Mısır'da askeri müdahalenin ardından tutuklanıp hapse konulan İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi'nin yöneticileri arasında olan Prof. Dr. Muhammed Ferid İsmail, sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti.
Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İhvan yöneticilerinden İsmail'in düzenli sağlık kontrollerinden geçirildiği, ihtiyacı olan ilaçların ise temin edildiği aktarıldı. Bakanlık, hastanın son iki günde tedaviyi ve ilaçları reddettiğini, karaciğer solunum yetmezliği ve Hepatit C hastası olan Ferid İsmail'in akşama doğru hayatını kaybettiği açıklandı. Bazı kaynaklar ise İhvan liderinin beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiğini öne sürdü. 58 yaşında vefat eden İsmail, İhvan'ın siyasi kanadı olan Hürriyet ve Adalet Partisi'nden (HAP) 2012'de milletvekili olarak meclise girmişti ve aynı partide de yönetim kurulu üyeliği görevi bulunuyordu.
Kahire Cinayet Mahkemesi geçtiğimiz yıl askeri müdahalenin ardından Zagazig kentinde izinsiz gösteri düzenlemek kamu malına zarar vermek ve polis karakoluna baskın yapmak suçundan İhvan liderini, 7 yıl hapse mahkum etmişti. Yine aynı bölgede hapse konulan Ferid İsmail, geçtiğimiz hafta rahatsızlığı artınca Kahire'deki hastahaneye yakın bir hapishaneye nakledildiği belirtildi. Vefatından sonra Kasr el-Ayn Hastahanesi'nin morguna kaldırıldığı, resmi işlemleri bittiği takdirde perşembe günü sabah ailesine teslim edileceği duyuruldu.
Öte yandan HAP sözcüsü Muhammed Muntasır, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, İsmail'in sağlık durumunun hapisteyken daha da kötüleştiğini, ihmalkar davranan hapishane yönetiminin suçlu bulunduğunu aktardı. Ayrıca 'Kahire Mahkemesi'nin, Ferid İsmail'in sağlık durumunun kötüleşmesinden dolayı hastaneye kaldırılması ve orada tedavisine devam etmesi yönünde karar verdiği; ancak hapishane yönetiminin bu karara uymadığı' yönünde farklı bir iddia da bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl da yine Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden 46 yaşındaki Ebu Bekir el-Kadi, ülkenin güneyinde yer alan Kana ilinde, tutuklu bulunduğu cezaevinde mide kanserinden vefat etmişti. Bu olaydan iki gün sonra ise İhvan liderlerinden olan ve Ayn Şems Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Tarık Gandur da tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetmişti. İhvan, 'hapishane yönetimleri ağırdan alarak kasıtlı bir şekilde ölüme terk ediyorlar' iddiasında bulunmuştu. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, İhvan liderlerinin ölümünde cezaevi yönetiminin herhangi bir ihmalinin olmadığını ve cinayet şüphesinin de bulunmadığını dile getirerek, "Cezaevi yönetiminin tutukluların sağlığı ve tedavisi konusunda herhangi bir ihmali olmadı. Muhammed Mursi yanlılarına, cezaevi yönetmeliğine uygun bir şekilde gerekli tıbbi hizmet sunuluyor." açıklaması yapmıştı.
Temmuz 2013'te ordu, İhvan yanlısı Muhammed Mursi'ye karşı askeri müdahale düzenleyerek Müslüman Kardeşler Hareketi'nin ülkede buluna tüm yöneticilerini tutuklatarak hapse arttırmıştı. Aynı yılın Aralık ayında ise bakanlar kurulu kararıyla İhvan 'terörist örgüt' olarak ilan edilmişti. CİHAN