ANKARA (CİHAN)- Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapmak üzere toplam 75 adet kadroya Milli Eğitim Uzmanı ataması yapılacağına dikkat çekerek, dün (18 Şubat) yayınlanan Milli Eğitim Uzmanlığı Sınav Kılavuzu'nda adayların sınav komisyonu tarafından 'sözlü sınav'a tabi tutulacak olmasına tepki gösterdi.
Eğitim-İş Merkez Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı'nı '2015 yılı Milli Eğitim Uzmanlığı Sınav Kılavuzu'nu geri çekmesi konusunda uyarıyoruz. Aksi halde siyasi referansların dikkate alınacağı, yandaşa özel kadro açmaya dönük hiçbir objektif ölçüt taşımayan keyfi düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açacağımızı belirtiyoruz." ifadesi yer aldı.
"SINAV GÖRÜNTÜSÜ ALTINDA KADROLAŞMASININ, MEŞRULAŞTIRILMASINDAN İBARETTİR"
MEB'in, birçok yargı kararıyla da hukuksuz olduğu tescillenen sözlü sınava dayalı atama yapma yönteminde ısrar ettiği, yandaşa özel kadro açmaya dönük uygulamalarını sürdürdüğü eleştirisi yapılan açıklama, "Sözlü sınav, bugüne kadarki uygulamalarından da anlaşılacağı üzere asla objektif değildir. Çünkü sözlü sınav yapanlar, adayları tamamen kendi kişisel değer yargılarına göre değerlendirmektedir. Dini inanç ve politik görüş de sınavı yapanların kişisel değer yargılarının içinde yoğunlukla yer almaktadır. Bu nedenle sözlü sınavın, kamu yönetiminde bir değerlendirme aracı olarak kullanılamayacağını defalarca belirttik. MEB'in planladığı sözlü sınavlar, siyasi iktidarın devlet yapısı içinde kadrolaşmasının, sınav görüntüsü altında meşrulaştırılmasından ibarettir. Şube müdürlüğü ve okul müdürlüğü atamalarında gerçekleştirilen sözlü sınavlar değerlendirmenin, tamamen inanç yoğunluğu ve politik görüş yakınlığı ölçütlerine uygun yapıldığını ortaya koymuştur." diye sürdü.
HİZMET SÜRESİ SORUNU
Öte yandan sınav kılavuzu incelendiğinde maarif müfettişi, öğretmen, okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapanlardan adaylık dahil 5-10 yıl hizmet süresi olanların başvuruda bulunabilmeleri öngörüldüğüne dikkat çekilerek, "Başvuruda 10 yıl görev süresinin üstünün kabul edilmemesi hukuken ve mesleğin gelişimi açısından kabul edilemez. Ayrıca maarif müfettişi unvanını alabilmek için en az 11 yıllık hizmet süresi olması gerektiği göz ardı edilmiştir." denildi. CİHAN