MİB Başkanı: Kuyumculuk sektöründe köklü değişimlere imza attık


Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye Ekonomisi'nin katma değer kapasitesini geliştirmek amacıyla daha nitelikli mesleki eğitim vermek için yola çıktığı Değerli Taşlarla Geleceği İşlemek projesini tamamladı. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilerek yaşama geçirilen proje ile kuyumculuk sektörü elmas gibi değerli taşları işleyecek nitelikli personele eğitim verecek öğretmenler kazandı. MİB Başkanı Ayhan Güner, kısa ve uzun vadeli projelerle kuyumculuk sektörünün küresel rekabet gücünü arttırdıklarını ve sektörü geleceğe hazırlamak için köklü dönüşümlere imza attıklarını anlattı.

Mücevher İhracatçıları Birliği, Küçükçekmece Kuyumcu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarları Odası ortaklığında ve İstanbul Ticaret Odası, Gaziantep Üniversitesi, Ghent Universty, Medart Sağlık Hizmetleri Kuyumculuk (Zen Pırlanta) iştirakinde İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı 'Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Hibe Programı' kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildi.

Projenin kapanış toplantısında konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, son dönemde gerçekleştirdikleri projelerle sektörü geleceğe hazırladıklarını kaydetti. Güner, şunları ifade etti:

"Öncelikle eğitim programlarıyla sektörümüzün gelecekte ihtiyaç duyacağı nitelikli insan gücünü yetiştiriyoruz. Bunun için de bu insanları yetiştirecek eğitim kadrosuyla işe başladık ve bu projeyle işte bu nitelikli eğitmenleri yetiştiriyoruz. Sektörümüzü geleceğe hazırlarken gerçek bir dönüşüme imza atıyoruz. Dünyanın en güçlü montör kapasitesine sahibiz ama ne yazık ki elmas başta olmak üzere değerli taşları işleme kapasitemiz yok. Bu konuda bu taşları işleyecek insanları işte bugün tamamladığımız eğitim programlarıyla yetiştirirken, sizlerin bu değerli taşların ticaretini yapabilmenizi de kolaylaştırdık. İstanbul Elmas Borsası üyeleri arasındaki işlemleri iç piyasada satılmamak kaydıyla vergi dışında bırakarak sektörün önünü açtık. Artık sıra geldi değerli taş kesim atölyelerini kurup geliştirecek bir adım atmak. Bu konuda hem bizlerin hem de devletin üzerine düşen sorumluluklar var. Ülkemizdeki bazı bölgeleri bu anlamda serbest bölge ya da değerli taş kesim köyleri kurarak geliştirebileceğimiz gibi buralardaki üretim de ülkemizin ihracat değerine değer katacaktır."

Proje kapsamında, uygulamalı eğitim modelini desteklemesi amacıyla Kuyumculuk Lisesi'nde 'Değerli Taş İnceleme Laboratuarı' kuruldu. Türkiye genelinde kuyumculuk alanında 25 öğretmene 'Pırlantada Kalite Değerlendirme' eğitimi verildi. Eğitimlerde çekilen pırlanta eğitim videoları kuyumculuk okullarında izlenebilmesi için proje web sitesine yüklendi. Her okuldaki öğretmenler, kullanıcı adı ile kayıt olacağı platformda videoları izleyebilecek ve öğrencilerine izletebilecek. Bir diğer eğitim ise bilgisayar ile mücevher modelleme olan 'Eğitmen Tasarım Eğitimi' üzerine gerçekleşti. Alınan eğitimin yaygınlaştırılması adına Kuyumculuk Lisesi'ndeki bilgisayarlarda kurulmak üzere orijinal 'Tasarım Lisans Programı' alındı.
CİHAN
<< Önceki Haber MİB Başkanı: Kuyumculuk sektöründe köklü değişimlere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER