MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Öztürk: Biz masadayız


MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Oktay Öztürk, komisyonun devam edebilmesi için komisyonun dağılmasına sebebiyet veren partilerin genel başkanları ve Meclis Başkanı'nın bir araya gelerek uzlaşıp karar vermeleri gerektiğini söyledi. Öztürk, "Biz başlangıçta aldığımız abdestimizi devam ettiriyoruz. Masayı dağıtan bunlar. Masanın ömrünün devam edip etmemesine karar veren de bunlar olacak. Sadece CHP değil Meclis Başkanı, iki partinin genel başkanlarını da yetkililerini de bir araya getirip onların komisyonun devamı noktasındaki iradelerini araması gerekir. Burada biz muhatap değiliz. Biz masadayız." dedi.

MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Oktay Öztürk, Kadir Koçdemir ve Mehmet Parsak, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Komisyonun dün akşam itibariyle dağıldığını ve açıkçası birileri tarafından dağıtıldığını belirten Öztürk, "Bu durum iki önemli gerçeği göstermiştir. İktidar partisi ve TBMM Başkanı'nın esas niyeti anayasa ve uzlaşma olmayıp kişiye özel bir başkanlıktır. Ana muhalefet partisi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacına aykırı olarak usul ve isim belirleme aşamasında süreci kilitlemiştir. Belirtmek gerekir ki CHP'nin komisyonun adını değiştirme ısrarı süreci amacından saptırma mahiyetindedir." diye konuştu.

CHP'nin ısrarı karşısında TBMM Başkanı'na düşenin 'Siyasi Partilerin konuyu bir kez daha değerlendirerek makul bir süre sonra yeniden toplanmasını sağlamak iken adeta böyle bir durumu fırsata çevirerek Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağıldığını beyan etmesi'nin manidar olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi: "Gelinen noktada MHP olarak kamuoyuna defalarca açıkladığımız gibi milletimizin ihtilaçlarını karşılayacak ve kesintiye uğramayacak demokratik yapıyı tesis edecek bir güçlendirilmiş parlamenter sistem yolunda katkıda bulunma amaç ve niyetimizi muhafaza etmekteyiz. Ancak bunun için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu dağıtan iktidar ve ana muhalefet partisinin tekrar çalışmaya devam etme iradesini ortaya koymaları bir zorunluluktur. Takdir edilecektir ki ana muhalefet partisinin olmadığı bir ortamda gerçek anlamda bir uzlaşmadan söz edilemez."

Başta Meclis Başkanı ve iki partinin liderleri olmak üzere, yetkililerin gayret göstermeleri arzu ettiklerini anlatan Öztürk, "İki parti ve Meclis Başkanı'nın bundan sonraki tavrı aynı zamanda bu anlaşmazlığın 'CHP 7 Haziran sonrasının acısını çıkarma gayreti mi yoksa AKP'nin yeni bir ayak oyunumu olduğunu' gösterecektir. MHP bundan sonra da birikimi ve hazırlığıyla diğer bütün meselelerimizde de olduğu gibi anayasanın yenilenmesi sürecinde de milletimizin yanında ve milletimiz için iyi niyetli katkılarını sunmaya devam edecektir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu bu yolda iyi bir imkan olarak görmekteyiz ve bu çerçevede komisyonun çalışmaya devam etmesi arzu etmekteyiz." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "CHP katılmadığı takdirde MHP'nin bundan sonraki tutumu ne olacak?" sorusunu Öztürk, "Anayasa'dan maksat ki uzlaşma komisyonu kurulurken bu irade ortaya konulmuştu. TBMM'de bulunan bütün partilerin katılımıyla bir çalışmanın yapılması esas alınmıştı. Ana muhalefet partisini dışarıda tutarsanız bu 7 Haziran sonrası koalisyon meselesindeki ayak oyunlarınızı buraya taşıyorsunuz demektir." cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Komisyonun üçlü bir yapı ile de devam edeceği şeklinde bir görüş var. Bu tabloda MHP kesinlikle komisyonda yer almayacak diyebilir miyiz?" sorusuna Öztürk, şu karşılığı verdi: "Bu konuşmalarımızdan herhalde o sonuç çıkarılıyor. Komisyonun devam edebilmesi için komisyonun dağılmasına sebebiyet veren partiler bunların genel başkanları, Meclis Başkanı bir konuda bir araya gelerek uzlaşıp karar vermeleri lazım. Biz başlangıçta aldığımız abdestimizi devam ettiriyoruz. Masayı dağıtan bunlar. Masanın ömrünün devam edip etmemesine karar verende bunlar olacak."

