MHP İzmir 1. bölge milletvekili adayı İshak Gündüz, Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker'in, tarımsal hasıla konusunda millete doğruyu söylemediğini ileri sürerek, "Tarımda anlatılanla yaşananlar çok farklı. Mehdi Eker, Türkiye'yi tarımsal hasıla konusunda 11 yıldır uyutuyor. Millete yalan söylüyor." dedi.
Zaman Gazetesi Ege Bölge Temsilciliği'ni ziyaret eden Gündüz, tarımla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de ekilebilir tarım alanlarının yüzde 40'ının terkedildiğini belirterek, "Tarımda girdi fiyatları çok yüksek. Çiftçinin ürünü para etmiyor. Üretilen ürünler de ciddi manada pahalı. Eski bakan Mehdi Eker, 11 yıldır Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada olduğunu söylüyor. Tarımsal hasılanın da 60 milyar dolar olduğunu ileri sürüyor fakat Türkiye'de üretilen ürünlerin Avrupa'ya göre çok pahalı olduğuna hiç değinmiyor. Bir nevi Türkiye'de ürünlerin pahalı olduğunu itiraf ediyor. Örnek verecek olursak etin kilosu Bulgaristan'da 2 dolar, İspanya'da 3 euro, bizde 12-15 euro. Buğdayın tonu onlarda 90 dolar, bizde 230 dolar. Etin dünya ölçeğindeki fiyatı ile Türkiye'deki fiyatı karşılaştırılırsa gerçek daha net görülecektir." diye konuştu.
'ÇİFTÇİ BORCUNU BORÇLA KAPATMAYA ÇALIŞIYOR'
Çiftçinin borç sarmalı içinde olduğunu söyleyen MHP adayı Gündüz, sadece Tarım Kredi Kooperatifleri'ne 5 milyar liradan fazla borcu olduğunu kaydetti. Bu borcun her yıl yüzde 15 civarında arttığını aktaran Gündüz, şöyle devam etti: "Çiftçi bir bankadan alıyor, ötekine veriyor. Borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Son üç yıldır sürekli çıkarılan ertelemeler de çiftçiye ek yük getiriyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, ertelemede her çiftçiden yüzde 8 komisyon alıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne de kayıtlı değilse krediyi de yüzde 10 faizle veriyor. Dolayısıyla çiftçiye kredide yüzde 18 maliyet biniyor. Çiftçinin borcunu öteleme, yarardan çok yük getiriyor."
'YARISINI DEVLET KARŞILAMASINA RAĞMEN ÇİFTÇİ SİGORTA YAPTIRMIYOR'
Çiftçi Kayıt Sistemi'nin de tam olarak oturmadığını savunan İshak Gündüz, "Küçük çiftçiler bu sisteme kayıtlı değil. ÇKS'de olmayan çiftçiler, kredi kullananların yüzde 50'sine tekabül ediyor. Bunlar yüzde 10 faizle kredi kullanıyor, diğerleri yüzde 50 indirimle yüzde 5 ile kredi kullanıyor. Bunun yanında ürün sigortalamaları pahalı olduğundan dolayı çiftçi bundan kaçıyor. Yarısını devlet karşılamasına rağmen çiftçi yaptırmak istemiyor. Bunun sebebi de hasar olduğunda gelen eksperin, zarar eden ürünü değerinde rapor etmemesi. Çiftçi de zarara uğrayan ürünün değerini alamadığı için bir sene sonra sigorta yaptırmıyor. Bunun yanında TAR-GEL mühendislerinin çoğu köylere gitmiyor. Haftada beş gün gitmesi gerekirken bir gün ancak uğruyor, onda da çoğu gitmiyor. Ellerinde bir kartla maaşlarını alıyorlar. Öyle devam ediyor." diye konuştu. CİHAN