İSTANBUL (CİHAN)- Mobilya sektörü vergi oranlarından şikâyetçi. Yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV)'nin yüzde 8'e çekilmesini istiyorlar. Mobilya Sanayi İşadamları Derneği (MOBSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Küçük, "Şu an yüzde 18 olan KDV, sektörün ana problemlerinden biri. Bu durum üretim giderlerini ve fiyatları arttırıyor." diyor.
Mobilya sektörünün son durumu ve vergi konusundaki düşüncelerini, Cihan'a değerlendiren MOBSAD Başkanı Engin Küçük, mobilyanın temel girdilerinden tekstilde KDV'nin yüzde 8 olduğunu belirterek, "Mobilya üretiminde döşemelik kumaştan yararlanılıyor. Bu ürünün girerken yüzde 8, mamul madde olan mobilyadan çıkarken yüzde 18 olması maliyet artışı getiriyor. Bu durum tüketicide de karşılık buluyor. İlave olarak vergi oranın bu oranlarda olması kayıt dışılığı teşvik ediyor." ifadelerini kullanıyor. Küçük, verginin bu hali ile üretimin yanında ihracat maliyetlerini de arttırdığından dert yanıyor.
2009 yılında geçici bir uygulama olarak mobilyada KDV'nin yüzde 8'e indirildiğini ve sektörün önemli bölümünün kayıt altına girdiğini vurgulayan Küçük, bu durumun vergi indiriminin ne kadar yerinde olacağını gösterdiğini kaydetti.
TAKSİT SINIRLAMASI SATIŞLARDA DARALMAYA YOL AÇTI
Öte yandan mobilya ürünleri de kredi kartına taksit sınırlamasına tabi. Uygulama yürürlüğe girdiğinde talebin gerilediğini anlatan Engin Küçük, "İlk 6 ayda satışlarda daralma oldu. Ancak ardından ayrı kampanya seçenekleri, sektörün dinamik yanı ve tüketicinin durumu onaylaması ile satışlar belli bir ortalamada gidiyor." diyor.
Küçük, döviz kurundaki dalgalanmalardan da etkilendiklerini belirtiyor. Dolar ve Euro'daki dalgalanmaların bütün sektörleri olduğu gibi mobilyayı da etkilediğini dile getiren Küçük, "Ancak kısa vadede siparişi alınmış ürünlerde kur geliri olsa bile yeni siparişlerde ise kur dalgalanmasının sınırlı olacağını öngörüyoruz. Yine mobilya sektörü, ithal girdi oranı en ufak sektörlerden biri olduğu için üretim maliyetlerine etkisi de sınırlı kalacaktır." değerlendirmesinde bulunuyor.
MOBİLYA İHRACATINDA 2015 HEDEFİ 3 MİLYAR DOLAR
Üretim ve ihracat adına 2014 rakamlarına, 2015 hedeflerine de değinen MOBSAD Yönetim Kurulu Başkanı, bu konuyla ilgili olarak da şunları söylüyor:
"2014 sektörümüz için gayet iyiydi. Çünkü 2013'e göre yüzde 10 artış ile 2,5 milyar dolar ihracat yaptık. Yine 11 milyar dolar üretimimiz oldu. Sektörümüzde rakamların her geçen sene yukarılara taşınması bizleri mutlu ediyor. İhracat odağımızda. Bu nedenle de yeni bölgelere gidip 2015 içinde 3 milyar dolar ihracat yapmak niyetimizi. Ancak ne mobilya üretimi ne de iç satış rakamlarında büyük bir oynama beklemiyoruz."
CİHAN