Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları ikaz etti. Yaptığı yazılı açıklamada, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin odun, kömür gibi ısınmak için olarak kullanılan maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan gazdan kaynaklandığının altını çizen İl Müdürü Ceyhan, "Bu gaz solunduğunda akciğerlerden kana karışarak, kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder. Her yıl başta sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmeler yaşanıyor. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeniyle farkedilmediği için 'sessiz katil' olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtiler baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı şeklinde görülmektedir. Genellikle bu belirtilerin ağırlığı, karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süreyle ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür." dedi.
Uzm. Dr. Ceyhan, karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğunun da kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, "İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya, asla tekrar tutuşması için güç yakıtları koyulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır." ifadelerini kullandı. Mustafa Nuri Ceyhan, lodoslu havalarda gece yatmadan önce sobaların söndürülmesi gerektiğini hatırlatarak, doğru yakılan sobaların ısıtacağını, yanlış yakılanların ise öldürebileceğini sözlerine ekledi. CİHAN