Murzioğlu: Karekodlu çek, ticaret hayatını olumlu yönde etkileyecek


Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 'Karekodlu Çek'in ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek yeni ve çok önemli bir finansal ürün olduğunu söyledi.

Karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasadaki ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla, karekodlu çekin dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanmaya başlandığını belirten Murzioğlu, çek uygulamasının ekonomi için olmazsa olmaz enstrümanlardan birisi olduğunu vurguladı. Çek ile ticaretin daha etkin ve güvenli kullanımı adına tüm iş dünyasına karekodlu çekle alakalı çağrıda bulunan Samsun TSO Başkan, uşgulamanın karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla, Türkiye Bankalar Birliği ve TOBB Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte geliştirdiğini belirtti.

Ticarette vadeli alım ve satımların önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Başkan Murzioğlu, şunları kaydetti: "Reel sektörde sermaye çoğunlukla kıttır ve finansmana erişim de her zaman kolay ve ucuz değildir. Özellikle vadeli çek şirketlerimiz için önemli bir finansman kaynağıdır. Türkiye'deki şirketlerin yurt içi satış ciroları, yani toplam yurt içi ticaret hacmi 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındadır. Bu yurt içi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin yani 2,4 trilyon lirasının vadeli işlemlerle yapıldığı tahmin edilmektedir. Vadeli ticaret, ekonomide büyük paya sahiptir. Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılması sağlanmıştır. Ancak, reel sektördeki şirketlerimiz bu sistemi beklediğimiz ölçüde kullanmadı. Çek sicil raporlarının yüzde 95'ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payı yüzde 5'te kalmıştır. Bunun üzerine sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için karekodlu çek uygulaması geliştirildi. Bu süreçte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları koordinasyon içinde çalışıldı. Karekodlu çek, Türkiye ve dünyada bir ilk oldu."

Sistemin önemine vurgu yapan Murzioğlu, "Risk santralizasyon merkezinin Türkiye Bankalar Birliğine verilmesiyle pozitif sicil de tutulmaya başlandı. Kişilerin ödemediği çek ve senetlerin yanında ödedikleri de kayıtlara girmeye başladı. 2006'dan bu yana kişilerin bütün kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer almaktadır. Karekodlu çek kullanımında çek veren kişinin tüm finansal geçmişi artık görülebilmektedir. 15 Haziran 2015 tarihinden itibaren uygulamaya başlanan 'Karekodlu Çek' ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek yeni ve çok önemli finansal üründür. Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni uygulama, karekodlu çek ile başlamış oldu. Bunun için üyelerimizin çalıştıkları bankalardan 'Karekodlu Çek' talep etmeleri önem arz etmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimizin müşterilerinden, karekodlu çek talep etmesi sistemin yaygınlaştırılmasını sağlayacak ve karekodlu çekin kullanımını arttıracaktır. Böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş olacağız." dedi.

Başkan Murzioğlu, yaptığı açıklamada, karekodlu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik hazırlanan tanıtım filmine http://tobb.org.tr/OdaveBorsalarDB/Sayfalar/20151012-Sunum.php adresinden ulaşılabildiğini de sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Murzioğlu: Karekodlu çek, ticaret hayatını olumlu yönde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER