Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, asgari ücrette 300 TL'lik bir yükselmenin işçileri rahatlatmayacağını, asgari ücret alan kesimin umutlarının köreltildiğini söyledi. Serdaroğlu, "Şu anda 8 milyon asgari ücretli çalışan insanlar var. Umutları köreltildi. 1300 liranın içerisine Asgari Geçim İndirimini (AGİ) koydular. 1 yıllık zam dediler. 100 lira hükümetten teşvik aldılar. SGK oranları üzerinden hiçbir şeye yaramadı. Bildiğimiz politikacı kandırmasını bir kez daha yaşamış olduk." dedi.
Adnan Serdaroğlu, kıdem tazminatı, Asgari Geçim İndirimi, güvenceli esneklik modeli gibi çalışma hayatının gündem konularıyla ilgili Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevapladı. Asgari ücrette 300 TL'lik yükselmenin işçileri rahatlatacak bir rakam olmadığını belirten Serdaroğlu, "Çalışma hayatının sorunları gün geçtikçe fazlalaşıyor. İşçilerin üzerindeki yükler fazlalaşıyor. Asgari ücretin seçim öncesindeki vaatleriyle birlikte bir 300 liralık yükseltilmesi söz konusu oldu. Baktığımız zaman bir 300 liralık yükseltme aslında işçiler için nefes alabileceği, rahatlayacağı bir rakam değil. Ama ona rağmen sermayenin yoğun bir saldırısıyla karşılaştı işçiler. Birçok bölgede işten atılmalar oldu 'biz bu asgari ücreti karşılayamayız' diye. Siyasi iktidara baskı yapmaya çalıştılar, onunda karşılığını aldılar. Şimdi baktığımız zaman yaklaşık 110 lira civarında AGİ'si var bunun içerisinde. Artı bir yıllık yaptılar. Geçmişte altışar ayda yapılırdı. Eğer 2016 yılını baz aldığımız takdirde 100 liranın üzerinde bir artış olması gerekiyor. Burada 100 lirada işveren SGK indirimlerinden bir avanta sağladı. Devlet SGK indirimlerden onlara tekrar geri iade verecek bir düzenleme yaptı. Şuanda sermayenin üzerine en ufak bir yük binmiş değil, daha doğrusu hükümetin üzerine de yük binmiş değil. En fazla asgari ücretli çalıştıran kesim gibi aslında devlet gözüküyor. Şuanda 8 milyon asgari ücretli çalışan insanlar var. Umutları köreltildi. bin 300 liranın içerisine Asgari Geçim İndirimini koydular. 1 yıllık zam dediler. 100 lira hükümetten teşvik aldılar. SGK oranları üzerinden hiçbir şeye yaramadı. Bildiğimiz politikacı kandırmasını bir kez daha yaşamış olduk." diye konuştu.
'KIDEM TAZMİNATI ORTADAN KALDIRILACAK'
Kıdem tazminatının getirilecek fonla ortadan kaldırılacağını vurgulayan Serdaroğlu, "Kıdem tazminatı kesinlikle bugün Türkiye'de getirilecek fonla birlikte ortadan kaldırılmasının temelleri atılmış olacak. Yani ortadan kaldırılacak kıdem tazminatı. Fona geçirilip de önemli derece hak kayıpları ortaya çıkartan bir düzenleme yapılacak ve belirli bir süre sonra geçmişteki işsizlik fonu gibi, işsizlik fonunu bugün işsizler kullanamıyor. Devlet başka yerlerde kullanıyor onu. Konut edindirme fonu gibi, fakir fukara fonu gibi. Bir sürü fonların Türkiye'deki akıbeti gibi Kıdem tazminatı fonu da işçilerin 70 yıldır kazanımları olan kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasını sağlayacak. Kıdem tazminatı düzenlemesi meclise geldiği anda iş yerlerinde iş durdurulacak ve büyük bir kitlesel yürüyüş Ankara'ya gerçekleştirilecek." şeklinde konuştu.
GÜVENCELİ ESNEKLİK MODELİ
Meclis gündemindeki konulardan güvenceli esneklik modelini eleştiren Serdaroğlu, "Çalışma hayatının olumsuzluklarını gün geçtikçe derinleştirerek yaşıyoruz. Bugün gündeme gelen esnek çalışma ile ilgili, istihdam bürolarının yeni iş ilişkileri içerinde kiralık işçi düzenlemesi ile ilgili. Güvenceli esneklik dedikleri aslında tamamen işçilerin sermayenin ve hükümetin iki dudağı arasında yaşama mahkum olması demektir. Bugün onu yapmaya çalışıyorlar. Gazetecilerin basının teslim alındığı yerde bunu kamuoyuna bir güzelleme şeklinde sunuyorlar. Diyorlar ki; güvenceli esneklik veriyoruz. Kıdem tazminatı ile ilgili fona aktaracağız. İnsanlar gidince hafta onları çocuğuyla gezerken bankamatiklere bakacak, hesabını görecek. Bu kadar saçma sapan şeylerle topluma kanalize ederek bir kandırmacayı yeniden hayata geçirmeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı
ÖNEMLİ BİR KESİM SENDİKASIZ
'Örgütlü olmak gerekiyor. Türkiye'de sendikalaşma oranı istenilen düzeyde değil.' diyen Serdaroğlu şu ifadeleri kullandı: "Sendikaların birçok kısmı siyasi iktidarın kontrolüne girmiş durumda. Bağımsız kalan sendikalarla biz işçilerin bu tehlikeleri anlatmaya çalışıyoruz. Bu tehlikelere karşı mücadele içine sokmaya çalışıyoruz. Şuanda önemli bir sendikasız kesim var. Bunların bir an önce örgütlenmesi bu tehlikelere karşı örgütlü bir şekilde mücadele etmesi gerekiyor." CİHAN