Kazakistan'ın başkenti Astana'da dün başlayan 8. Astana Ekonomik Forumu'na katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ekonomideki istikrarın sürmesini hedeflediklerini açıkladı.
Bağımsızlık Sarayı'nda yapılan forumun bugünkü oturumuna katılan Nazarbayev, Kazakistan'ın ekonomi hedeflerini açıkladı. Birinci amaçlarının ekonomik durgunluğu önlemek olduğunu ifade eden Nazarbayev, canlı ve istikrarlı bir ekonomi için yeni hedefler belirlediklerini kaydetti.
-KAZAKİSTAN SADECE HAMMADE TEDARİKÇİSİ OLMAYACAK
Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrılmasından sonra ekonomide sadece hammade ihraç eden ülke görüntüsünden kurtulmak adına büyük adımlar attığını hatırlatan Nazarbayev, petrol ve gaz ihraç etmeden bağımsız ikinci bir ekonomi çarkı kurduklarını ve bu ekonominin ise üretim endeksli olduğunu vurguladı.
Kazakistan'da ekonomik krizin olmadığını, ancak dünya piyasalarında ham petrol fiyatının düşmesi, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların neticesinde doğal olarak Kazakistan'ın da bundan etkilendiğini dile getiren Nazarbayev, Rusya'nın Kazakistan'ın en büyük ticaret ortaklarından biri olduğunu doğal olarak kendilerininde bu krizden etkilendiklerini söyledi.
Halkın seçimlerde şahsına verdiği destek ile birlikte ülkeyi Komünizm sisteminden kurtararak, öncelikle modern bir kamu hizmeti ve insanların işi bilme derecelerine göre pozisyonlara gelmesini sağlayacak bir sistemi kurmayı hedeflediklerini belirtti.
-100 SOMUT ADIM
Kazakistan'ın gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması adına bakanlarla ve uzmanlarla yaptığı görüşmeler sonrasında hükümetin önüne "100 Adım" adı verilen yeni bir kalkınma projesi sunduklarını vurgulayan Nazarbayev, ekonominin canlılığı ve istikrarı adına bu hedefler sayesinde hem yerli hemde yabancı yatırımcılar için kesin adımların atılacağını kaydetti.
-AVRASYA KITALARARASI ULAŞIM KORİDORU KURULSUN
Avrupa'yı ve Asya'yı birbirine bağlayan Avrasya kıtalararası ulaşım koridorunun kurulmasını öneren Nazarbayev, Avrupa ve Asya arasında malların serbest geçişini sağlayacak, yüksek hızlı multi model transit koridoru kurulmasının herkes için güvenli ve kazançlı olacağını söyledi. Çin'den başlayan ve Almanya'ya kadar giden 11 bin kilometrelik hattı bu sene içinde bitirmeyi hedeflediklerini aktaran Nazarbayev, Kazakistan'ın Rusya ve Çin ile uzun bir kara sınırına sahip olduğunu , gelecekte kara ve demiryolu taşımacılığında Kazakistan'ın büyük rol oynayacağını ve İpek Yolu projesinin daha da önem kazanacağını hatırlattı.
-KAZAKİSTAN'A 200 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Bağımsız Devletler Topluluğu'nda bulunan ülkeler arasında Avrupa Birliği'nden en fazla yatırımı alan ülkenin Kazakistan olduğunu belirten Nazarbayev, Orta Asya'da konumu ile Kazakistan'ın yatırımcılar için ilgi odağı olmaya devam ettiğini söyledi. Ülkelerin belirledikleri ticaret hacimlerine ulaşmasının zor olduğunu ancak oluşturulacak yeni birliklerle bunun üstesinden gelinebileceğini kaydeden Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği'ne 40 ülkeden işbirliği teklifi geldiğini ve bu ülkelerle kurulacak serbest ticaret bölgelerinin ekonomiye canlılık katacağını vurguladı.
Nazarbayev ayrıca ülkenin eski başkenti Almatı'nın yakın gelecekte Dubai modeline benzer bir finans merkezine dönüşebileceğini söyledi.
İki gün süren forumda; Uluslar arası Ekonomi, İş ve Sermaye Piyasası, Kapsayıcı Kalkınmada İnsan Kapitali, Entegrasyon ve Dünya Ekonomisi, Küresel Ekonomi, Kamu Sektöründe Hizmet Etkinliğini Etkileyen Faktörler, Kazakistan'da Yatırım İmkanları gibi konular ele alındı.
Foruma 150 ülkeden 10 bine yakın rekor düzeyde delegenin katıldı. Foruma; Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius , Polonya eski cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, Pakistan eski Başbakanı Şevket Aziz, Avusturya eski Başbakanı Alfred Gusenbauer , İsrail eski Başbakanı Ehud Barak, Dünya Ticaret Örgütü Başkan Yardımcısı David Shark, Avrasya Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Dmitry Pankin, 2004 yılı Nobel ödülü sahibi Finn Kydland ve Sberbank Yönetim Kurulu Başkanı Herman Gref katıldı.
CİHAN