CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Göcek Tüneli hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılması talebiyle yazılı bir soru önergesi verdi.
Üstündağ, önergesinde şunları kaydetti: "Muğla ile Antalya'yı birbirine bağlayan, 12 metre genişliğinde ve 7.40 metre yüksekliğindeki 950 metrelik Göcek Tüneli, kamuoyunda sık sık Türkiye'nin tek paralı tüneli olma özelliğiyle gündeme gelmektedir. 25 yıllığına, yap-işlet-devret modeliyle 13 milyon dolar harcanarak yapılan Göcek Tüneli 2006 hizmete açılmış, 13 hükümet ve sekiz başbakan eskitmiş ve 17 yılda tamamlanmış olmasına karşın vatandaşın, zorunlu olarak kullanıp para ödediği Türkiye'deki tek tüneldir. Dokuz yıldan bu yana özel sektör tarafından işletilen, gidiş geliş olarak kullanılan tünelde trafiğin daha da rahatlaması için Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, mevcut tünelin yanına çevre yoluyla birlikte ikizinin yapılması amacıyla 9 Temmuz 2013'te çalışmalarına başlanmış olup 964 metre uzunluğundaki bu tünel de tamamlanmıştır ancak işletmesini kimin yapacağı henüz kesinlik kazanmadı. Ülke genelinde otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan zamdan, Göcek Tüneli de nasibini aldı. 950 metrelik tünelden tek geçiş için alınacak ücretler yeniden belirlendi. Buna göre geçiş ücretleri birinci sınıf araçlar (otomobil) için 3,5 liradan 4,5 liraya, ikinci sınıf araçlar (kamyonet) için 4,5 liradan 6 liraya, üçüncü sınıf araçlar (dingilli kamyon) için 7 liradan 9 liraya, dördüncü sınıf araçlar (TIR) için 10 liradan 13 liraya, motosikletler içinse 1,5 liradan 2 liraya çıkarıldı."
CHP Milletvekili Üstündağ, Bakan Yıldırım'ın cevaplaması talebiyle şu soruları yönetti: "Ülkenin tek ücretli tüneli olan Göcek Tüneli'nden, vatandaşlarımızın ücret ödemeden geçmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Aydın İzmir arasındaki yaklaşık 100 kilometrelik otoyolun geçiş ücreti 3,85 TL iken 830 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli'nin geçiş ücretinin 4,5 TL olması, sizce de hakkaniyetle bağdaşmakta mıdır? 1 Kasım genel seçimlerinde bedava olacağı vaadinde bulunulduğu halde aksine yaklaşık yüzde 30 oranında geçiş ücretinin zamlanması, kanunla belirlenemeyen bir tasarrufla koyulmuş bir vergi anlamına gelmemekte midir? Yeni yapılan tüple bu tünelden de hiç katkısı olmadığı halde ilgili firmanın geçiş ücreti alması, haksız kazanç değil midir? Yap-işlet-devret usulüyle yapılan Göcek Tüneli'ni inşa eden firma ile anlaşarak veya tek taraflı olarak sözleşmenin feshi veya yeni durumlara karşı uyarlanması yoluyla muhik bir tazminat ödenerek, bu tünelden ücretsiz geçişin sağlanması yoluna niçin başvurulmamaktadır?" CİHAN