Meslek odalarından, katliamın gerçekleştiği alan için tasarım yarışması


Ankara Tren Garı önünde terör saldırısı sonucunda 102 kişinin hayatını kaybettiği alanla ilgili meslek odalarından dikkat çekici bir hamle geldi. Katliamın hedefindeki mitingin de düzenleyicileri arasında yer alan TMMOB, uluslararası bir fikir proje yarışması başlatmayı planlıyor. Alanın yeniden tasarlanmasını ve işlevselleştirilmesini öngören projenin kabulü haline, insanların öldürüldüğü alandan araçlar geçmeyecek, meydana anıtlar dikilecek. Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi de katliamın gerçekleştiği alanın adını 'Demokrasi Meydanı' yapmıştı. Meydana da 'Demokrasi Anıtı' dikileceğini açıklamıştı.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) TMMOB Yönetim Kurulu, meslek odalarının başkanlarıyla 17 Ekim Cumartesi günü, örgütün merkezi binasında bir araya geldi. 10 Ekim Ankara katliamı sonrası durum değerlendirmesi için oda başkanları ile bir araya geldi. Toplantıda 10 Ekim'de Ankara'da gerçekleşen bombalı katliamla ilgili 'bundan sonra neler yapılabilir?', 'nasıl bir yol izlenebilir?' konuları tartışıldı. Toplantıda dikkat çekici bir öneri de gündeme geldi. Katliamın gerçekleştiği meydanın, yeniden düzenlenmesini öngören uluslararası bir yarışma düzenlenmesi önerisi ortaya atıldı. Oda başkanları, meydanın araç trafiğinden arındırılmasının, ölenlere saygı açısından önemli olduğu konusunda fikir birliğine vardı. Önerinin gündeme alınması ve değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Kabul edilmesi halinde, uluslararası çapta olacak proje ile meydanın yeniden tasarlanması, katliamın gerçekleştiği yerlerin trafikten arındırılması, meydana barışı ve demokrasiyi simgeleyen anıtların dikilmesi öngörülüyor.

PROJE İLGİLİ BAKANLIKLARA SUNULACAK

Düşünülen tasarım yarışması, fikir yarışması şeklinde olacak. Yarışmaya hem Türkiye'den hem de dünyadan isteyenler katılabilecek. Yarışma, meydanın yeniden ele alınarak tasarlanması, trafiğin düzenlenmesi, Tren Garı, 19 Mayıs Spor Kompleksi, Gençlik Parkı'nı da içine alacak şekilde işlevselleştirilmesi, katliam alanından araçların geçişinin olmaması, meydana çeşitli anıtlar dikilmesini öngörüyor. Yarışma sonucunda kabul edilecek ilgili projeler, uygulanması konusunda ilgili bakanlıklara sunulacak. Projenin hayata geçmesi için TMMOB öncülüğünde toplumsal muhalefet yapılacak.

"KATLİAM KENT BELLEĞİNDE YER EDİNDİ"

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, alanın yeniden tasarlanması için yapılacak fikir projesinin 'kent belleği açısından önemli' olduğunu belirtti. Amerika'da 11 Eylül saldırılarından sonra ölenlerin anısına anıtlar dikildiğini hatırlatan Sevim, şunları söyledi: "Ankara katliamı gibi olaylar kentin belleğine etki eden olaylardır. Örneğin Amerika'da 11 Eylül saldırıları sonrası anıtlar yapıldı. Bu olaylar gerçekleştikten sonra toplumsal bellekten silinmemesi gerekir. Katliamın gerçekleştiği yerden, insanların kanlarının döküldüğü yerden otobüslerin, araçların geçmemesi gerekir. Oraya, o insanların anısına saygı duyulması gerekir. İnsanları ortak acılarda buluşturup, belleğimize kaydedecek adımların atılması bu açıdan önemlidir. Hiçbir şey olmamış gibi kent belleğinde hareket etmek hatadır, insanlıktan uzak bir davranış olur. Alanda bir düzeltme olmalı. Ölenlere saygıdan ötürü bile yapılmalı."

"BEDENLERİN PARÇALANDIĞI YERDEN ARAÇLAR GEÇİYOR"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kamuoyuna, sivil toplum kuruluşlarına danışmadan katliam alanına 'Demokrasi meydanı' ismini vermesini eleştirdi. Candan, "Bunu gündeme getirecek en son kişi ve kurum bile olamayacak Ankara Büyükşehir Belediyesi o gün orada olmadığı gibi bu süreçte de kaybolsun. Ankara'nın onun yapacağı bir ucubeye daha ihtiyacı yok, Uluslararası yarışma açıyoruz." dedi.

İnsanların öldüğü yerde her gün araçların geçtiğini söyleyen Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanların bedenlerinin parçalandığı yerlerden hala araçlar geçiyor. Her geçen araba ile bedenlerimiz bir kez daha eziliyor. Gar Meydanın ve o alanda olacaksa eğer bir anıtın, dünya ölçeğinde bir ortak akılla bir fikir yarışması ile ele alınması gerekir. Yapılacak ilk iş alanın yayalaştırılması ve çevresiyle birlikte ele alınmasıdır. TMMOB'a bağlı ilgili meslek grupları ve sanatçılarla birlikte Uluslararası bir yarışma için hazırlık yapıyoruz."

TMMOB BAŞKANI: ÖNERİ OLARAK GÜNDEMİMİZE GELDİ

Tasarım yarışmasıyla ilgili TMMOB yönetim Kurulu'nda, oda başkanlarıyla yapılan toplantıdan 'öneri' çıktığını belirten TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, "Henüz görüşme aşamasında bir konu bu. Planlanmış, şu olsun denilmiş bir konu değil ama oda başkanları toplantısında öneri olarak gündeme geldi. Olgunlaşması halinde de gündeme getiririz." diye konuştu.

MAZLUMDER: BÖYLE BİR FELAKETİN BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN UNUTULMAMASI GEREKİYOR

Mazlumder Ankara Şube Başkanı Abdurrahman Ünlü de TMMOB'un 'meydanın yeniden tasarlanması' önerisini, 'önemli' ve 'dikkate değer' bulduğunu söyledi. Ünlü, "Benim kendi kanaatim böyle bir şey iyi olur o alan için. Sonuçta Türkiye'nin hafızasına kazınmış bir olay oldu. Bunun anıtlaştırılması, bir daha böyle bir şeyin yaşanmaması için de bu tür olayların unutulmaması da gerekiyor." diye konuştu.

Projenin gerçekleşmesinin zor ve maliyetli olduğunu da kaydeden Ünlü, "Öyle bir proje, orada nasıl gerçekleştirilir, nasıl olur bilmiyorum. Bu oldukça zor ve maliyetli olabilir ama toplumun bu acı olayı unutmaması için de kayda değer bir öneri olarak görüyorum. Şu an insanların kanlarının aktığı yerden araçlar geçiyor, alan düzenlenirse elbette ki güzel olur. Hafızalardan silinmemesi adına önemli bir adım olabilir." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Meslek odalarından, katliamın gerçekleştiği alan için... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER