Mazlumder Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Alkış, AK Parti'nin Müslüman kimliğine sahip kesimin sorunlarına yönelik doyurucu bir açılım yapmamış olmasını büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi. Alkış, devletin, Müslümanların kendi dinlerine ait konulardaki söz hakkını aldığını belirtti.
Yaptığı açıklamayla AK Parti'nin birçok toplum kesiminin sorunlarını çözmeye yönelik açılımlarını, Müslüman kimliğe sahip kesimlerin sorunları noktasında doyurucu noktaya taşımadığını aktaran Alkış, "Zira en çok hak gasbına uğramış kitlelerin başında Müslümanlar bulunmaktadır. O kadar ki, Müslümanlar kendi dinlerine ait konularda söz hakkını devlet ellerinden almıştır. Dini resmi ideolojinin tahakkümü altında tutmaktadır. Aynı şekilde devlet, el koyduğu Müslüman vakıflarını amaçları dışında kullanmaktadır. Gayrimüslim vakıfları için gösterdiği duyarlığı ülkenin en büyük kitlesine ait vakıflardan esirgemektedir." dedi.
Çözüm süreci ile ilgili olarak gerekli düzenlemelerin ertelendiğini kaydeden Alkış, "Asıl olan Kürt ve Türk halkının toplumsal barış talebinin karşılanmasıdır. Bunun için yapılacaklar belli olduğundan, hiç kimsenin onayı beklenmeden gerekli adımlar tek taraflı da olsa atılmalıdır. Çözümü sağlayacak taraf devlettir, diğerleri talep ve beklentilerini ortaya koyarlar. Beklemeden bir an önce gerekli düzenlemeler yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.
2023 vizyonunun sadece ekonomik hedeflere göre belirlenmesini de yeterli bulmadıklarını kaydeden Alkış, şunları söyledi: "Adalet, ilim, kültür ve medeniyet gibi alanlarda oluşan tarihi birikimi öne çıkaran unsurlara da yer verilmelidir. Suriye meselesinin çözümü için özellikle İslam dünyasını harekete geçirecek çabaların arttırılması şarttır. Bu ülke ve halkının yok olmasına daha fazla göz yumulmasını engellemek için yeni inisiyatiflerin geliştirilmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu insanların mağduriyetini önlemek için Türkiye politikalarından geri adım atabilmelidir. Ülke genelindeki uygulamaların esaslarını belirleyecek bir şehir felsefesinin oluşturulmamış olması önemli bir eksikliktir. Şehirlerin çarpık yapılaşması değişik açılardan devam etmektedir. Gaziantep özelinde de şehircilik ve imar açısından acil ve önemli sorunlar bulunmaktadır. Halkın ihtiyaçları, talep ve beklentileri karşılanmamaktadır." CİHAN