel insan hakları kapsamında mülteci krizinde başarırız olmaması gerektiğini söyledi.
Göç Yasası tartışmalarına da değinen Merkel, Almanya'nın göç ülkesi olduğunu ve çıkarılacak Göç Yasası'nın Almanya'nın çıkarına olması gerektiğini ifade etti. Merkel, gelen mültecilerinde beraberlerinde birçok kalifiye eğitimi getirdiklerini, ekonominin ne kadar kalifiye eleman ihtiyacı olduğuna bakılarak konunun tekrar tartışılabileceğini ifade etti. CİHAN