Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursulatn Nazarbayev, halkı radikalizmle mücadeleye çağırdı. Başkent Astana'da Nur Otan Partisi'nin düzeelediği Gençlik Forumu'na katılan Nazarbayev önemli açıklamalarda bulundu. Radikal akımların ekonomik kalkınmanın önünde bir engel olduğunu ve devletin geriye gitmesine sebep olduğunu vurgulayan Nazarbayev, "Laik ve modern devlet anlayışı korunduğu sürece, ülkenin kalkınması devam edecek ve toplumun refah seviyesi aratacak." ifadelerini kullandı.
Dinin inkar edilmesinin söz konusu olmadığını belirten Nazarbayev, gençlerin yabancı radikal akımlara karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Kazakistan'ın bağımsızlığını ilan edene kadar Sovyet döneminde dini hayatın yer altında hücrelerde yaşadığını söyleyen Nazarbayev, bağımsızlıktan sonra ülkede 2 bin 230 cami, 186 Ortodoks, 40 Protestan kilisenin inşa edildiğini kaydetti.
KAZAKİSTAN'IN DTÖ'YE GİRMESİ ÖNÜNDE ENGELLER
Kazakistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne(DTÖ) girmek için 10 yıldır zorlu görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Nazarbayev, DTÖ'nün Kazakistan'dan tarıma verilen desteğin azaltılması yönündeki talebinin, rekabeti ortadan kaldıracağını dile getirdi. "Eğer yurtdışından tarım ürünü ithal edilirse Kazakistan'da tarım ve çiftçilik biter" diyen Nazarbayev, tarım sektörüne verdiğimiz desteğin yüzde 4'ler civarında olduğunu, bu rakamın Fransa'da yüzde 25, Amerika ve diğer gelişmiş ülkelerde ise daha yüksek olduğunu kaydetti.
YERLİ MALI KULLANMASAK İŞSİZLİK BAŞLAR
Rusya'da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle Kazak vatandaşların Rusya'dan on binlerce ucuz otomobil getirdiğini değinen Nazarbayev, bu durumun Kazakistan'da otomobil üreten fabrikaları olumsuz etkileyeceğini, işsizliğe sebep olacağını söyledi. Nazarbayev, "Herkes yerli malı kullanmalı, herkes elini taşın altına koymalı, ekonominin kalkınmasına katkıda bulunması gerekir ." dedi.
KAZAKİSTAN'DA SICAK YATIRIM İKLİMİ
Dünyada ve bölgede yaşanan ekonomik krizlere rağmen Kazakistan'da sıcak yatırım iklimin devam ettiğini vurgulayan Nazarbayev, Nurlu Yol ve Kazakistan 2050 Kalkınma Stratekik Programı'nın hayata geçtiğini söyledi. Yabancı yatırımcılara kolaylık sağlamak maksadıyla kanunlarda gerekli değişikliklerin yapıldığını ve destekleme programlarının hazırlandığını kaydeden Kazak lider, ilk etapta dünyanın en gelişmiş 10 ülkesine uygulanan vizenin kaldırıldığını ve bu rakamın giderek artacağını söyledi.
Dünyanın en büyük dördüncü organizasyonu kabul edilen EXPO 2017'nin Astana'da yapılacağını dile getiren Nazarbayev, bu güne kadar 80 ülkenin Expoya katılacağını bildirdiğini açıkladı.
Kazakistan'ın gelecekteki kalkınma programlarının ele alındığı ve 2 bin genç delegenin katıldığı forum iki gün sürdü.
CİHAN