17.25 Kurultayda tüzüğün 13. maddesinde değişiklik yapılması teklifi kabul edildi.
GÜNGÖR'E İADE-İ İTİBAR
16.30 Kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi. 2001 yılında partiden ihraç edilen, 2014 yılında yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör için de iade-i itibar kararı çıktı.
KURULTAY İÇİN 10 TEMMUZ KARARI...
Kurultay'da Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonunda yapılması oy birliğiyle gündeme alınması kabul edildi. Kurultayın 10 Temmuz 2016 tarihinde yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Anadolu Otel’de toplanılacağı belirtildi. Diğer yandan, 7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezaları kaldırılması gündeme alınması da kabul edildi.
16.00 Kongrede Musavvat Dervişoğlu, değiştirilmesi istenen tüzük maddelerini okudu. 14 değişiklik önergesi verildi.
ÇAĞRI HEYETİ SÖZCÜSÜ 'PSİKOLOJİK SAYI 900'Ü' GEÇMEK ADINA İMZA İSTEDİ
Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Eren, üst kurul delege sayısı olarak yeterli sayıya ulaşıldığını belirtti. Ayhan Eren, psikolojik sayı olan 900'ü geçmek adına imza atmadan salona giren delegelerden hazirun cetveline imza atmalarını istedi. Eren sık sık partilileri protokolün önünden ayrılması için anons yaptı.
Ayhan Eren'in toplantı yeter sayısı duyurusundan sonra delegeler bozkurt işareti yaparak 'Alparslan Türkeş'in askerleriyiz', 'Bozkurt Koray', 'Meral Başbakan' sloganları atıldı.
Salonda Atatürk ve MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in posterinin yanından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin resminin de olması dikkat çekti. Öte yandan, tüzüğün değişebilmesi için çağrı heyetinin ilanına göre 1186 delegeden salt çoğunluk aranırsa 595 imza gerekiyor.
752 DELEGE İMZA VERDİ
Çağrı Heyeti, Noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı.
DERVİŞOĞLU, DİVAN BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ
MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı 6. Olağanüstü Büyük Kongre'de, Musavvat Dervişoğlu, divan başkanlığına seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tüzük Kurultay’ında Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu oldu. MHP Genel Merkez ve muhalefetin başvurularıyla alınan karşılıklı mahkeme kararlarıyla olağanüstü kurultay, Yargıtay kararının ardından Çağrı Heyeti’nin çağrısıyla Ankara’daki Büyük Anadolu Oteli’nde gerçekleştiriliyor. Kurultay’da Divan Başkanlığı’na Musavat Dervişoğlu seçildi. Divan, delegelere yönelik teşekkür konuşması yaptı. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.
Öte yandan, MHP kaynakları kendilerine gelen bilgilere göre delege sayının 495 olduğunu savundu.
Ankara 13. Noterliği: Kongrede 657 imza aldık
Ankara 13. Noterliği, MHP kurultayı için şuana kadar 657 imza aldıklarını, kontrol amaçlı sayımın sürdüğünü ve tasdik işleminin pazartesi günü yapılacağını açıkladı.
İKİ LİSTE ORTAYA ÇIKTI, ADAYLAR KULİSE ÇEKİLDİ
15.00 Meral Akşener tarafından desteklenen ve yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığa aday gösterilen Musavvat Dervişoğlu'na karşılık Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş tarafından desteklenen Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delegeden divan başkanlığı için imza topladı. Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği sırada adaylar kulise geçti. Bir süre görüşen adaylar el ele kürsüye çıktı. Bu sırada 'tek liste' sloganları atıldı. Ardından Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylığını çekti. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy çokluğu ile seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.
752 İMZAYLA KONGRE BAŞLADI
MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı olağanüstü kongrede salt çoğunluğun sağlandığı belirtildi. MHP'de kayıtlı bin 187 delegenin salt çoğunluğu olan 594 sayısı aşıldığı için kongre başladı. Kongrenin açılış konuşmasını Kurucular Kurulu Üyesi ve Kurultay Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır yaptı.Toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla kurultayın açılışının yapılmasında bir engel kalmadığını belirten Sağır, mahkeme kararı doğrultusunda toplanan kurultayın tamamen yasal olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 7 aylık bir sürenin ardından kurultayın toplanabildiğine işaret eden Sağır, "Türk milletinin beklentilerini yerine getirirken adaletten sapmayacağız. Bugün bu salondan çıkacak karar her ne olursa olsun saygı duyulmak ve kabul edilmek zorundadır. Başta MHP Genel Merkezi olmak üzere herkes bütün kamuoyu konuya bu hassasiyetle yaklaşmalıdır. Zira kurultayımızın meşruiyeti, bağımsız Türk mahkemeleri tarafından tescil edilmiş ve onaylanmıştır." dedi.
