Muiznieks: Irkçılığa uğrayanlara hukuk yardımı sağlanmalı

Muiznieks: Irkçılığa uğrayanlara hukuk yardımı sağlanmalı

Almanya'nın ırkçılıkla mücadelede attığı adımların önemli ama yetersiz olduğunu söyleyen Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, ırkçılığa uğrayan insanlara hukuk yardımı sağlanmasını tavsiye etti.

Nils Muiznieks, Almanya'nın başta Suriyeli mültecilere yönelik olmak üzere insan hakları alanında önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Almanya'nın 2015 İnsan Hakları Raporu'nu Başkent Berlin'de tanıtan Muiznieks, son yıllarda Almanya'da artan ırkçılık ve toleranssızlık olaylarına karşı da uyarılarda bulundu.

Geçtiğimiz yıllarda Almanya'yı sarsan NSU skandalının ırkçılıkla mücadele için önemli fırsat sunduğunu dile getiren Muiznieks, "Kurumlar ırkçılığa karşı tedbir almalı. Sadece aşırı radikal gruplar değil şahıslar da dikkate alınmalı. Suç takip kurumlarında çalışanlardan kaynaklanan yapısal ırkçılık davranışlarının azınlıkları nasıl etkilediği incelenmeli. Dış görünüşe göre yapılan uygulamada karşı bu tür ırkçılığa maruz kalanlara hukuk desteği verilmeli. Özellikle NSU'dan sonra atılan adımlar çok olumlu. Fakat güvenlik ve istihbarat kurumlarında çalışanların görevlerini kötüye kullanmalarının önlenmesine yönelik yasal değişiklikler yapılmalı.Aynı şekilde polisten kaynaklanan şikâyetlerin incelenmesi için bağımsız bir şikâyet merkezi kurulmalı." tavsiyelerinde bulundu.

Almanya'nın son senelerde insan haklarını güçlendirmek için yaptığı değişiklerden bahseden Muiznieks, "Almanya son yıllarda uluslararası insan hakları anlaşmalarını kendi hukuk sistemi içerisine entegre ederek yeni denetleme kurulları kurdu. Alman İnsan Hakları Enstitüsü (DIMR) yasallardaki değişikliklerle hukuksal yaptırımlar konusunda güçlendirildi." diye konuştu.

Almanya'nın mülteciler konusunda yapmaya çalıştığı gayretleri takdir eden Muiznieks, "Mülteci yasalarında yapılan değişiklikler hem Almanya için hem de gelen mülteciler için çok büyük avantajlar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

"IRKÇILIK YASALARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DOĞRU AMA YETERSİZ"

NSU skandalı sonrasında ırkçılık yasasında ise yapılan değişiklikleri doğru, fakat son hali ile yetersiz bulduğunu söyleyen Muiznieks, "Almanya NSU skandalından gerekli dersleri çıkardı. Şimdi sıra kurumlardaki oluşmuş yapılar içerisinde değişimlerin hayata geçirilmesinde. Almanya bunu çok ilerletti. Artık kurumlarda eyaletler arası çalışılıyor. Bunların güçlendirilmesi gerekiyor". diye konuştu.

Almanya'nın ırkçılığa karşı sürdürdüğü mücadeleyi de değerlendiren Muiznieks, "Almanya'da son zamanlarda ırkçılığın arttığını gözlemliyorum. Alman makamları ırkçılığa karşı sürdürdükleri mücadelede maalesef çok dar şemalara göre hareket ediyor. NSU skandalında da gördüğümüz gibi maalesef hala bazı kolluk kuvvetlerinde ve polis de ülke içerisinde bulunana azınlıklara karşı ön yargılar mevcut. Bunların en kısa zamanda yıkılması gerekiyor." diye konuştu.

"İLTİCA BAŞVURULARI HIZLA KARARA BAĞLANMALI"

Muiznieks raporunda, Almanya'nın eksiklerini de sayarak mültecilerin başvurularının işlem süresine dikkat çekti. "Mülteciler maalesef aylarca başvurularının karara bağlanmasını beklemeleri gerekiyor." diyen Muiznieks, Almanya'yı bu konuda daha hızlı olmaya ve yeni teknikler geliştirmeye davet etti.

Muiznieks, son olarak Almanya'nın insan hakları anlaşmalarına verdiği önemi güzel bulduğunu ifade etti fakat Almanya'dan AB'nin daha çok beklenti içerisinde olduğuna dikkat çekti. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER