Moldova'da eski başbakanlardan İon Sturza'ya hükumeti kurma görevi verildi


Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti, başbakanlık ve hükumeti kurma görevini geçmiş yıllarda başbakanlık yapmış olan işadamı İon Sturza'ya verdi.

Cumhurbaşkanı Timofti, "Karar verirken İon Sturza'nın daha önce başbakanlık yapmış olmasını, ülkenin içinde bulunduğu krizi, ekonominin durumunu, Avrupa Birliği yönündeki ilerlemeyi devam ettireceğini göz önünde bulundurarak hükumeti kurma yetkisini veriyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Timofti'ye güveninden dolayı teşekkürlerini arz eden Sturza, "Böyle zor bir zamanda halkın ve cumhurbaşkanın yanında bulunacağım. Siyasi partiler ile diyalog kapsamında yeni hükumetin kurulması için ikna etmeye çalışacağım. İlk icraat olarak hükumete katılacak kişilerin satın alınmaması için kanun taslağı hazırlayacağım" ifadelerini kullandı. İş adamı ve ekonomist olan Sturza, Şubat-Aralık 1999 yılında başbakanlık görevinde bulundu.

Demokratik Parti Lideri Marian Lupu ise cumhurbaşkanının kararıyla ilgili, "Cumhurbaşkanı şansı olmayan bir tercih yaptı." değerlendirmesini yaptı.

Karşılıklı görüşmelerde İon Sturza varyantının şansı olmadığını ifade ettiklerini söyleyen lider Lupu, kurulacak hükumetin güvenoyu almasına sıfır gözüyle baktığını belirtti.

Liberal Parti Lideri Mihail Gimpu da gelişmeyi Liberal Demokrat Parti'nin stratejisi olarak yorumladı. Avrupa Birliği koalisyonu olarak böyle bir aday üzerinde mutabık olmadıklarını anlattı.

Sosyalist Parti Lideri İgor Dadon, hiçbir şekilde herhangi bir aday için oy kullanmayacaklarını açıkladı. İon Sturza dönemini ödenmeyen maaşlar ve yolsuzluklar ile dolu olduğunu hatırlatan Dadon, atılan adımları erken seçimin habercisi olarak yorumladı.

KOMÜNİST PARTİ'DEN AYRILAN VEKİLLER YENİ BİR OLUŞUMA GİDECEK

Moldova Cumhuriyeti'nin en güçlü partilerinden 22 Ekim 1993 yılında kurulan Komünist Parti, Vladimir Varonin önderliğinde iki dönem (2001-05/2005-09) adeta altın devrini yaşamıştı. En son 2009'da yapılan genel seçimlerde oyları yüzde 49'a çıkmış, ancak ülkede "Twitter Devrimi" olarak bilinen olayların ardından bu seçim iptal edilmişti.

Nisan 2009'daki genel seçim sonuçları ardından ülkede patlak veren kutuplaşma yüzünden cumhurbaşkanı seçilememesinin ardından 20 Temmuz'da tekrarlanan seçimlerde Moldova Komünistler Partisi yüzde 44,7 oranında oy almış ve 101 sandalyeli Moldova Meclisi'nde 48 millet vekilliği kazanmıştı. Seçimlerde birinci parti olan dört partinin ittifakı ile kurulan Avrupa Entegrasyon İttifakı 53 milletvekilliği kazanmış, Komünist Parti ülkedeki iktidarını kaybetmişti.

Hızlı kan kaybeden parti, 2014 seçimlerinde 21 sandalyeye düştü. Bugün itibarıyla 14 kişinin partiden ayrılması ile sadece 7 kişi olarak kaldı. Komünist Parti'den ayrılan vekiller, parti liderinin kendilerini duymadıklarını, halkın yolsuzluk ile mücadelesine yeterli desteği vermediğini, ülkenin kaosa sürüklemesine izin vermeyeceklerini açıklayarak yeni bir oluşuma gideceklerini açıkladı.

Yolsuzluk skandalıyla 30 Ekim'de düşen hükumetin yeniden kurulabilmesi için 101 kişilik parlamentodan 51 vekilin güvenoyunu alması gerekiyor. CİHAN
<< Önceki Haber Moldova'da eski başbakanlardan İon Sturza'ya hükumeti... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER