Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri 2012 yılından bu yana ilk kez 100 milyar doların altını gördü. Rezervler, 100 milyar 380 milyon dolardan 99 milyar 599 milyon dolar seviyesine geriledi.
Rotahaber'in haberine göre, Rus Vesti haber ajansı Türkiye'nin döviz rezervlerindeki düşüşün nedenlerine ışık tuttu. 7 Haziran seçimlerinden sonra hükümet kurulamaması ve Kasım ayında yeni seçim yapılacak olmasını önemli bir faktör olarak gösteren Vesti, "PKK'nın saldırıları nedeniyle ülkedeki durum gerginliğini koruyor. Ayrıca Türkiye'nin ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'de yürüttüğü operasyonlara daha aktif olarak katılması ve İncirlik'teki üssün NATO tarafından kullanımına izin vermesi daha büyük önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Ajans, tüm bu gelişmelerin yatırımcıların güvenini kırdığını ve yatırımcıların 2 yıldır Türkiye'den kaçtıklarını belirterek, "Türk Lirası sürekli olarak değer kaybediyor. Dolayısıyla döviz rezervleri azalıyor. Türkiye'nin dengelerdeki açığı kapatması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
SİYASİ KAOS ÇIKABİLİR
Vesti, 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin Türkiye'deki durumun normale dönmesi açısından bir belirti taşımadığına dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarına vereceği tepkinin belli olmadığı ve ülkede siyasi kaos çıkmasının mümkün olduğunu vurguladı.
Analizde sığınmacıların durumunun ekonomiye etkisi ise şu sözlerle anlatıldı:
"Sığınmacılar, Türk ekonomisi üzerinde ek baskı oluşturuyor. Türk hükümeti 2.2 milyon Suriyeli sığınmacı için halihazırda 7.6 milyar dolar kaynak arttırdı."
FITCH'İN AÇIKLAMASI NE ANLAM TAŞIYOR
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 18 Eylül tarihli raporunda, Türkiye'nin “BBB-“ ile “yatırım yapılabilir” seviyedeki kredi notunu ve “durağan” not görünümünü korudu.
Bu notların ihracat şirketlerinin ödeme gücüne işaret ettiğini belirten Vesti, olumsuz ekonomik koşulların ve iş dünyasındaki olumsuz havanın bunu etkileyebileceğini kaydetti.