Reuters haber ajansının aktardığına göre, FSB, Devlet Başkanı Putin'e 22 Mart Cuma akşamı yaşanan saldırıyla bağlantılı olarak 11 şüphelinin gözaltına alındığı bilgisini verdi. Rusya'nın Interfax haber ajansı da Kremlin'e dayandırdığı haberinde, saldırıyla bağlantılı olarak 'daha fazla suç ortağının tespiti için çalışma yapıldığını' aktardı. Gözaltına alınan dört kişinin 'doğrudan terör saldırısında dahli olduğu' bilgisi paylaşıldı. FSB: DÖRT ŞÜPHELİ UKRAYNA SINIRINA DOĞRU GİDİYORDU
FSB de gözaltına alınan şüphelilerle ilgili olarak dün düzenlenen saldırının dört şüphelisinin Rusya'nın Ukrayna ile olan sınıra doğru gittiğini, şüphelilerin sınıra doğru giderken gözaltına alındığını belirtti. Şüphelilerin 'Ukrayna'da bağlantılarının olduğunu' ileri süren FSB, açıklamasında, saldırının 'dikkatli bir şekilde planlandığını' söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın saldırıyla ilgisinin olmadığını belirtmişti. SORUŞTURMA KOMİTESİ: 133 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Saldırı hakkında soruşturma başlatan Rusya Soruşturma Komitesi de bugün yaptığı açıklamada, dün yaşanan saldırıda en az 133 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. İlk verilere atıfta bulunan komite, ölü sayısının artmasının beklendiği uyarısında bulundu. Daha önce yapılan açıklamada, saldırıda 140'ı aşkın kişinin de yaralandığı ifade edilmişti.
Öte yandan, Putin'e yakın isimlerden Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, 'konser saldırısından sorumlu olanların cezalandırılacağını' belirtirken, Rus milletvekili, Kremlin'in gözaltı açıklamasından önce verdiği demeçte, iki şüphelinin trafikteki bir kovalamaca sonrasında gözaltına alındığını bildirdi. Mevcut ilk bilgilere atıfta bulunan milletvekili, saldırganların beyaz bir Renault araç içinde olduğunu, Bryansk bölgesinde polis tarafından tespit edildiğini ve 'dur' ihtarına uymadığını söyledi.
Patruşev, sözlerini şöyle sürdürdü: "Takip sırasında ateş edildi ve araç takla attı. Bir terörist olay yerinde gözaltına alındı, diğerleri ormana doğru kaçtı. Arama çalışmaları sonucunda ikinci şüpheli de bulunarak saat 03.50 sıralarında gözaltına alındı. Diğerleri için başlatılan arama çalışmaları sürüyor." Khinshtein, araçta bir tabanca, saldırı tüfeğinde kullanılmak üzere bir şarjör ve Tacikistan pasaportları bulunduğunu kaydetti.
Saldırı hakkında neler biliniyor?
Doğrulanan görüntülerde, bir rock grubunun konseri için toplanan kişilere salona giren kamuflajlı kişilerin, otomatik silahlarla ateş açtığı görülüyor.
En az 4 saldırgan, paylaşılan görüntülerden tespit edildi.
Binlerce kişinin bulunduğu binada büyük bir yangın da çıktı. Görgü tanıklarına göre bunun nedeni, saldırganların molotof kokteyli atmasıydı.
Yangın sabaha karşı söndürülebildi.
Saldırı düzenlenen binanın 12 bin 900 metrekare büyüklüğünde olduğu kaydediliyor.
Rusya haber ajansları, saldırıdan kaçan sivillerin kompleksin çatısına sığındığını da bildirdi. Buraya da sıçrayan yangına söndürme helikopterleri ile müdahale edildi.
Crocus Belediye Salonu’nda bulunanlar Rus medyasına olayla ilgili tanıklıklarını anlattı.
Vitaly adlı bir görgü tanığı "Teröristler konser salonunda insanlara ateş açtı, sonra da molotof kokteyli attı" dedi.
Aynı kişi her şeyin yanmaya başlaması sonrası, acil çıkışa yöneldiklerini ancak burada kilitli bir kapıya rastlamaları sonrası bodrum katında kurtarılmayı beklediklerini kaydetti.
İsmini vermek istemeyen bir kişi daha çocukların da aralarında olduğu grupların kaçışı sırasında ezilmeler olduğunu aktardı.
Bir başka görü tanığı da saldırı sırasında anne ve babaların çocuklarıyla birlikte bir balo dansı yarışmasına katıldığını bildirdi.
Görgü tanığı "Yarışmada çocuklar ve gençler vardı. İnsanlar içeri girdi ve sonra saldırı başladı. İzdiham oldu. Çocuklar balo kıyafetleriyle dışarı kaçıyordu" dedi.
Bu arada, Rus medyası da konser salonunda Picnic adlı bir grubun konseri için 6.200 bilet satıldığını bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da, uluslararası topluma saldırıyı kınama çağrısı yaptı. Sözcü, saldırı için "canavarca bir suç" dedi.
FSB, saldırganların Ukrayna ile bağlantısı olduğunu ve Ukrayna sınırını geçmek için bu ülkenin sınırına yaklaşırken gözaltına alındıklarını öne sürdü. BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.
Fakat Rusya'nın saldırı sonrası Ukrayna'yı bir şekilde suçlaması bekleniyordu.
Ukrayna: Saldırıyla ilgimiz yok
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, saldırıda Ukrayna'nın rol oynadığına dair bir işaret olmadı bildirildi.
Bu açıklama sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye ellerinde bir bilgi varsa paylaşma çağrısı yaptı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin yardımcısı Mihaylo Podolyak da, ülkesinin saldırıyla bir ilgisi olmadığını söyledi.
Podolyak, "Net olalım, Ukrayna'nın bu olaylarla kesinlikle herhangi bir ilgisi yok" dedi.
Moskova'da havaalanı ve metro duraklarında güvenlik önlemleri artırıldı.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, hafta sonu başkentte düzenlenmesi planlanan tüm etkinliklerin iptal edildiğini açıkladı.
IŞİD neden Rusya’ya saldırmış olabilir?
Radikal İslamcı gruplar onlarca yıldır Kafkasya’da Rusya’ya karşı savaşıyor.
Çeçenistan’daki çatışmalar bunların bir örneğiydi.
O grupların bir kısmı Suriye’de iç savaş başlayınca IŞİD’e katılmak için oraya gitti.
Suriye hükümetini destekleyen Rusya da o gruplarla Suriye’de çatışmaya devam etti.
2015’te Mısır’ın Sina Yarımadası üzerinde bir Rus uçağı bombayla patlatılmış, saldırıda çoğu Rus turist 224 kişi hayatını kaybetmiş, saldırıyı da IŞİD üstlenmişti.
Radikal İslamcılar 2017’da St. Petersburg metrosuna düzenlenen ve 15 kişinin hayatını kaybettiği bombalı bir saldırıya da üstlenmişti.