MHP'li Gökçe, Hüseyin Sözlü'ye karşı 'meclis başkan vekilliği' davasını kazandı

MHP'li Gökçe, Hüseyin Sözlü'ye karşı 'meclis başkan vekilliği' davasını kazandı

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis 1. Başkan Vekili Salih Gökçe, Belediye Başkanı olmadığı zaman Belediye Meclisine, 'Belediye Başkan vekili mi, Belediye Meclis Başkan vekilinin mi başkanlık edeceği" konusunda açtığı dava sonuçlandı. Adana 1. İdare Mahkemesi, Gökçe'nin lehine "dava konusu işlemin iptaline" karar verdi.
Büyükşehir Belediyesi'nin Şubat ayı Meclis Toplantısı'nın ilk oturumunda gündem dışı söz alan Salih Gökçe, mahkeme kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 30 Mart yerel seçimlerinde üyelerin oylarıyla Meclis 1. Başkan vekilliğine seçildiğini hatırlatan Gökçe, meclis toplantılarının nasıl ve ne şekilde yapılacağının, kimler başkanlık edeceğinin yasa ve yönetmeliklerde belirlendiğini söyledi. Kasım 2014'ten buyana meclis toplantılarına seçilmiş başkan vekilleri yerine Belediye Başkanı'nın belirlediği belediye başkan vekilinin başkanlık ettiğini belirten Gökçe, meclis toplantılarında bunun yasalara aykırı olduğunu dile getirdiğini kaydetti. Gökçe, "Bu konuda Belediye Başkanlığı'na iki kez müracaat etmeme rağmen olumlu bir sonuç alamadım." dedi.
İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, belediye başkanının bizzat katılmadığı meclis toplantılarına seçilmiş meclis başkan vekilleri varken, başkan tarafından görevlendirilen belediye başkan vekilinin başkanlık yapmasının hukuka aykırı olduğuna karar verildiğini anlatan Gökçe, şunları söyledi: "İdare Mahkemesi, bu kararıyla meclisin itibarını iade etmiştir. Verilen bu karar demokrasimiz ve hukukun üstünlüğü açısından oldukça önemlidir. Meclis üyelerinin iradelerine saygı duymayan ve seçimle belirlenen başkan vekillerinin görev yapmasını engelleyen bu fiili durumu siz meclis üyelerinin takdirine bırakıyorum. Hukuka uygun teşekkül etmeyen meclis toplantılarında alınacak kararın hükümsüz olacağı aşikardır."

Oturumu yöneten Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ise mahkeme kararlarına saygılı olduklarını vurguladı. Kararın uygulanması noktasında 30 günlük bir sürecin bulunduğuna dikkat çeken Akyürek, "Daha 1. gün; dolayısı ile meclis kararlarının kadük kalması veya geçersiz olması gibi bir sorun yok." şeklinde konuştu.
AKP Meclis Üyesi Ozan Gülaçtı, meclis işlevini davam ettirse de mahkeme kararı nedeniyle herkesin kafasında bir soru işaretinin bulunduğunu ifade etti. Gülaçtı, oturumu yöneten Ramazan Akyürek'e yönelik, "Salih Gökçe MHP'nin meclis üyesi. MHP'nin oylarıyla aday gösterilmiş ve seçilmiştir. Böyle bir mahkeme kararı ortada varken bu konudaki ısrarınızı maalesef anlayamıyoruz. Siz haklı olsanız bile etik olarak Salih Gökçe'nin etik olarak oturumu yönetmesi gerekir. Mahkeme kararına göre hukuki bir sorun da yok. Bu kadar arkadaşın kafasında soru işareti kalmaz. Meclis de alınan kararlarla sıkıntı doğurmaz. Bu konuda ısrar etmezseniz, bir alçak gönüllülük gösterip, mahkeme kararının uygulama süresini beklemeden Salih Bey'e o koltuğu verirseniz, eminim vicdanlarda, kamuoyu da rahat edecektir." diye konuştu.

MHP Meclis Üyesi Mehmet Yasa, Ozan Gülaçtı'nın sözlerine tepki göstererek, "Feke'de bir Anadolu Lisesi'nde norm kadroyla ilgili bir sıkıntı var. 4 edebiyat öğretmenimiz var. Edebiyat öğretmenlerimizin bir tanesi norm kadrosu fazlası durumuna düştü. Bu öğretmenimiz (AKP İl Başkanı) Fikret Yeni'nin yeğeni olduğu için, başka bir öğretmeniz başka bir okula gönderiliyor. Eğer vicdansa; bende burada vicdanlarınıza sesleniyorum." dedi. Yasa'nın sözlerine öfkelenen AKP'li meclis üyeleri, "Burası Büyükşehir Belediye Meclisi, bir derdiniz varsa valiliğe gidersiniz." karşılığını verdi. Daha sonra görüşülen gündem maddelerine CHP ve AKP'li meclis üyeleri çekimser oy kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber MHP'li Gökçe, Hüseyin Sözlü'ye karşı 'meclis başkan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER