Kırmızı etteki fiyat artışını durdurmak için başlatılan canlı hayvan ithalatı bilmeceye dönüştü. Dışarıdan canlı hayvan getirilmesine izin verildiği 2014 Eylül ayından bu yana sıkıntı yaşanıyor. İthalat mevzuatı sürekli değişiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, söz konusu mevzuatı son altı ayda dört kere değiştirdi. Bu durum, et fiyatlarını durdurmak bir yana daha da artmasına yol açtı.
Kırmızı etin perakende fiyatı, 2007 yılından bu yana üç kat arttı. 2007 yılında kilosu 13,8 lira olan dana etinin fiyatı, 2010 yılında 24,1 liraya yükseldi. Fiyatların aşırı yükselmesi üzerine 2010 yılında kasaplık hayvan ve besi materyali ithaatına izin verildi ancak et fiyatlarındaki artış durmadı. İthalatın açılmasıyla et fiyatı, 2011 yılında sadece 8 kuruş düştü. 2012 itibariyle tekrar yükselişe geçerek 24,5 TL'ye çıktı. Son zamla birlikten 2015 Mart ayında etin perakende fiyatı 31,90 oldu. Et fiyatlarındaki yükselişi önlemek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2010 yılında olduğu gibi yine ithalat kapısını açtı. Geçen yıl eylül ayında alınan kararla besilik dana ithalatına yeniden izin çıktı. Besicilik işletmelerine, her 100 yerli hayvana karşılık 40 baş ithal etme hakkı tanındı. Çok geçmeden uygulamada değişikliğe gidildi. Yerli ırkın yüzde 40'ı kadar ithal hayvan getirme şartı, yüzde 100'e çıkarıldı; yani 100 baş hayvanı olana, 100 baş getirme izni verildi ancak bu prosedür de kısa bir süre sonra değiştirildi. Bu kez sözleşme şartı getirildi. Entegre bir işletmeyle, yani bir kesimhaneyle sözleşme yapan besicilere de ithalat hakkı tanındı. Birkaç hafta önce bu mevzuatta da değişiklik yapıldı. Et ve Süt Kurumu (ESK) ile sözleşme yapan besicilere, kooperatiflere ve birliklere de ithalat izni verildi. Başlangıçtaki 100 baş sınırı, 100 hayvana karşılık 40 hayvan ithalat izni gibi kriterler de tamamen kaldırıldı. ESK ile besicilik sözleşmesi yapan yetiştiriciler için besilik sığır ithalatına ilişkin uygulama talimatına göre sözleşmeli besicilik yapan birlik üyesi veya kooperatif ortağı yetiştiricilerin, boş kapasitelerini doldurmak üzere besilik sığır ithalatına izin verilecek. İthalatına izin verilecek besilik sığır sayısı, besi işletmesi ve karantina yeri kapasitesi dikkate alınarak belirlenecek.
Canlı hayvan ithalatındaki mevzuatın son altı ayda dört defa değiştirilmesi, besicilerin tepkisine yol açtı. Besicilere göre Türk halkının kırmızı eti pahalı yemesinin arkasında, hayvancılık politikasının iyi yönetilememesi yatıyor. Adını açıklamak istemeyen bir sektör temsilcisi, ithalat yetkisi alan Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin, hayvanı besicilere pahalı sattığını iddia etti. Bakanlığın ithalat mevzuatını sık sık değiştirmesine de tepki göstererek, besicilerin izlenen politikadan muzdarip olduğunu aktardı: "Besiciler, daha düşük fiyata hayvan bulma fırsatı varken birliğe mahkum ediliyor. 25 sent pahalı almaya zorlanıyor. Kırmızı Et Üreticileri Birliği, besicileri zarara uğratıyor." CİHAN