Nepal'de meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 900'ü geçerken, dünya kültür mirasları listesinde yer alan birçok tarihi eser de ciddi zarar gördü. Dünyanın en yüksek tepesi olan Everest'te ise deprem nedeniyle oluşan çığ felaketinde en az 8 dağcı hayatını kaybetti, 30 kişi de yaralandı. Everest'te tırmanmak isteyen çoğu dağcı, 8 bin 848 metre yüksekliğindeki dağın Nepal'deki bölümünün tırmanmaya müsait olmasından dolayı bu ülkeyi seçiyor.
Nepalli yetkililer, depremde ölenlerin sayısının bine dayandığını, 2 bine yakın kişinin yaralandığını ve yüzlerce kişinin de enkaz altına kaldığını belirtiyor. Başkentin de yer aldığı 2,5 milyon nüfusun yaşadığı Katmandu vadisinde en az 600'e yakın kişinin öldüğü ifade ediliyor.
Katmandu vadisinde yer alan Başkent Katmandu ile Pokhara kenti arasındaki bölgede yerel saatle 11:56'da yerin 20 kilometre altında meydana gelen deprem, Katmandu'yu 1934'te yerle bir eden ve 10 bin kişinin ölümüne deden olan 8 büyüklüğündeki depremden sonraki en büyük deprem özelliğini taşıyor. Deprem nedeniyle yıkılan ve zarar gören tarihi eserler arasında ise şehrin simge yapılarından Dharahara kulesi de bulunuyor. Bu kulenin enkazından en az 180 kişinin cesedinin çıkarıldığı da söyleniyor.
Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip Katmandu'daki hava alanının da depremden zarar gördüğü kaydediliyor.
ÇİN TEYAKKUZDA
Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildirirken, şu ana kadar deprem nedeniyle Nepal'de 758, komşu Hindistan'da 40, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde 5 ve Bangladeş'te ise 2 kişi hayatını kaybetti. Nepal-Çin sırasında ise 2 Çin vatandaşı öldü. Çin'in Nepal Büyükelçiliği, turistik gezi amacıyla Nepal'da bulunan bazı Çin vatandaşlarıyla irtibat kurulamadığını açıkladı. Öte yandan depremin büyüklüğünü 8,1 olarak belirten Çin Devlet Deprem İdaresi ise depreme karşı üçüncü derece tedbirler almaya başladı.
Depremin ardından, en büyüğü 6,6 olmak üzere çok sayıda artçı deprem oluştu. Katmandu'da çok sayıda bina yerle bir olurken, köylerin ise deprem ya da ardından gelen toprak kaymaları sebebiyle haritadan silindiği ifade ediliyor. Nepal'de 4 yıl önce meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde 110 kişi hayatını kaybetmişti.
SAĞANAK YAĞIŞ BEKLENİYOR
Bu gece ve yarın sağanak yağışın beklendiği Nepal'de enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarının daha da zor olacağı belirtiliyor. Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, uluslararası yardım kuruluşlarının yardımına ihtiyaçları duyduklarını açıklarken, Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif Nepal'e yardım göndereceklerini duyurdu. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise durum değerlendirmesi için bakanlarını topladı.
Bu arda Çin medyasına göre, deprem esnasında Çin'den Nepal'a giden üç Çin yolcu uçağı rota değiştirerek güvenli şekilde geri döndü.
Yaklaşık 27 milyon nüfusu bulunan ve kişi başına düşen milli geliri 2012 rakamlarına göre 743 dolar olan dünyanın en fakir ülkelerinden Nepal'in en önemli gelir kaynaklarından dağ turizminin, deprem sebebiyle büyük darbe alacağı tahmin ediliyor.
SON YILLARDA DÜNYADAKİ BÜYÜK DEPREMLER
İran'ın Bam kenti yakınında 2003 yılında oluşan 6,6 büyüklüğündeki depremde 26 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
Endonezya'da 24 Aralık 2009'da medyadan gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide 230 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Pakistan'ın yönetimindeki Keşmir'de 2005 yılında oluşan 7,6 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 100 bin kişi öldü.
Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde 2008 yılında oluşan 7,9 büyüklüğündeki depremde 100 bine yakın kişi öldü ya da kayboldu.
Haiti'de 2010 yılında oluşan 7 büyüklüğündeki depremde ise 220 binden fazla kişi hayatını kaybetti. CİHAN