ÇAĞRI HEYETİ: 752 DELEGEYE ULAŞILDI, 50 KİŞİ DE SIRADA
14.01 Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı. Sayım işleminin devam ettiği belirtiliyor. Kurultayın toplanması için gerekli salt çoğunluk sağlandı. MHP Genel Merkezi, delegelerin 3’te 2’sinin desteği olmazsa tüzüğün değişemeyeceğini savunuyor. Muhalifler bu görüşte olmasa da psikolojik sınır nedeniyle 807 imzayı aşmayı hedefliyor.
13.23 Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş, "Bugün Sayın Genel Başkanımıza rağmen çok önemli bir adım atılmıştır. İnşallah gençlere yol verir. Çok direnç gösterdi. İnşallah bundan sonra birlik, beraberlik içinde bütün ülküdaşlarımızla birlikte ileri götüreceğiz" dedi. Türkeş, "Arkadaşlardan duyduğuma göre gerekli çoğunluk var" diye konuştu.
PSİKOLOJİK SINIR 900
MHP'de Çağrı Heyeti'nin tüzük değişikliği için topladığı kongrede salt çoğunluğa ulaşıldığı belirtildi. Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen kongrede, alfabetik il sırasına göre anons edilen delegeler noter nezaretinde delege kartını alarak salona giriyor. Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel, delegeleri, hazirun listesine imza atmadan salona girmemeleri konusunda uyardı. Erel, "psikolojik sınır olarak görülen 900'e ulaşmak adına imza atmadan salona geçilmemesini" istedi. MHP'de kongrenin toplanabilmesi için salt çoğunluk bin 187 delegenin yarıdan bir fazlası olan 594. Dört ayrı masada delegelerin kayıt işlemi sürüyor. Bu listeler birleştirme tutanağında bir araya getirilecek ve net sayı ortaya çıkacak.
12.14: Salonda Başbakan Meral sloganları yükseldi.
12.13: Salonda yapılan anonsta imza vermeden salona giren delegelerden imza vermeleri istendi. Muhaliflerin hedefi 900 imza.
DELEGE SAYISI DA TARTIŞMALI
12.00 MHP'de kurultayın toplanması için yaklaşık 600 delegenin imzası gerekiyordu. Kurultay için gerekli imzanın toplandığı, salt çoğunluğa ulaşıldığı belirtiliyor. Gözler şimdi kaç imzaya ulaşılacağında. Genel Merkez ile muhalifler arasında delege sayısında da görüş ayrılığı var. Muhaliflere göre partinin 1198 delegesi bulunuyor. Genel Merkeze göre delege sayısı 1240.
SİNAN OĞAN: FAZLASIYLA ULAŞILDI
11.35 Kongrenin toplanması için gereken yeterli delege sayısına fazlasıyla ulaşıldığını ifade eden Sinan Oğan, "Ülkücülerin susamışlığı bugün burada son bulacak. Ülkücüler iktidar istiyor, ülkücüler artık önlerine tüzük engeli istemiyor ve o tüzük engelini bugün burada inşallah kongre ile aşacağız, 10 Temmuz'daki genel kurultaya hazırlanacağız." dedi. Genel merkezin, "bugün yapılan kongreyi tanımadığına" yönelik açıklamalarını değerlendiren Oğan, "Önemli olan ülkücülerin tanımasıdır, ülkücüler de burayı tanıyor. Yeterli sayıda delege geldiği takdirde burası ülkücülerin tanıdığı bir tüzük kurultayı olacaktır. Kaldı ki mahkemelerin tanıdığı, 12. Sulh Hukuk'un, Yargıtayın tanıdığı ve görevlendirdiği bir tüzük kurultayını Genel Merkez'imiz niye tanımasın? Bu hak, hukuk tanımamak olur." diye konuştu.
AKYURT TARTIŞMASINA YANIT
Bahçeli'nin, "Ayrı bir idari birim olan Akyurt'ta kongre yapmak yasal değil." ifadelerinin hatırlatılması üzerine Oğan, "Büyükşehir Yasası çıkalı zannediyorum epey oldu. Büyükşehir Yasası, 2014 yılında çıktı yanılmıyorsam, ben de Meclis'teydim o zaman, dolayısıyla artık şehir merkezi diye bir kavram kalmadı. Artık Ankara'nın her yeri şehir merkezidir. Böylesine hakikaten ipe sapa gelmez, komik iddialarla insanları bize güldürmesinler." değerlendirmesinde bulundu.
