Medyada giderek artan tek tipleşmeyle ilgili konuşan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Türkiye'de uzun bir süredir sadece medya üzerinde değil ülkeyi de tek tip bir sesin yönettiğini ifade etti. Bu tek sese karşı birlikte bir muhalefet anlayışının yükselemediğine dikkat çeken Özkoç, medyaya yönelik yaptırımların uygulanmaya başladığını söyledi.
Medyaya baskı yoluyla halka ulaşamamasının sağlandığını dile getiren Özkoç, "Bunu esefle kınıyoruz, karşısındayız. Yapılan şeyin demokratik ülkelerde olmaması gerektiğine inanıyoruz ve bunun tamamen karşısındayız. Bugün bunu yapan insanların, yarın sadece bir tek anlayışın ve bir tek kişinin sesini anlatan bir medya sisteminin oluşturacağı günlerin beklediğini düşünüyoruz. Türkiye buna karşı duracaktır, herkesin de karşı durmasını istiyoruz." dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise iktidar denetiminde hakimlik ve mahkemenin olamayacağını vurguladı. Sulh Ceza Hakimliklerinin bir mahkeme niteliği olmadığına dikkat çeken Yarkadaş, burda tek kişiye dayalı bir yargılama sistemi oluşturulduğunun altını çizdi. İtiraz mercii olmadığını, sıralı hakimlik bulunduğunu dile getiren Yarkadaş, itiraza sonuç alınamadığını ve bunun hukukun temel mantığına aykırı olduğunu belirterek, bu hakimliklerin kurulduğu günden bugüne muhalifleri hedef aldığını vurguladı.
"TÜRKİYE SULH CEZA HAKİMLİKLERİ AYIBINDAN KURTULMALI"
CHP olarak Sulh Ceza Hakimliklerinin kaldırılması için 25 ve 26. dönemde de teklif verdiğini dile getiren Yarkadaş, Türkiye'nin bu ayıptan kurtulması gerektiğini vurguladı. 17/25 Aralık yolsuzluk ve hırsızlık operasyonları sonrası bu mahkemelerin acele gündeme geldiğini belirten Yarkadaş, iktidarın kendi suçlarını örtmek için kurduğu bir hakimlik düzeneği olduğunun altını çizdi. Şu anda kapalı devre yargılama yaptığını anlatan Yarkadaş, hakimlerin bizzat iktidar tarafından atandığını ve çıkan kararların da iktidarın çıkarları doğrultusunda olduğunu ifade etti. Yarkadaş, Türkiye'nin normal bir yargılama düzenine geçmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'yi tek tip bir medyanın bekleyip beklemediğine ilişkin bir soruya Yarkadaş, iktidarın tek sesli bir medya oluşturmak istediğini ve bunun için hukukun ayaklar altına alındığını söyledi. Hukukun ırzına geçildiğini dile getiren Yarkadaş, Kanaltürk ve Bugün'ün tamamen ortadan kaldırılıp yayınlarının kesildiğini ifade etti. Hükümet bu davaları kaybedeceğini bildiği için fırsat ele geçmişken frekansları da ortadan kaldırdığını anlatan Yarkadaş, bu yapılanların tamamen hukuksuz ve gayri yasal olduğuna dikkat çekti.
"İKTİDAR HİTLERİN İZİNDEN GİDİYOR, TÜRKİYE BU DELİ GÖMLEĞİNİ YIRTACAKTIR"
İktidarın sadece duymak istediği seslerin yayınlanmasını istediğini vurgulayan Yarkadaş, "Bunun dışında 'muhalefete yer vermesin, Türkiye sadece bizim sesimizi duysun' diyor. Böyle bir medya anlayışı Hitler döneminde ancak ve ancak vücut bulabilirdi. İktidar da Hitler'in izinden gidiyor. Havuz medyası git gide genişliyor; havuz adeta bir denize dönüştü ama o denizin çok kirli olduğunu ve yüzeyinde sürekli kirlerin olduğunu, diplere gittikçe de kirlerin arttığını görüyoruz. Bıraksınlar medya özgürce yayın yapsın, insanlar istediği kanalı izlesin, istediği gazeteyi okusun. Ama hayır anlayış ne; sadece benim istediğim gazeteyi okuyacaksın, televizyonu izleyeceksin. Türkiye bu deli gömleğini yırtacaktır diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da medyanın zaten büyük çoğunlukla tek tip haline geldiğini söyledi. Yandaş denilen bir basının ortaya çıktığını belirten Halaçoğlu, basının farklı siyasi tavırlara göre tavır takındığını ifade etti. Basının tarafsız olup doğru bilgiler vermesi gerektiğini dile getiren MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, hükümete muhalif olan grupların bir şekilde alaşağı edildiğini vurguladı. Halaçoğlu, ekonomik kriz içerisinde herkesin olduğunu ama herkesin korktuğunu dile getirdi.
"BİAT KÜLTÜRÜYLE YAYIN YAPAN BİR MEDYA PLANLANIYOR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, basın üzerindeki baskının uzun süredir olduğunu ve antidemokratik olduğunu söyledi. Basının muhalif de olsa özgür olması gerektiğini dile getiren Bingöl, tek sesli basın oluşturulmak istendiğini belirtti. Bu uygulamanın er geç sona ereceğini ifade eden Bingöl, "Kendi yaptıklarını eleştirmeyen, hiçbir şekilde değerlendirmeye tabi tutulmayan bir biat kültürü anlayışıyla yayın yapan bir medya planlanıyor. Baskının temel nedeni bu." dedi.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, tek tip medya oluşturulmak istendiğini vurguladı. Çok sesliliğe, farklı kesimlerin temsiline izin verilmediğini dile getiren Kuşoğlu, Türkiye'de yaşayanlar için özellikle iktidardan uzak kesimlerin durumunun iyi olmadığını ifade etti. Türksat'tan televizyonların indirilmesinin tamamen hukuksuz olduğunu belirten Kuşoğlu, Türkiye'de kayyım atamalarının batırmak için yapıldığını vurguladı.
(CİHAN)