Yat turizminde en fazla tercih edilen rotalara sahip olan Türkiye, marina sayısının yetersiz olması sebebiyle pazardan istediği payı alamıyor. En uzun kıyı şeridine sahip il Muğla, ülkedeki yat bağlama kapasitesinin yarısına yakınını bünyesinde barındırıyor. Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi gözde turizm merkezlerine sahip Muğla'daki marinalar, sezon boyunca yüksek doluluk oranlarıyla hizmet veriyor. Büyük bir kısmı yabancılara ait yatlara evsahipliği yapan marinalar sayesinde her yıl ülke ekonomisine önemli miktarda katkı sağlanıyor. Bölgede Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı Dalaman, Datça ve Ören yat limanlarının da inşaatı devam ediyor. Ayrıca bölgede yapımı devam eden iki marinada bu yıl tamamlanacak. Gökova Körfezi'nde 420 yat kapasiteli marina önümüzdeki ay hizmete girecek. Güllük Körfezi'nde, Egesu Marina tarafından 60 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen 350 yat kapasiteli diğer marina da ekim ayında açılacak. Yaklaşık 800 yat kapasiteli iki marinanın bitirilmesiyle 10 binden fazla kişinin istihdamı sağlanacak. Marinalara bağlanan yatların, tarımdan sanayiye kadar birçok sektöre katkı sağlaması bekleniyor.
MARİNALARININ AÇILMASIYLA BÖLGENİN EKONOMİSİ DAHA DA CANLANACAK
Güllük Marina'yı hayata geçirecek Egesu Marina Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Şengül, Bodrum'a büyük bir yatırım yaptıklarını belirterek, "Deniz tutkunu herkesin keyifle konaklayacağı, güvenli ve lüks hizmet alabileceği bir marina yapmak için tüm ayrıntıları düşündük. Güllük Marina, Bodrum'a yapılan bir yatırımdır. Yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olması, bölge ekonomisini daha da canlandıracaktır. Güllük Marina, özellikle Güllük, Kıyıkışlacık, Iasos ve çevresine katma değer sağlayacaktır." dedi.
'YENİ PROJELERE İHTİYAÇ VAR'
Deniz Turizm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Güneştutar ise İtalya ve Fransa gibi ülkeler 250 bin civarında yat bağlama kapasitesine sahipken Türkiye'nin 30 bin civarında olduğunu söyledi. Bir yatçının, otelde kalan 15 turiste eşdeğer olduğunu anlatan Güneştutar, "Yat turizmi, pahalı ve onlarca sektörü ayakta tutan bir sektör. Yeni açılacak her marina, ülke ekonomisi için çok önemli fakat iki marina da ihtiyacı karşılamaz, yeni projelere ihtiyaç var." ifadelerini kullandı. Güneştutar, yatçıların sadece marinalara kazandırmadığına dikkat çekerek, "Tarımdan sanayiye kadar onlarca sektör, yat turizminden kazanıyor. Bölgemizde yakın zamanda faaliyete geçecek olan iki marina sayesinde yaklaşık 10 bin kişi iş sahibi olacak. Sadece söz konusu körfezlerdeki esnaf değil, Muğla'nın farklı yerlerindeki sebze meyve üreticileri, hayvancılıkla uğraşanlar, esnafın her türlüsü, sanayinin tamircisinden boyacısına, kaportacısına kadar herkes kazanacak. Marinaya gelen her yat, yılda fiyatının yüzde 10'u kadar masraf eder. Mesela 100 milyonluk bir yatın bölgeye bırakacağı para 10 milyon liradır. Bunun yüzde 3'ü personel gideridir, gerisi bölgeye kalır. Bu yönüyle bakıldığında, elde edilecek gelirin önemi daha iyi anlaşılacaktır." şeklinde konuştu.
MARİNALARDA YER YOK
Netsel Marina Liman Şefi Özgür Uğan da marinalarında deniz ve kara sahası açısından yüzde 100 doluluk oranına ulaştıklarını kaydetti. Türkiye'deki marinacılığın gelişimini açısından sektörün büyümesi ve ihtiyaca cevap vermesi gerektiğini dile getiren Uğan, "Son dönemlerde yapılan çalışmalardan memnunuz. Sektörde yeni yatırımların yapılmasıyla daha iyi hizmet verilebilir." diye konuştu.
Muğla Valisi Amir Çiçek ise ilde bakanlık ve belediye belgeli 30 marina bulunduğunu kaydederek, "Bu marinalar yeterli değil. Marinalardaki yat bağlama kapasitesi ise 6 binlerde. Bunu yükselttiğimizde turizmi de canlandırabiliriz. Geçen yıl yat bağlama alanlarında yüzde 100 doluluk olduğu için birçok yat marinalara giriş yapamadı." dedi. CİHAN