Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bayburt Merkez İlçe Başkanı Oğuzhan Okutmuş, "7 Haziran seçimlerinde de şüpheli ve şaibeli sandık sonuçları olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir. 1 Kasım seçimlerinde de yine aynı yaklaşım içerisinde olurlarsa hukuki tüm haklarımızı sonuna kadar savunacak ve bu isimleri tek tek kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.
Okutmuş, 7 Haziran milletvekili seçimlerinde Bayburt'ta sandık güvenliği ile alakalı yaşanan sıkıntılar ve 'illegal' gerçekleştirilen uygulamalarla ilgili parti binasında basın açıklaması yaptı. Okutmuş, şunları kaydetti: "Bilindiği gibi şehrimizde farklı bölgelerde olmak üzere toplam da 277 sandık kurulmakta ve milletimizin iradesi seçimlerle yansıtılmaktadır. Yalnız bundan önceki tüm seçimlerde olduğu gibi 7 Haziran seçimlerinde de şüpheli ve şaibeli sandık sonuçları olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir.
Yaptığımız istatistik çalışmalarından sonra 7 Haziran seçimlerinde yaklaşık 500 ile bin arasında fazla oy kullanımının gerçekleştiğini tahmin edebiliyoruz. Bizler Milliyetçi Hareket Partisi olarak tüm seçimler de olduğu gibi bu seçimlerde de, sağduyu, sabır ve anlayışla memleketimizde herhangi bir gerginlik olmaması adına sürekli istişareden yana olduğumuzu bildirmiştik. Yaklaşan seçimlerde de bu duruşumuz değişmeyecektir. Bu sebepten dolayı yapılan istatistiki çalışmalarda ortaya çıkan 30'un üzerinde farklı sandık bölgesindeki sonuçları sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu sonuçları hem aldığımız istihbarat bilgilerine, hem de yaptığımız istatistik çalışmalarına dayandırdığımızı ifade etmek isterim."
İl genelinde katılımın yüzde 84.99 olduğunu vurgulayan Okutmuş, şu ifadeleri kullandı: "Bu sonuç tüm sandıklarda kendini göstermektedir. Tüm siyasi partilerimizin sandık kurulu görevlisi verdiği sandıklarda oran bu ortalamada seyretmektedir. Güvenliği yüksek olan bu sandıklarda sonuçlar alt taban olarak 100'de 82'de kalırken tavan olarak da 100'de 88'leri görmektedir. Fakat her nedense tüm siyasi partilerimizin sandık görevlisi veremediği sandıklar da ne akılla, ne istatistikle, ne de rakamla açıklanamayacak sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bunlardan örnek verecek olursak seçmen sayısı 90 olan bir sandıkta kullanım 89'u, seçmen sayısı 57 olan bir sandıkta kullanım 59'u, seçmen sayısı 191 olan bir sandıkta kullanım 187'yi, yine seçmen sayısı 72 olan bir sandıkta kullanım 73'ü görmüştür. Binde 1 sandıkta dahi alınamayan bu katılım oranını ilimizde birçok sandıkta başaran sandık başkanlarının da alanlarında yeni bir rekora imza attıklarını belirtmek isterim. Yalnız partimize düşen siyasi sorumluluğun farkında olarak bu çirkin işlerin içerisinde olan isimleri ve bölgelerini sizlerle paylaşmayı uygun görmüyoruz.
Toplam 240 sandıkta sonuçlar aynı yüzde ile seyrederken, maalesef yukarıda verdiğim örneklerin de içinde bulunduğu toplam 30 sandıkta oranlar ilginç bir şekilde 100'de 95'leri ve 100'de 100'leri aşan sonuçları göstermektedir. Bu sonuçların istatistiği tespiti olduğu gibi vatandaşlarımızın bize ihbarları ile de teyit ettirilmiştir. Bu alınan sonuçların sebeplerini de sizler ile paylaşmak istiyoruz. Bu sonuçların alındığı bölgeler maalesef tüm siyasi partiler tarafından sandık kurulu görevlisi verilemeyen yerlerdir. Bu tür usulsüzlükler görevlinin kendi iyi niyetinden kaynaklanarak sandığın başından yemek ve farklı sebeplerden dolayı ayrıldığı dakikalarda yaşanmıştır.
Bunun yanısıra bölge yetkililerinin 'odamıza şu kadar para alacağız, senin partin bunu verebilir mi, vermiyorsa sen karışma, köyün faydası olduğu için burada olmayanların yerine oy kullanacağız' tarzındaki talihsiz beyanları da tarafımızdan tespit edilmiştir. Bununla beraber saygın meslek gruplarına dahil kimselerin durumdan vazife çıkararak sandık kurulunun görevlerine müdahale ettikleri de bilinen bir gerçektir. Seçilmişlerin toplumunun tamamına eşit ve adaletli bir duruş sergilemesi insani bir tavır olduğu gibi hukuki de bir zorunluluktur. Bu kimseler 1 Kasım seçimlerinde de yine aynı yaklaşım içerisinde olurlarsa bu gösterdiğimiz vakur duruşumuzdan vazgeçerek, bölgelerin, köylerin ve bu yaklaşımı sergileyenlerin hakkında hukuki tüm haklarımızı sonuna kadar savunacak ve bu isimleri tek tek kamuoyuyla paylaşacağız."
"Yüksek Seçim Kurulu'nun 135 sayılı genelgesi, kimliksiz oy kullanımının yasak olduğu madde 29'da açıkça ifade edilmektedir." diyen Okutmuş, şöyle konuştu: "Sandık başkanının kimliksiz gelen seçmeni kurulda oylama yaparak 'bizler bu kişiyi tanıyoruz, oy kullanabilir' söylemini kullanması kesinlikle yasaktır. Çıkar amaçlı kullandığı oyun fotoğrafını çekerek ahlaksız bir durumun parçası olan kimselere de müsaade edilmemeli, şahsın hakkında hemen tutanak tutulmalıdır. Cep telefonları oy kullanma öncesi kurul tarafından alınarak, oy kullanımından sonra teslim edilmelidir. Çünkü bu konuda madde 30'da bildirilerek 'seçmenin cep telefonu ile oy kullanma bölmesine girmesi yasaktır' diye tanımlanmaktadır.
Yine bu farklı sonuçların alındığı sandıklar da yaşanan bir hukuksuz uygulama da madde 41'de açıklandığı gibi 'sandıklar sayım döküm işlemi bitinceye kadar oy verme yerinden çıkarılamaz.' denilmektedir. Bu konuda da maalesef sandık kurulunun yetkisindeymiş gibi oylama yapılarak ya sandık dışarı çıkarılmış ya da evlere pusula ve mühür gönderildiği tespit edilmiştir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar arasında yer almaktadır."
CİHAN