NASA söz konusu bulgunun ne olduğunu belirtmedi. Ancak birçok yayın organına göre NASA, büyük bir merakla beklenen basın toplantısında, Mars'ta belirli aralıklarla akan su bulunduğuna ilişkin keşfi kamuoyuyla paylaşılacak.
CNN International, bu hafta düzenlenecek olan Avrupa Gezegen Bilimi Kongresi'nde dağıtılacak bir akademik bildirinin yazarlarından üçünün, söz konusu basın toplantısına katılacak olmasının önemli bir ipucu olduğunu belirtti.
Bu bildiriye göre, Mars Keşif Uydusu'nun geçtiği görüntülerin analizinde, Mars'ın yüzeyinde dönem dönem beliren siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu kanıtlandı.
YAŞAM BELİRTİSİ
Geçmişte NASA'nın Mars programının başında bulunan Doug McCuistion, "Yeraltında kolayca erişilebilen ve serbestçe akabilen sıvı halde su bulduklarını açıklayacaklarsa, ki bu yıllardır duyduğumuz teorilerden biridir; bu Mars'taki yaşam potansiyeli ve insanların hayatını sürdürebilmesi için büyük bir bulgu olacak" dedi.
Boston Herald'a konuşan McCuistion, "Bu, hem Mars'ta yaşam bulunması hem de insanların bu gezegene gitme sürecini hızlandırması açısından oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte bir gelişme olabilir" diye ekledi.
DONMUŞ HALDE BULUNMUŞTU
Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun süredir bilinen bir gerçek. Ancak gezegende sıvı halde su olup olmadığı yıllardır sorgulanan bir konu.
2015'in ilk aylarında NASA'nın Mars yüzeyindeki aracı Curiosity, gezegenin yüzeyinde bir tür tuz molekülü olan kalsiyum perklorat bulmuştu. Bu bulgu, Mars yüzeyine yakın yeraltı su kaynakları olabileceği fikrini destekler nitelikteydi.
NASA'dan Mart ayında yapılan açıklamada ise Mars'ta bir dönem Kızıl Gezegen'in yüzeyinin beşte birini kaplayan bir okyanus olduğunu ve bu okyanusun yer yer kilometrelerce derinliğe ulaştığına dair kanıtlar bulunduğu belirtilmişti.
Gezegende sıvı halde su bulunması halinde, Mars'ta yaşamın idame ettirilebileceği yönünde önemli bir adım atılmış olacağı ifade ediliyor.