Büyükşehir Belediyesi'nin yıllığı 20 milyon liradan 3 yıllığına ihale ettiği ancak sözleşme hükümlerini yerine getirmediği gerekçesiyle tahliye işlemi başlattığı Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde (MEŞOT) ihaleyi alan yüklenici firma ile esnaf arasında büyük gerilim yaşandığı iddia edildi. Mersin Otobüs Yazıhaneleri Kooperatif Başkanı Ramazan Avcı, otogarda çok kötü ve tehlikeli oyunlar oynandığını öne sürerek, yetkilileri önlem almaya davet etti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 20 milyon TL bedelle 3 yıllığına işletme ihalesini kazanan firmayla ilgili, sözleşmedeki hükümleri yerine getirmediği gerekçesiyle sözleşme fesih süreci başlattı. Belediye konuyu mahkemeye taşıyarak tahliye davası açtı. Davanın ilk duruşması 18 Ocak'ta görüldü. Duruşmada söz konusu firma, savunma için ek süre isterken, mahkeme heyeti duruşmayı 24 Mart tarihine erteledi. Yazıhane sahipleri ile yüklenici firmanın anlaşamaması nedeniyle otobüs firmalarının çoğu otogara girmek yerine yol kenarı ile bazı petrol istasyonlarından yolcularını indirip bindirmeye başladı.
"MAHKEME KARARI HİÇE SAYILIYOR"
Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) açıklama yapan Mersin Otobüs Yazıhaneleri Kooperatif Başkanı Ramazan Avcı, MEŞOT'un işletme ihalesini alan firmanın esnaflara verdiği sözleri tutmadığını iddia etti. Yüklenici firmanın esnafla sözleşme yapacağını ve herkesin yazıhanesini vereceğini beyan ettiği halde bu sözlerini yerine getirmediğini ileri süren Avcı, "Otogarda esnaflar olarak elektriklerimiz kesik. 11 tane acente olarak elimizde mahkeme kararımız olmasına rağmen şu anda elektriklerimiz kesik durumda. Bu nasıl bir hukuk devletidir, buna anlam vermekte zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Mahkeme kararı ve orada görev yapan belediye zabıtalarının hiçe sayılarak şartellerinin indirildiğini anlatan Avcı, "Bu adam bugün sarı gömlek giymiş, mavi gömlek giymeliydi' deyip esnafın elektriklerini kesiyor. İhaleyi alan firma mahkeme kararını hiçe sayıyor. Her ne hikmetse Büyükşehir Belediye yönetimi de suskunluğunu bir türlü bozmuyor. Bugüne kadar 50 milyon TL civarında belediyeye ödeme yapması gereken firma, bugüne kadar sadece 3 milyon 450 bin TL ödeme yapmıştır. Bu ödeyeceği KDV dahil değildir. Ödemesi gereken KDV miktarı bile 3 milyon 600 TL'dir. Bakın otogar ihalesinde ikinci yıla girdik. İkinci yılla birlikte 49 milyon 624 bin TL ödeme yapması gerekir. Bu şahıs belediyeye 3 milyon 450 bin TL ödeme yapmış ve halen firmaları arayıp para talep ediyor." diye konuştu.
"BÜYÜK GERİLİM YAŞANIYOR"
Büyükşehir Belediyesi'nin bir açıklama yapıp, 'Değerli otobüs firmaları, biz bu firma ile sözleşmemizi feshettik. Bu firmaya ödeme yapmayın' diye bir beyanda bulunmamasından yakınan Avcı, şöyle devam etti: "Bunu da manidar buluyoruz. Yine sözleşmesi feshedilen firma, belediyeden 'olur' kararı alıp gelip esnafın elektriğini kesebiliyor. 81 tane iş yerini kiralamış olan bu şirket, komple otogara hükmediyor. Şimdi ihalesini hepimiz biliyoruz. İhale şartnamesi 6 dönüme tekabül ediyor. Bu şirketin kullandığı yer ise 200 dönümlük yerdir. Otoparkı bile kendi kafalarına göre işletiyorlar. Giren araçlardan 5-10 TL para alınıyor. Abone olurken 40 bin TL para harcadım deyip bizden bu parayı da talep ediyor. Belediyecilik bir hizmet işidir. Konya Otogarı'nda tuvaletler ücretsiz ama bugün bakıyorsunuz Mersin Otogarı'nda tuvalet ücreti 2 TL."
Güvenlik güçlerine, savcılara, Valiye ve İçişleri Bakanı'na seslenen Avcı şunları şöyledi: "Bizlerin almış olduğu mahkeme kararı uygulanmayacaksa, bizler boşu boşuna neden mahkemeleri meşgul ediyoruz? Eğer burada herkes kendi hukukunu uygulayacaksa biz de gidelim kendi hukukumuzu uygulayalım ve yarın bu olacak. Otogar esnafının elindeki mahkeme kararlarını uygulamazsanız, zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri oradaki şahısların, insanların acentelerine gidip, elemanlarına hakaret edip darp etmesine göz yumarsanız o zaman insanlar da kendi hukukunu uygulayıp kendi meşruiyetini sağlamaya kalkar. Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyorum; çok kötü ve tehlikeli oyunlar oynanıyor, lütfen önlemlerinizi alın." CİHAN