"CHP'nin daha önce uzlaşılan 60 maddenin geçilmesi yönünde bir önerisi var ne söylersiniz bu öneriye?" sorusu üzerine Öztürk şunları söyledi: "CHP, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ekmeğine yağ sürmek için elinden gelen bütün gayreti gösteriyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonunun başlangıçta kurulmasından murat toplumun bütün katmanlarının katılımı ile Anayasa'da köklü bir değişikliğin yapılmasıydı. Onu bir bütün olarak ele alıyoruz. Başlangıçta da Adalet ve Kalkınma Partisi bunu istemişti. 60 maddeyi getirelim Meclis'te görüşelim sonra kendi istedikleri, kendi anayasalarında bu 60 maddenin dışında kalan maddeleri Meclis gündemine getirmenin fırsatını yakalamış olacaklar. CHP de bunların değirmenine su taşımış oluyor. Biz Anayasa'yı bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Eğer 60 madde dikkate alınacaksa Anayasa'nın bütünlüğü içinde dikkate alınacak. Teknik olarak da buradan bir fayda beklemek mümkün değil."

CHP'siz hiçbir formülde MHP'nin yer alıp almayacağının sorulması üzerine Öztürk, "CHP, şu parti bu parti değil biz diyoruz ki Meclis'te bulunan bütün partilerin iştiraki ile bir anayasa çalışması yapılmalı." dedi.

"CHP'de bazı milletvekillerinin dışarıdan bir müdahale ile komisyonun dağıldığını iddia ediyorlar? Neler söylersiniz?" sorusuna Öztürk şu cevabı verdi: "Biz öyle bir müdahale görmedik. Masa başında CHP'li üyelerin ortaya koydukları iddia, buna karşılık iktidar partisi üyelerinin tavrı sonra da Meclis Başkanı'nın masayı dağıttığını ifade etmesi, bunun dışında bir şey gözlemlemedik biz."

Masayı kimin dağıttığının sorulması üzerine Öztürk, "Meclis Başkanı'nın oturduğu koltukta bir anlamda görevi, eğer orada bir kriz çıkarsa, o krizi yönetmek ve nihayete erdirmek, yapının da yoluna devam etmesini sağlamak. Şunu diyebilirdi, '5 saattir orada tartışma devam ediyor, arkadaşlarımız yorgunluk emaresi de gösteriyor olabilirler. Arkadaşlar toplantıyı sonlandırıyoruz. Bu konuyu bir kez daha kendi aranızda bir değerlendirin. Yarın veya öbür gün tekrar devam edelim' diyebilirdi. Bunu demedi. Bizim gözlemimiz, yanlış da olabilir adeta sanki CHP'nin böyle bir tavrını bir fırsat olarak bekliyormuş gibi bir tavır içine girdi ya da biz öyle algıladık. CHP de bütün gayreti ile buna imkan tanıdı." değerlendirmesinde bulundu.

"TBMM Başkanı, dün komisyonun bu şekilde devam edebileceğini belirterek komisyonunun dağıldığını söylemiş. Ancak bugün genel başkanlara yeniden bir araya gelelim diye çağrıda bulundu. Siz mi yanlış anladınız yoksa dünden sonra başka bir gelişme mi oldu?" sorusu üzerine Öztürk şöyle konuştu: "Hayır hiç yanlış anlamadık. Doğru anladık. Dün akşam bu kadar kesin bir tavır içinde bu cümleyi sarf etmedi. Bugün böyle bir teklifi ortaya koymuş oluyor. Bizce doğru ama muhatabı biz değiliz. Çünkü masadan kalkan biz değiliz."

CHP'nin ne yapması gerektiğinin sorulması üzerine Öztürk, "Sadece CHP değil Meclis Başkanı iki partinin genel başkanlarını da yetkililerini de bir araya getirip onların komisyonun devamı noktasındaki iradelerini araması gerekir. Burada biz muhatap değiliz. Biz masadayız." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Öztürk: Biz masadayız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER