Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, nükleer silaha sahip olan ülkelerin, diğerlerine örnek olmalarını istedi.
Kazakistan'da görev yapan yabancı misyon temsilcilerini Akorda Sarayı'nda kabul eden Nazarbayev, ülkesinin her zaman barıştan yana olduğunu ve İran ile nükleer programı üzerinde yapılan görüşmelere iki kez ev sahipliği yaptığını hatırlatı. Dünyada 20 devletin kendini savunmak maksadıyla nükleer silahlanma eğiliminde olmasının oldukça tehlikeli ve kabul edilemez olduğunu ifade eden Nazarbayev, nükleer silahsızlanma için tüm ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini kaydeetti.
KAZAKİSTAN, İRAN'A 60 TON DOĞAL URANYUM GÖNDERECEK
Nükleer silahların yayılmasını önlerken barışçıl nükleer enerji kullanılmasının engellenemeyeceğine dikkat çeken Nazarbayev, Aralık 2015'te İran'dan getirilen düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumun yerine bu ülkeye 60 ton doğal uranyum göndereceklerini söyledi.
Dünyada şu anda mevcut olan nükleer cephaneliğin Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombadan 113 bin kat daha fazla olduğunu hatırlatan Nazarbayev, Kazakistan'ın 25 yıl önce nükleer denemelerin yapıldığı poligonu kapatarak nükleer silahlardan feragat ettiğini kaydetti. Kazakistan'ın bu konuda ahlaken söz söylemeye hakkı olduğunu dile getiren Nazarbayev, 21. yüzyılın temel amacının nükleer silahsızlanma olması gerektiğini vurguladı.
TERÖR DÜNYAYI YUTTU
Yeni bir küresel düzen, daha güvenli ve istikrarlı bir dünya inşa etmek için tarihi bir fırsatın kaçırıldığını ifade eden Nazarbayev, gelinen noktada terörün dünyayı yuttuğunu söyledi. Din kisvesi altında yapılan her türlü teröre karşı olduklarını hatırlatan Nazarbayev, BM himayesinde Mayıs ayında düzenlenecek olan 'Barış için Din' konulu diyalog toplantısına ülkeleri aktif katılmaya davet etti. Nazarbayev, barış ve huzur dini olan İslam'ın terörle anılmasının kabul edilemez olduğunu tekrarladı.
Terör örgütü IŞİD ile mücadele uluslararası toplumun birbirinden bağımsız hareket etmesinin, teröristlerin elini güçlendirdiğini söyleyen Nazarbayev, etkili ve başarılı bir mücadele için Birleşmiş Milletler bünyesinde küresel bir gücün kurulmasını önerdi. Nazarbayev, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de ateşkesin sağlanması konusunda vardıkları anlaşmanın başarılı olması temennisinde bulundu. Anlaşmanın tam uygulanmasını için taraflara çağrıda bulunan Kazak lider, bu anlaşmanın ülkede kalıcı bir siyasi çözümün sağlanması için gerekli şartların oluşmasına imkan sağlayacağına inandığını ifade etti.
YAPTIRIMLAR VE JEOPOLİTİK OYUNLAR GEÇMİŞTE KALMALI
Küresel ekonomik krizin dünyada toplumsal ve siyasal karışıklıklar oluşturmak için devam ettiğini söyleyen Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği bünyesinde dengeli küresel ekonomik kalkınma modelinin temellerini atmak için tarihi bir fırsat yakalandığını söyledi. Avrasya'nın jeopolitik olarak kilit bir görev üstlendiğini belirten Nazarbayev, burada tüm küresel aktörlerin Çin'den Rusya'ya, ABD, Avrupa Birliği, Hindistan, İran ve Türkiye'nin çıkarlarının kesiştiği kaydetti.
Jeopolitik oyunlar, ekonomik yaptırımlar ve soğuk savaşın arkaik kalıntılarının geçmişte kalmasının gerektiğini ifade eden Nazarbayev, güçlü ve gelişen bir Avrasya'da tüm global oyuncuların fayda göreceğini belirtti.
2016 yılında Kazakistan'ın dengeli bir dış politika izleyeceğini ve küresel ekonomiye entegrasyonunun süreceğini ifade eden Nazarbayev, Expo-2017 hazırlıklarının ise yıl sonunda tamamlanacağını duyurdu.
Yurdışına yaptığı ziyaretler sırasında 60 milyar dolar tutarında 275 anlaşmanın imzalandığını söyleyen Nazarbayev, dünyanın önde gelen ülkeleri ile yapılan bu anlaşmaların Kazakistan'ın bölgesinde istikrar ve güven adası olduğunun bir sembolü olduğunu dile getirdi.
Nazarbayev, konuşmasının sonunda Haziran ayında New York'ta Kazakistan'ın BM Güvenlik Konseyi 2017-2018 yılı daimi olmayan üyeliği için yapılacak oylamada elçilerden destek istedi. CİHAN