Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Çocuk Immünolojisi ve Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Mete, "Tek bir çiçekten milyonlarca polen havaya karışabilir ve havada 400 kilometre yol katedebilir." dedi.
Alerjinin normalde zararlı olmayan bir maddeye karşı vücudun aşırı reaksiyonu olduğunu ifade eden Mete, "Alerjik bünyeli kişiler maddelere, hava içindeki tozlara, yedikleri besinlere, kullandıkları ilaçlara, eşya veya kozmetiklere aşırı derecede duyarlı hale gelmektedirler. Aşırı hassasiyetten sorumlu bu maddelere alerjen denir, vücuda solunum yoluyla, mide-barsak sistemi veya deri teması ile girebilirler. Aşırı duyarlılığın oluşmasının asıl nedeni çevrede alerjenlerin bulunuşu değil, kişinin alerjik bünyeli oluşudur." dedi.
Alerjik rahatsızlıklara sıklıkla polenlerin sebep olduğunu belirten Mete, "Ancak bunların dışında başka alerjenlerde vardır. Bunlar mantar sporları, ev tozu, hayvansal ve böcek antijenleri, kimyasal maddeler, gıda ve ilaçlardır." diye konuştu.
Polenlerin hepsinin alerji yapmayacağını vurgulayan Mete, "Bir çok alerji hastası karanfil, gül gibi renkli ve kokulu çiçeklerin alerji meydana getirdiğini sanırlar. Oysa, bu tür bitkilerin polenleri genellikle böcekler ile taşındığından, ağır ve yapışkandırlar ve havada yaygın bulunmazlar. Hava ile yayılma özelliği olan, hafif ve yapışkan olmayan polenler alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu tür polenler çevremizde yaygın olarak çayır, ot ve bazı ağaçlarda bulunur. Tek bir çiçekten milyonlarca polen havaya karışabilir ve havada 400 kilometre yol katedebilir. Bol yağışlı mevsimleri takiben havadaki polen miktarlarında artış olur." şeklinde konuştu.
Mantar sporlarının tabiatta yaygın olarak bulunduğunu belirten Mete, "Mantar sporları evde rutubetli yerlerde bol miktarda bulunur ve alerjisi olan kişilerde yıl boyunca rahatsızlık meydana getirirler. Ev tozu içerisinde birçok alerjen bulunur. Hayvan tüy ve deri döküntüleri de sıklıkla alerji nedeni olabilir. Gıdalar bazen deride kaşıntı ile başlayan ürtiker (kurdeşen) ya da nezleye neden olabilirler. Bunların dışında böcek sokmaları, penisilin veya diğer ilaçlar alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. İlaçlar genellikle ilk kullanımda değil, tekrarlayan kullanımlarda alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu gibi alerji durumlarda hastalarımız mutlaka bir uzmana başvurmalı ve tedaviye başlamalıdır." ifadelerini kullandı. CİHAN