Mülteci sorunu, Erciyes Üniversitesi'nde masaya yatırıldı

Mülteci sorunu, Erciyes Üniversitesi'nde masaya yatırıldı

Dünyada mülteciler sorunu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen 'Mültecilerle Gönüllü Çalışmalar' çalıştayında ele alındı.

Sabancı Kültür Sitesi'nde gerçekleştirilen çalıştayda, BM'nin öncülüğünde AB ve Türkiye'nin finanse ettiği 'Kent Ortamında Yaşayan Uluslararası Koruma İhtiyaç Sahiplerine Koruma Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi' hakkında bilgiler verildi.

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Proje Yöneticisi Batu Kınayyiğit, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Merve Çolyak, Kayseri Göç İdaresi Uzman Yardımcısı Ebru Arslan ile Sığınmacılar ve Gözmenler Dayanışma Derneği'ni temsilen Sinan Yolalan ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Proje Yöneticisi Batu Kınayyiğit yaptı.

Proje kapsamında Erciyes Üniversitesi ile birlikte 10 toplantılarının olacağını belirten Kınayyiğit, şunları kaydetti: "Proje kent ortamındaki mültecilere yönelik bir proje. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse ediliyor. Proje BM tarafından uygulanıyor. Projedeki amaç toplumun çeşitli katmanlarına yönelik mültecilerle ilgili bilinci arttırmak. Mülteci meselesi günümüzde gitgide büyüyor. Çeşitli sorunların üstesinden gelmek için toplumun tüm katmanlarından desteğe ihtiyaç var. Üniversite gençliği de dinamik olduğu için onların gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarına ve devlete verecekleri destek bizim için çok önemli."

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Merve Çolyak ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Yönetmelikte öngörüldüğü şekilde sığınmacılara yönelik geçici koruma kimlik belgesi düzenlendi. Sığınmacıların parmak izi alınarak kimlik belgeleri verildi. Bu kimlik belgeleriyle yasal olarak Türkiye'de kalmalarına izin veriliyor. 'Suriyelileri niye gönderemiyoruz?' gibi sorular soruluyor. Türkiye olarak biz Cenevre Sözleşmesi'ne tarafız. Bu sözleşmenin 33. maddesinde sığınmacıları geri göndermeme tanımlanmaktadır. Hiç kimse hayati tehlikesinin olacağı, işkenceye maruz kalacağı bir yere geri gönderilmez. Türkiye bu sözleşmeye taraf olduğu için uygulama yükümlülüğü vardır. Geri göndermeme ilkesi uluslararası hukukta ülkelerin uyması gereken bir kuraldır."

Soru-cevabın ardından çalıştay sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Mülteci sorunu, Erciyes Üniversitesi'nde masaya yatırıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER