TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, at yarışlarının düzenlenmesiyle ilgili Jokey Kulübü'ne yetki verildiğini hatırlatarak, "Yarış gelirinin bir önceki yılın gelirinden fazla olması hâlinde yüzde 40'ının bakanlıkça açılacak özel hesaba aktarılacağı bildirilmiş. 2013 yılında 2 milyar 930 milyon, 2014 yılında 3 milyar 310 milyon. Yani yaklaşık 400 milyonluk bir fark, artış var, yüzde 40'ını alırsanız da 160 milyonluk bir özel hesapta para. Şimdi, bu 160 milyonun neresi hesaplandı? Bunu ben hesaplayarak buluyorum ha, onlar söylemiyor, arkadaki bir maddeden yıllık gelirine bakarak söylüyorum. 160 milyon nereye, kim harcadı, özel hesaptan ne kadar harcandı, 10 milyon mu? 160 milyonun tamamını mı kullandı ey Sayıştay? Bizim kafamızda 'Bu paralar nereye gitti?' diye soru işareti kalıyor." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısıyla ilgili konuşan MHP Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal, Sayıştay'ın kamu idarelerine ilişkin 2014 yılı kesin hesap raporlarının içeriğinin yetersiz ve göstermelik olduğunu ifade etti.
Kamu zararlarının ve gider kayıplarının Meclis'e bildirilmediğini ve bu şekilde bütçenin görüşülemeyeceğini dile getiren Günal, ödenek üstü harcamaların mutat hale geldiğini belirterek bu kapsamda ilgililere ceza verilip verilmediğini sordu. Hazine arazilerinin belediyelere devirleriyle ilgili usulsüzlükler olduğunu anlatan Günal, belediyelerin kayırıldığını ve Maliye Bakanının görevini yapmadığını, bakanlığın eksik bilgi vermesi nedeniyle gelir kaybına neden olunduğunu söyledi.
İhalesiz hizmet alımları ile özel hesaplardan usulsüz yapılan harcamaların hesabının sorulması gerektiğini ifade eden Günal, at yarışlarından sağlanan gelirlerden aktarılan paranın da nereye ve ne kadar harcandığının belli olmadığını belirtti.
Sayıştay'ın 200 civarında adı 'rapor' olan dokümanları gönderdiğini fakat raporların gerektiği gibi sunulmadığı için bütçe ve denetim hakkının engellendiğini anlatan Günal, Sayıştay Kanunu'yla ilgili başka düzenlemeler de araya sıkıştırılarak denetimden kaçırılmaya çalışılan yeni şirketlerin söz konusu olduğuna dikkat çekti.
"MELİH GÖKÇEK'İ KAYIRIYORSUNUZ ANLADIK DA GERİSİ NE?
Bu Sayıştay raporlarıyla denetimin yapılabileceğini düşünmediklerinin altını çizen Günal, şunları kaydetti: "En temel şey, genel uygunluk bildiriminde yer alan ödenek üstü harcamalar! Her seferinde aynı şeylerle devam ediyoruz. 2012'de 15'ti, 2013'te 9 milyara düşmüştü, şimdi maalesef yine 14,2 milyarlık ödenek üstü gider var. Mahalli idarelere ilişkin konular var, 188 tane belediye denetlenmiş. Yani mahalli idarelerle ilgili bize Sayıştay rapor sunmuyor, İçişleri Bakanlığının bir raporu var, o mahalli idareler genel raporundan ne bulabilirsek. 188 belediyenin denetim sonucunu Sayıştay 7 -8 sayfada özetlemiş, onun da içinde genel tespitler var. 24 tane belediye şirketi var, belediye şirketlerine borç verilmesi ve şirketlerdeki payla ilgili yarım sayfalık bir düzenleme var. 24 tane, büyükşehir belediyesinin şirketiyle ilgili denetimin bize sunulan sonucu yarım sayfa bile değil. Diyor ki: Büyükşehir Belediye Kanunu'nda belediyenin giderleri arasında borç vermesiyle ilgili herhangi bir gider kalemi yer almamaktadır, sadece bağlı kuruluşlarla zaman zaman para alışverişi yapabilirler, Başkan buna yetkilidir. Peki, bu durumda, bakmışlar, 'Belediye şirketlerine borç verdiği denetimler sonucunda bazı büyükşehir belediyelerinin bütçelerinden belediye şirketlerine borç verildiği tespit edilmiştir.' Ne derler? Yahu, kaç belediye, kaç para vermiş, ya, tek tek hepsi yazmasan da hiç olmazsa bana toplam borcun yetkisiz olarak miktarını söyle. Melih Gökçek'i kayırıyorsunuz, anladık da, gerisi ne? Onu biliyoruz zaten, onun milyarlarca borcu da var harcı da var, oradan oraya aktarıp duruyor. Peki, gerisi ne, bu belediyeler kim? Ne kadarlık bir şey devredilmiş?
Kimlere Kesilen Cezalar Görmezden Geliniyor?"
"ÖZEL HESAPTAN NE KADAR HARCANDI?"
At yarışlarının düzenlenmesiyle ilgili Jokey Kulübüne yetki verildiğini hatırlatan Günal şöyle devam etti: "Yarış gelirinin bir önceki yılın gelirinden fazla olması hâlinde yüzde 40'ının bakanlıkça açılacak özel hesaba aktarılacağı bildirilmiş. Yani bu özel hesaptan kastedilen de 'Gidin, bunu kafanıza göre harcayın' hesabı değil. Ama raporda aynen bunu diyor. '2014 yılı için hesaplanan tutar 2015 yılında Bakanlık özel hesabına Türkiye Jokey Kulübünce yatırılmış 2014 yılında özel hesaptan harcama da yapılmıştır.' Peki ne harcaması kardeşim? Kaç para yapmış, kim yapmış? Böyle bir şey olur mu? Bari hiç yazmasaydınız da burada bunu görmeseydik. Şöyle devam ediyor 'Sözleşmenin içerisinde muayyen şartlar' diye bir kelime varmış. Sayıştay diyor ki: 'Bunu yeniden belirleyin, nasıl olur, ne biter?' diye kibarca öyle yazmış, daha doğrusu kibar kısmını alıp buraya koymuşlar. Şöyle söyleyelim: 2013 yılında 2 milyar 930 milyon, 2014 yılında 3 milyar 310 milyon. Yani yaklaşık 400 milyonluk bir fark, artış var, yüzde 40'ını alırsanız da 160 milyonluk bir özel hesapta para. Şimdi, bu 160 milyonun neresi hesaplandı? Bunu ben hesaplayarak buluyorum ha, onlar söylemiyor, arkadaki bir maddeden yıllık gelirine bakarak söylüyorum. 160 milyon nereye, kim harcadı, özel hesaptan ne kadar harcandı, 10 milyon mu? 160 milyonun tamamını mı kullandı ey Sayıştay? Bizim kafamızda 'Bu paralar nereye gitti?' diye soru işareti kalıyor." CİHAN