Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı(KOAH) hakkında uyarılarda bulundu. Gönüllü, KOAH hastalığında halkın bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Gönüllü, "Nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınması olan herkes mutlaka bir hekime gidip solunum fonksiyon testi istemelidir. Çünkü KOAH hastalığı solunum fonksiyon testi yapılarak konulmaktadır." dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, KOAH hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Gönüllü, "Amerika ile Türkiye rakam olarak benzer olabilir. Amerika'da sigara tüketme oranları yüzde 20'nin altında, Türkiye'de yüzde 35'in üzerinde. Bunların nüfusu bizden fazla, rakam olarak benzer olabilir." diye konuştu.
Gönüllü, nargilenin diğer tütün ürünleri kadar masum bir içecek olmadığını söyledi. Sigara ne kadar zarar veriyorsa nargilenin de o kadar zarar verdiğini dile getiren Gönüllü, "Bir nargilede kullanılan tönbeki var, bir tönbeki bir paket sigaraya bedel. Suyun içinden geçmesi kesinlikle tütünün zararlarından alıkoymuyor. Nargileye başka aromatik maddeler konuyor. Ayrıca ilave zararlar var. Ağızlığı değişse de boru değişmiyor. Salgın hastalıklar için de bir kaynak. Nargile belki de sigaradan daha zararlıdır. Ama nargile zararsızmış gibi görünüyor, bu asla böyle değil." uyarısında bulundu.
Gönüllü, halkın bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınması olan herkes mutlaka bir hekime gidip solunum fonksiyon testi istemelidir. Çünkü KOAH hastalığı solunum fonksiyon testi yapılarak konulmaktadır." dedi.
KOAH hastalığının en çok sigara içilen ülkelerde görüldüğüne dikkat çekn Gönüllü, Türkiye'nin dünyada ilk 10'da yer aldığını belirtti. Gönüllü, "Sigara içme alışkanlığı açısından, nüfusun yüzde 35-40 aralığında sigara içiliyor. İlk sırada ise basın mensupları yer alıyor. Hekimler de ilk 10 içerisinde." bilgisini aktardı.
'KOAH HASTALIĞININ İNSAN ÖLÜMLERİNE ETKİSİ 3. SIRADA YER ALIYOR'
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, KOAH hastalığının insan ölümlerine etkisinin 3. sırada yer aldığını açıkladı. İlk sırada kalp hastalıklarının olduğunu vurgulayan Gönüllü, şöyle devam etti: "İkinci sırada inme, damar tıkanıklıklar var. Üçüncü sırada ise KOAH hastalığından ölüm var. Türkiye de aynı sırada yer alıyor. Diğer ölümcül hastalıklarla ölüm sıklığı azalırken, KOAH ölüm hızlarından artış var. KOAH'ın topluma maliyeti ABD'ye ait veriler var. 2005 yılında 20 milyar 800 milyon dolar. Doğrudan harcamalar var. 17 milyar dolarda dolaylı harcamalar var. AB'de doğrudan harcamaların 38 milyar 600 milyon Euro'yu bulduğu düşünülüyor."
Gönüllü, 2002 yılında en sık sakat bırakan hastalıklar arasında KOAH hastalığının 11. sırada yer aldığını kaydetti. Gönüllü, "2030 yılında beşinci sırada yer alması bekleniyor. Bizim ülkemizde de KOAH 8. sırada. KOAH engel olunan bir hastalık. Risk faktörlerinden engel olunarak önlemenin en önemli faktörü sigara ve bütün tütün ürünleri. Hava kirliliği var. KOAH'ın tanısını erken koymalıyız." şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN