1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin TBMM'de kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda kaydını yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bugünkü siyasi tablonun bir adım sonrasının Anayasa değiştirilerek federatif sistemin altyapısını oluşturacak bir sürece girilmesi olduğunu dile getiren Çetin, önümüzdeki süreçte Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulduğu günden itibaren bölünmezliğin, büyük Türk milleti birliğin mikro milliyetçilikle darmadağın edilmek istenen bir pogramın uygulanması endişesini taşıdıklarını ifade etti.
Çözüm sürecine ilişkin bir soruya ise Çetin, "Nerden baktığınıza bağlı. Üzerindeki makyaj ne olursa olsun amaç enerji koridorunun kontrolü ve enerji kaynaklarının paylaşımı. Birleşik Kürdistan programı uygulanacaktır. Bunu pratiğe geçirebilmek için de milli üniter yapınızdan vazgeçip federatif sistemin uygulanması gerekiyor. Değişik makyajlar yapabilirsiniz. Hepsinin ortaya çıkaracağı ürün milli üniter devlet yapımızdan vazgeçmemizdir. Buna da müsaade etmeyeceğiz." karşılığını verdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarının sorulması üzerine de Çetin, "Bütün kurumların icraatlarında eksiklik olur. Bu kurumlar kendi bünyesinde oturur, değerlendirir, varsa eksiklik alınması gereken kararları alır. Ama Türkiye'nin 1 Kasım'a hangi şartlarda gidildiğini herkes biliyor. Ölümü göstererek bayılmaya razı ettiler. Terör endişesiyle insanlar sokağa çıkamaz hale geldi. Tek başına iktidar olmazsa büyük felaketler bekliyor algısının oluşturulduğu bir süreçte, makamını siyasetin oy toplama aracına dönüştüren bir Cumhurbaşkanlığı müüssesesinin aktif siyasette fiilen rol aldığı bir süreçte bir siyaset kurumunun yapması gerekenleri yapmadı gibi algılamak yanlış olur. Kurum olarak elbette birimlerimizin, çalışmalarımızın eksiğimiz varsa onu değerlendireceğiz. Ama Türkiye'de seçime hangi şartlarda girildiğini siz biliyorsunuz. Devletin görevlileri bir parti için çalıştı." diye konuştu.
"Seçime gelene kadar seçimden önce MHP'nin izlediği politikalar, hayırcı politikalar konusunda çok eleştiriler var. Mesela Meclis Başkanlığı seçiminin bir dönüm noktası olduğu çok konuşuldu. Bir özeleştiri yapıyor musunuz?" sorusuna Çetin, "Meclis Başkanlığı sürecinde Sayın Baykal isminin köşk tarafından devreye sokulduğunu biliyorsunuz. Ekmeleddin Bey cumhurbaşkanı ortak adayımızdı. Çıkan sonucu niye MHP'ye maletmek gibi bir AKP ve CHP'nin propagandasının etkisinde kalınıyor." şeklinde konuştu.
AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ile ilgili bir soruya Çetin, "Gündemimizde Tuğrul Bey yok. Şu anda AKP'nin mensubudur. Tuğrul Bey'le ilgili süreç kendi partisiyle değerlendirilir." dedi. Olağanüstü kongre çağrılarıyla ilgili ise Çetin, şöyle konuştu: "MHP 47 yıllık bir kurum. Tüzüğü var, teamülleri var, kuralları var. Eğer milliyetçi ülkücü hareket mensupları öyle bir arzu beyan ederlerse kurumun kendi işleyişi içinde yürür. Ama iktidar partisi kesimleri ve BOP kesimleri tarafından dile getirilirse toplum nezdindeki inanılırlığını sarsmak için yürütülen bir kampanyadır. Şu anda MHP bünyesinde kurumumuzun işleyişiyle ilgili hiç bir mensubumuz bu tip yapıdan etkilenmiş değildir. Varsa eksiğimiz biz hallederiz. Bu bir kampanyadır."
"Geçtiğimiz döneme hayırlarınızla damga vurdunuz. Bu dönem nasıl bir politika izleyeceksiniz?" sorusuna Çetin, "Hanımefendi neye hayır dedik biz. Anayasa'nın ilk 3 maddesinin değiştirilmemesi gerektiğni söyledik, yargıya intikal eden hukuk dışı uygulamalara müdahale edilmemeli dedik. Açılım sürecinin durdurulmasını istedik. Bir de Sayın Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesini istedik. Bizim hayırımız bu. Hayır propaganda vesilesi yapıldı." ifadelerini kullandı. CİHAN