Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatarlarının politize edilmemesi gerektiği çağrısında bulundu.
Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nisan ayı sonunda Kırım'ı gayrı resmi ziyaret gerçekleştiren Türk heyetinin gezisiyle ilgili Türk basınında çıkan yazılara dikkat çekildi. Açıklamada son zamanlarda Rus mercilerin Kırım'da faaliyetlerine Kırım Tatarlarının alet edildiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, bölgede Kırım Tatarları temsilcilerinin kaçırıldığı ve bazı önde gelen temsilcilerin tutuklandığı yönünde çıkan malumatların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
Resmi açıklamada, " Türk tarafının, Kırım Tatarlarının durumuyla ilgili hassasiyet gösterdiğini biliyoruz. Bu bağlamda Kırım Cumhuriyeti mercileri, Türk heyetinin Kırım Tatar halkının bugünkü yaşantısı hakkında daha fazla ve objektif bilgiye ulaşması için ellerinden gelen her şeyi yaptı. Türk heyeti üyelerinin Rus tarafının diyaloga açık olmasında emin olduklarını umuyoruz. Genel bağlamda heyetin yarımadaya gelmesini olumlu değerlendiriyoruz..." denildi.
PUTİN: KIRIM TATARCASI KIRIM'DA RESMİ DİL
Bölgede şuanda yaklaşık 260 bin Kırım Tatarı yaşıyor. 19 Mayıs'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tatar dilinin Kırım'da resmi dil olduğunu ifade etmişti. Mart ayında Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının yıl dönümü vesilesi ile hazırlanan belgesele yaptığı değerlendirmede Kırım Tatarlarının homojen bir kitle olmadığını, yerel milis güçlerin Kırım Tatarlarından da destek aldığını söylemişti. 21 Nisan 2014'te Putin, Sovyet lideri Josef Stalin'in zulmüne uğrayan Kırım Tatarlarının rehabilitasyonuna imkan sağlayacak yasayı da imzalamıştı. Kiev'de gerçekleşen devrimin ardından Kırım, 18 Mart 2014'de halk referandumu sonucunda resmen Rusya topraklarına dahil edilmişti.
CİHAN