BAHÇELİ GENEL MERKEZ'E GELDİ
11.27 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği "Çağrı Heyeti" tarafından toplanan, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin yapıldığı saatlerde, Parti Genel Merkezi'ne geldi.Devlet Bahçeli'nin, 6. Olağanüstü Büyük Kongre'ye ilişkin gelişmeleri buradan takip edeceği öğrenildi. Öte yandan, bir grup partili de olağanüstü kongreyi, MHP Genel Merkezi'nin girişindeki televizyondan takip ediyor.
11.24 Genel merkezden itiraz olmaması için noter deneteminde katılan delegelerin hem imzaları hem kimlik fotokopileri alınıyor.
BAHÇELİ: ANKARA'NIN DIŞINDA, YOK HÜKMÜNDE
MHP lideri Bahçeli, tüzük kurultayının yok hükmünde olduğunu söylemiş, yerine de itiraz etmişti. Bahçeli, "Arkadaşlarımız 19 Haziran’da yasal olmayan bir kurultaya davet edildi. Ankara’nın dışında, ayrı yargı çevresi olan Akyurt ilçesinde parti kongresi yapmak yasal bir işlem değildir" demişti.
11.12 MUHALİFLERİN HEDEFİ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Kongrenin toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti'nin görevi sona erecek. Olağanüstü kongrede, parti tüzüğünün 63. maddesindeki "olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz" ibaresi değiştirilerek seçim yapılabilmesinin önü açılacak. Divan, seçimli kurultayın ne zaman yapılacağına ilişkin önergeleri delegelerin oylarına sunacak.
600'E YAKIN İMZA GEREKİYOR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kongreyi "yasa dışı" olarak niteleyerek genel merkezin katılmayacağını açıklamıştı. Karar yeter sayısı için 600'e yakın delegenin imzası gerekiyor.
SİNAN OĞAN, TÜRKEŞ'İN KIZI ÇAĞRI TÜRKEŞ'LE GELDİ
10.49 Genel başkanlık yarışına gireceğini açıklayan Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sait Gönen, protokolde yan yana oturdu. Merhum Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş de protokolde yerini aldı. Kongre salonunda Meral Akşener'i destekleyenler bir tarafta, 'Güç Birliği' hareketine katılan adayları destekleyenler ise ayrı bir tarafta oturuyor.
KORUMALARLA GAZETECİLER TARTIŞTI
MHP Genel Başkan Adayı Akşener, "Başbakan Meral" sloganları eşliğinde salona girdi. Akşener'in salona girmesin ardından görüntü almak isteyen basın mensupları ile Akşener'in korumaları arasında tartışma çıktı. Tartışma Akşener'in araya girmesiyle son buldu. Genel Başkan Adayları Özdağ ile Akşener uzun süre sohbet etti.
10:10 Genel Başkan adaylarından Meral Akşener ve Koray Aydın, salona girdi. Akşener ve Aydın sloganlar eşliğinde karşılandı.
09: 32 Kurultay salonuna ilk gelen Genel Başkan Adayı Ümit Özdağ oldu. Özdağ ile birlikte Yusuf Halaçoğlu da salona giriş yaptı.
GERGİN ANLAR YAŞANDI
Trafiğin yoğun olması nedeniyle bazı partililer alana yürüyerek geldi. Polis ekipleri de kongrenin yapılacağı otelin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken çok sayıda arama noktası oluşturuldu. Araçlar polis ekipleri tarafından tek tek arandı, partililerin üstleri aranarak kongre alanına alındı. Akreditelerini almak için sıraya giren delegeler, uzun süre bekletilmelerine tepki gösterdi. Kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından delegeler salona giriş yaptı. MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan’ın salona girişi sırasında yanında bulunan partililer üstlerini aratmak istemedi. Bunun üzerine polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Çoğu partili yaşanan bu tartışma üzerine kongre alanına aranmadan geçti.
ATATÜRK, TÜRKEŞ VE BAHÇELİ POSTERLERİ
Ankara'da Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilecek kurultayda, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ önce güçlerini birleştirip tüzüğü değiştirmeye çalışacak. Kongrenin yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posterleri asıldı.
Kurultayda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kürsüye davet edilecek ancak Bahçeli dahil genel merkezden kimse kurultaya katılmayacak. Muhalifler iç tüzüğü değiştirebilirse ardından seçimli olağanüstü kurultay kararı alınacak.
AKŞENER'E KARŞI 'GÜÇ BİRLİĞİ' HAREKETİ
Öte yandan, kurultaya saatler kala iftarda bir araya gelen genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener’e karşı ‘Güç Birliği’ hareketi oluşturdu. Gerekçe ise Akşener’in tek başına hareket etmesi. İftar yemeğinden Genel Merkez’in 10 Temmuz’da yapacağı olağanüstü kurultaya katılma kararı da çıktı.